Chciałbym przedstawić Wam mojego 205 GTI '88 który w styczniu przyjechał do Polski ze Szwecji.
Jest to wersja Export, która ma silnik 102 kM i z tego, co wiem - fabrycznie montowany był układ hamulcowy od GTI 1.6. Na liczniku ok 224 tys.
Nie jest to wersja, którą chciałem kupić, szczególnie że w ogłoszeniu właściciel pisał, że ma 122 konie :/ ale jest ze mną i bardzo mnie cieszy. Zdecydowałem się na niego ze względu na całkiem niezły stan (w porównaniu do innych sztuk na sprzedaż za rozsądne pieniądze).
Historia
Samochód był w jednych rękach przez 17 lat. Właścicielem był starszy pan po 80-tce pochodzenia portugalskiego. Z tego, co się zorientowałem - przyjechał z właścicielem właśnie z Portugalii.
Nie ma w nim fajerwerków oprócz przednich reflektorów dalekosiężnych Hella Jumbo 220 (działają), niefabryczne ogrzewanie postojowe 220V (prawdopodobnie nie działa) wraz z podgrzewaniem foteli i spryskiwacze przednich reflektorów (też chyba niefabryczne w tym egzemplarzu).
Tak wyglądał w Szwecji: I po sprowadzeniu do Polski: Stan obecny
Samochód przyjechał na kołach z kolcami, więc od razu musiałem kupić nowe opony i przy okazji felgi (sl 299) i Vredestein Quatrac 3 (całoroczne) 195/50 R15 (co powoduje niestety problem, ale o tym za chwilę).
Co zostało zrobione w ostatnim miesiącu:
- uszczelka miski olejowej
- uszczelniacze półosi 2 szt.
- gumy stabilizatora 2 szt.
- olej silnikowy Total 10W40
- wymiana oleju w przekładni (75W80)
- filtr oleju
- oba łączniki stabilizatora
- czyszczenie, smarowanie zacisków + śruby
- naprawa wiązki halogenów
- poduszki belki - wymiana
- wymiana półosi prawej
- regulacja hamulców tył
- wymiana filtra paliwa
- wymiana świec
- belka tylna (pełna regeneracja)
Powyższe naprawy wykonane przez 205Garage (Dzięki!

W międzyczasie zrobiłem:
- wahacz lewy
- naprawa przycisków podnoszenia szyby kierowcy (ciągle szwankują, więc pewnie i tak pójdą do wymiany)
- wymiana sworzni ograniczników drzwi (już nie strzelają

- instalacja kostki ISO i nowe radio
Do zrobienia w najbliższym czasie:
- smarowanie dmuchawy (silnik jest nierozbieralny - gdzie wpuścić olej?)
- pranie tapicerki
- wymiana wycieraczek i regulacja dysz
- odnowienie plastików wewnątrz i na zewnątrz
- wymiana gniazda zapalniczki
- wymiana sworzni drzwi
- czyszczenie silników podnośników szyb - ciężko chodzą
- naprawa zamka w tylnej klapie - nie da się włożyć do zamka kluczyka
- montaż zdalnego sterowania centralnym zamkiem
- być może tranzystor dmuchawy - czasem wiatrak działa, czasem nie
- naprawa fotela kierowcy - buja się w górę i w dół
- nowe wygłuszenie wnętrza i bagażnika
Do zrobienia w przyszłości:
- półoś lewa do wymiany
- obszycie kierownicy nową nitką lub nowe poszycie skórzane
- wymiana gąbek w siedzeniach (są już pozapadane) - polecicie tapicera w wawie?
- intensywne pranie wykładziny lub wymiana
- wymiana uszczelek drzwi
Do zrobienia kiedyś:
- blacharka - nie jest tragicznie ale powierzchownie przy tylnych nadkolach i progach pojawia się już rdza.
- lakierowanie z zewnątrz - samochód musiał mieć jakąś przygodę i był przytarty. Poza tym na pewno była malowana klapa tylna i ma inny odcień. Dodatkowo lakier jest poobijany, jakby po gradobiciu.
Silnik, skrzynia, hamulce - wszystko w dobrej kondycji

Problemy - drobne
- nie mogę zdjąć gałki zmiany biegów - w warsztacie też nie dało rady

- dmuchawa hałasuje - jak ją nasmarować?
Problemy - większe
- kupiłem opony 195/50/15 i wydawało się, że wszystko będzie ok , jednak z tyłu odległość między tyłem opony (do środka) a nadkolem to niecały centymetr - nie da się włożyć palca. Myślałem, że po regeneracji belki to się zmieni, ale nic z tego.
Podobny problem jest z przodu - po wymianie półosi między krawędź opony a nadkole nie można włożyć palca. Z lewej strony (gdzie naprawy nie było) mieszczą się prawie 3 palce.
Czy u Was też jest tak ciasno?
Podsumowując - poza ww. pracami można by jeszcze zrobić mnóstwo estetycznych rzeczy. Kupiłem samochód z myślą, żeby poświęcić mu czas w perspektywie 3-4 lat o ile się uda, więc nie spieszę się z naprawami

Zdjęcia z dziś