[Czy wiesz że...] łapa silnika

Dyskusje na temat napraw silnikow XU 8v,16v.
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

[Czy wiesz że...] łapa silnika

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

Z serii ciekawych lub mniej ciekawych ciekawostek ;)

...jedziesz sobie peżotem... jedziesz jedziesz... i dalej jedziesz... nagle wjeżdżasz w dziurke/nierówność... nie pisze tutaj o odkrytej studzience czy czymś podobnym... zwykła dziurka jakich nawet na porządniejszych drogach nie mało...

nagle coś zaczyna dziwnie hałasować...
wciskasz sprzęgło... mniej, ale coś tam 'trzeszczy' no i czuć wibracje... co to może być... tylko zeby nie jakaś poważna rzecz... zatrzymujesz samochód tak szybko jak tylko to możliwe... macha w góre, uszy pod mache i nasłuchujesz skąd to dobiega... od strony rozrządu.. kurde, rolka czy coś... wyłaczasz silnik bo kij wie czy sie coś nie stanie okropnego... wracasz 'pod maske' i szukasz czy czegoś nie widać...
widać widać... luźne śruby od łapy silnika, luźna łapa silnika, okej, wibracje, odkręciły się [dziwne? jak dla mnie nie]...
co się okazuje po jakimś czasie... prawdopodobnie urwała się śruba mocująca łape do silnika...[nie na 100% bo to bedzie wiadomo jak sie wszystko rozkręci, ale na to wszystko wskazuje]
wkońcu wjechałeś w dziure i coś sie zaczęło dziać... a więc poszła śruba... zaczynasz się zastanawiać czemu... dzwonisz do największego speca... nawet spec nie wie [chyba że coś ukrywa]

a więc... jeśli Ci się coś takiego przytrafi znaczy, że z trzech śrub 'mocujących łape' dwie siedzą w bloku z objechanym gwintem a więc jakby nie było sa luźne... cały ciężar spoczywa na ostatniej trzeciej śrubie, aż wkońcu nie wytrzymuje tych nerwów i się przełamuje...

morał? "zanim coś zadecydujesz, zastanów się dwa razy"

Pozdrawiam...
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205mi16
Numer Gadu-gadu: 4896812
Kontakt:

Post autor: stef »

Czyli masz zerwane gwinty dwoch szpilek lapy silnika? A trzecia szpilka pekla? Najszybciej to zdobyc nowa lape. Mozna tez wstawic nowe szpilki. Napisz dokladniej jak to wyglada.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

chyba źle to wytłumaczyłem...

to te śruby, które wkręca się do silnika...
Obrazek  Obrazek

Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Kontakt:

Aha czyli sa to sruby lapy do bloku silnika. W takim razie jedyna sluszna opcja to przegwintowac i dac nadwymiarowe sruby, a moze nawet lepiej szpilki!
Obrazek
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

jaki plus jest szpilek?

i nie da rady pewnie bez ściągania silnika, no nie?
Obrazek  Obrazek

Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Kontakt:

To, ze trudniej jest zerwac gwint. Co innego jak wkrecasz srube w aluminiowy gwint i mozna przesadzic. A co innego gdy wkreci sie szpilki (nie musi byc wcale mocno) a pozniej bedziesz dokrecal nakretke! Jak rowniez przy kolejnych wykrecaniach gwint sie tak nie wyrabia. Dlatego chociazby w sportowych silnikach, ktore czesto sie rozbiera przechodza na szpilki w glowicach.

Kurde nie pamietam jak jest w 8v. Wylewaruj troche silnik na podnosniku i postaraj sie wymontowac graty, ktore moga przeszkadzac w zdemontowaniu lapy. Jak uda sie to zrobic i bedzie dojscie wtedy nie powinno byc problemu z nagwintowaniem bloku.
Obrazek
ODPOWIEDZ