Pytanie o regulator ciś paliwa oraz ufo

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
rallye
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
Numer Gadu-gadu: 3612169
Login tlen: fastadi

Pytanie o regulator ciś paliwa oraz ufo

Post autor: rallye »

Dwa pytania do znawców :

- jak zachowa się regulator ciśnienia paliwa w GTi gdy dostanie nadciśnienie ?

Seryjnie wraz ze zwiększaniem podciśnienia w dolocie regulator zmniejsza ciśnienie.

Drugie pytanie o ufo? przy podciśnieniu przyśpiesza czy opóźnia zapłon ?

i jak zachowa się przy nadciśnieniu ?
Fast Garage ... in progress
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

ufo przy podcisnieniu przyspiesza zaplon, przy nadcisnieniu zacznie go opozniac, az do rozwalenia membrany 8) potem juz przestanie cokolwiek czynic :)
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

no nie wiem czy zacznie opóźniać czy raczej nie bedzie działać czyli zapłon nie zostanie przyśpieszony ale nie cofnie
a regulator paliwa hmm no nie wiem analogicznie czyli nie zadziała bo żeby otworzyć przelew musi mieć podciśnienie
moim skromnym zdaniem te urządzenia działają tylko w jedną strone
znaczy na podciśnienie a przy nadciśnieniu nie spełnią swojej roli :?
przy jeszcze większym nadciśnieniu sie rozlecą membranki i lipka :wink:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

TOMI 666 pisze:no nie wiem czy zacznie opóźniać czy raczej nie bedzie działać czyli zapłon nie zostanie przyśpieszony ale nie cofnie
chyba nie za bardzo rozumiesz zasade dzialanie i cel stosowania ufo :)
Awatar użytkownika
smug
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: smug »

Napewno nie zadziala w druga strone i napewno nie opozni, bo to ciegno ktore jest uczepione membany no opor jesli silnik nie pracuje,wiec jak dmuchniesz to niczego nie zmieni.. .Moze jedynie uwalic membramke i zaplon nie bedzie juz nigdy na tym patencie przyspieszany :roll:
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Ufo jest po to, zeby nie niszczyc panewek. Zadaniem ufo jest opozniac zaplon.
1. Na aparacie zaplon jest opozniony.
2. Ufo przy zamknietej/otwartej przepustnicy 'trzyma' zaplon przyspieszony.
3. W momencie dodawania gazu opoznia na chwile zaplon.

Ot cala filozofia. Do turbinki wypada to wywalic i wyregulowac zaplon samym aparatem, ale to tez do pi** wyjscie, bo nie da sie tego optymalnie ustawic.

Chyba, ze ktos zna inne wyjscie dla jetronic'a

Co do mojej poprzedniej wypowiedzi, to chyba ja nie do konca to zrozumialem -sorx :)
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

każdy ma swoje zdanie na ten temat jak zwykle 8)7 :mrgreen:

nie rozumie no ok niech bedzie ale ufo i tak nie zadziała w drugą strone :D
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Teoretycznie mogloby przyspieszac, bo kiedy przy wkladaniu ufo przesunalem za daleko tarczke do ktorej ufo jest przyczepione to zaplon byl bardzo pozno 8), ale zapomnialem o ogranicznikach na ufo 8)7
czyli reasumujac ufo nie bedzie dzialac :P
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

Napewno nie zadziala w druga strone i napewno nie opozni, bo to ciegno ktore jest uczepione membany no opor jesli silnik nie pracuje,wiec jak dmuchniesz to niczego nie zmieni.. .Moze jedynie uwalic membramke i zaplon nie bedzie juz nigdy na tym patencie przyspieszany
racja, pozostałe wypowiedzi wierutna bzdura... rozbierałem już 2 "ufa" i to w drugą stronę nie zadziała, chyba że :P zamontujesz to inaczej, dołożysz sprężynkę z drugiej strony.. słowem kupa roboty (wręcz jak rzeźba w g...) i po co? :P
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

woocash pisze:
Napewno nie zadziala w druga strone i napewno nie opozni, bo to ciegno ktore jest uczepione membany no opor jesli silnik nie pracuje,wiec jak dmuchniesz to niczego nie zmieni.. .Moze jedynie uwalic membramke i zaplon nie bedzie juz nigdy na tym patencie przyspieszany
racja, pozostałe wypowiedzi wierutna bzdura...
zupelnie jak teoria dzialania korektorow 8)7
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master

zupelnie jak teoria dzialania korektorow
kuffa.. co ma jedno do drugiego, pisałem gdzieś że rozbierałem korektor czy coś? wiec skończ offtopicować i wracaj do kończenia z kompromisem
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Naprostuj prosze moje wierutne bzdury i napisz do czego jest ufo i na jakiej zasadzie dziala.
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

woocash pisze:
zupelnie jak teoria dzialania korektorow
kuffa.. co ma jedno do drugiego, pisałem gdzieś że rozbierałem korektor czy coś? wiec skończ offtopicować i wracaj do kończenia z kompromisem

Ma to na celu zebys przestal pisac w sposob taki jakbys sie nie mylil bo kazdy ma prawo sie mylic, a ty odrazu napinasz sie jak nie wiadomo jak wielki masta. Co do kompromisu to jest skonczony, tylko jak pomysle o procedurze zmiany podpisu to mi sie slabo robi 8)7

i nie bedziesz mi mowil co mam robic :twisted:
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master

i nie bedziesz mi mowil co mam robic
hehe... wcale nie musisz słuchać ;P

prostować nie będę.. bo potem pewnie zrobi się max wątek na kilka stron oparty o czepanie się form fleksyjnych słowek :wink:

ważne jest to, że z tego co pamiętam, to miseczka, w której siedzi sprężyna (po stronie w której panuje podciśnienie) oparta jest o obudowę już, więc nie ma bata opóźnić zapłonu poprzez podanie nadciśnienia. i tyle...

a patent jest prosty jak drut - na wolnych obrotach zapłon ustalany jest poprzez otwarcie przez kompa zaworka elektromagnetycznego, który otwiera dopływ podciśnienia (śmiesznie brzmi .. nieprawdaż?? :wink: ) zapłon jest przyspieszony - dla wolnych obrotów jest zadana moc, przy wysokich obrotach zaworek jest zamykany - o zapłon się opóźnia - nie niszczy się silnika poprzez zbyt wczesny zapłon mieszanki - korby, wał , panewki nie dostają strzała w momencie, gdy tłok nie znalazł się jeszcze w GMP, albo w momencie gdy znajduje się w GMP- tylko wtedy, kiedy tłok juz opada... i tyle

aha moralez.. sorki, ja się nie napinam jak masta, tylko przerabiałem ten temat kilka razy, ufo rozbierałem, dorabiałem membranę, kupowałem nowe, próbowałe ustawić zapłon.. więc po prostu wiem co i jak, a to że akurat tak napisałem.. no weny nie miałem :P
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

woocash pisze: a patent jest prosty jak drut - na wolnych obrotach zapłon ustalany jest poprzez otwarcie przez kompa zaworka elektromagnetycznego, który otwiera dopływ podciśnienia (śmiesznie brzmi .. nieprawdaż?? :wink: ) zapłon jest przyspieszony - dla wolnych obrotów jest zadana moc, przy wysokich obrotach zaworek jest zamykany - o zapłon się opóźnia - nie niszczy się silnika poprzez zbyt wczesny zapłon mieszanki - korby, wał , panewki nie dostają strzała w momencie, gdy tłok nie znalazł się jeszcze w GMP, albo w momencie gdy znajduje się w GMP- tylko wtedy, kiedy tłok juz opada... i tyle
A to ciekawe, bo:
W takim razie po co sa sprezynki (uklad odsrodkowy) w aparacie? Przeciez tak tez mozna regulowac zaplon, wiec tu(duze/male obroty) rola ufo racej jest zbedna.

BTW -zaplon jest przed gmp, a nie w/po :)

I jeszcze taka mala dygresja -jakbys doczytal dokladnie, to moralez napisal, ze z ogranicznikiem nie bedzie opozniac przy nadcisnieniu :P
ODPOWIEDZ