operatorbazooki |
|
|||||||||||
![]() Maniak
Dołączył(a): 11 lut So, 2012 3:08 pm Posty: 1439 Lokalizacja: Komorów pod W-wa Car that you have:: 205 xs |
Panowie i Panie, szlag mnie trafia za każdym razem gdy mam umyć szyby w samochodzie... Macie jakiś sprawdzony sposób na dokładne umycie i pozbycie się smug? Nawet jeśli niewidoczne są w dzień to wieczorem w świetle latarni nie dają mi spokoju. Używam różnych płynów do mycia szyb które można kupić w zwykłym sklepie z chemią dla domu. Zamiana na jakiś płyn typowo do szyb samochodowych mi pomoże? Może zależy to wszystko od czegoś więcej niż płyn? Temat może śmieszny ale jednak nic mnie tak nie denerwuje podczas jazdy jak smugi na szybach
![]() |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
woocash |
|
|||||||||||
![]() Peugeot 205 Master
![]() Dołączył(a): 10 lut Cz, 2005 1:56 pm Posty: 5610 Lokalizacja: Katowice Points: 1 Car that you have:: 205 ph1 1984 GR |
okulary czyściłeś?
![]() ja myję płynem niebieskim W5 z lidla - nie ma żadnych smug, pod warunkiem że się nie żałuje ścierki - ściągnie cały brud. _________________ Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne [ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ] |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
baltazar_gabka |
|
|||||||||||
![]() Junior
![]() Dołączył(a): 04 mar Cz, 2010 1:50 pm Posty: 166 Lokalizacja: Zamość Car that you have:: 205 |
Słyszałem że mycie szyby rozpuszczalnikiem pomaga ale sam nie probowałem....
_________________ http://www.baltazar_gabka.205.pl/ |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
Muppet |
|
|||||||||||
![]() Nowicjusz
![]() Dołączył(a): 16 cze N, 2013 9:54 pm Posty: 73 Car that you have:: Junior 1.0 |
Ja stosuję Clina cytrynowego do szyb + ścierka z mikrofibry wyprana wcześniej 3 razy żeby pozbyć się jej sztywnej właściwości, smugi nie zostają, a w nocy nic nie widać
![]() ![]() |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
RafGentry |
|
|||||||||||
![]() Moderator
![]() Dołączył(a): 06 cze Śr, 2007 8:40 pm Posty: 8110 Lokalizacja: Kraków Car that you have:: GTI Griffe, GTI LeMans, CTI, XRD, Green... |
Ja od dłuższego czasu stosuję zwykły letni zapachowy płyn (chyba z BP), który przelewam sobie do rozpylacza (taki jak do kwiatków). Szyby wycieram zwykłą bawełnianą szmatką. Nie ma ani smug, ani pyłków z materiału.
_________________ Dołącz do ekipy 205 na Facebooku: https://www.facebook.com/Peugeot205Poland Podglądaj mnie na Instagramie: http://www.instagram.com/peugeot205polska/ Syndykat Sępów Krakowskich ![]() |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
Martinoo |
|
|||||||||||
![]() Moderator
![]() Dołączył(a): 16 lip Cz, 2009 3:55 pm Posty: 4880 Lokalizacja: Gdynia Car that you have:: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI |
słyszałem że nakładanie nierozcienczonego szamponu dla dzieci "BAMBI" i wytarcie do sucha niweluje smugi. Ale nie próbowałem wiec nie wiem, sam używam płynu do mycia na bazie alkoholu ewentualnie rozcienczonego płynu do mycia naczyn "ludwik", natomiast okna od zewnątrz myje normlanie podczas mycia auta a pozniej nakładam wosk taki jak na lakier i efekty są super
_________________ 205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P 307 XSI 2.0 HDI ~140KM 407 SW 2.0 HDI 136KM P.S Nie drażnij lwa! |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
psyk0_pl |
|
|||||||||||
![]() Junior
![]() Dołączył(a): 23 paź Cz, 2008 12:32 am Posty: 494 Lokalizacja: Gdańsk Car that you have:: 205 Mi16 205 Forever 205 Indiana 205 Cti |
płyn do szyb i zwykła szara gazeta najstarszy i najlepszy sposób
_________________ http://www.peugeot205.pl/index.php?modu ... ik&id=4430 |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
wolinek |
|
|||||||||||
![]() Nowicjusz
Jak pracowałem na myjni, to używałem płynu do spryskiwaczy z tesco, trzeba dobrze polerować, najlepiej poprosić o nauke czyszczenia jakąś miłą Panią
![]() |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
bugi |
|
|||||||||||
![]() Nowicjusz
Dołączył(a): 27 gru Cz, 2012 4:11 pm Posty: 64 Lokalizacja: Bytom Car that you have:: szukam... |
Ja używam IPY. i bawełnianej pieluchy, następnie dobrej mikrofibry i jest miodzio. Na zewnątrz tak samo a na sam koniec niewidzialna wycieraczka raz na x czasu, a co mycie psiknę rozcieńczonym QD.
|
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
sekator |
|
|||||||||||
![]() Maniak
![]() Dołączył(a): 28 paź Pt, 2005 1:04 pm Posty: 1846 Lokalizacja: Warszawa Car that you have:: RADON ZR RACE 650B, 1,9gti, TRIBECA B9, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-( |
Mam podobnie jak Ty, dobra pielucha tetrowa oraz płyn do mycia szyb pianka w spreyu (koniecznie pianka, zwykłe płyny gorzej sobie radzą) - zawsze coś trzeba poprawić, ale tak jest najlepiej, ja myję 2x przednią a reszta jak wyjdzie.
_________________ http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
Samuray |
|
|||||||||||
![]() Nowicjusz
Dołączył(a): 23 sty So, 2016 11:24 pm Posty: 12 Lokalizacja: Włocławek Car that you have:: FSO Polones Bella, Peugeot 106 XR, Opel Vectra B |
Zwykły płyn do szyb, ręczniki papierowe, dotarcie do sucha i gitara
![]() |
|||||||||||
Góra |
|
|||||||||||
|