hi
po kilku pytaniach na gg o wykonanie zegarow postanowilem wrocic do tematu
- wywalilem oddzielne skany zegarka i predkosciomierza - jest fot calosci i na tym skanie nalezy rysowac projekty. pozniej latwiej zlozyc je w calosc.
- po wczorajszej ggrozmowie (dzieki grzechuuu205 za zwrocenie uwagi) wyszlo ze skan wrzucalem w skali 1:1 ale na forum juz taki nie jest. zostal przeskalowany. aby uzyskac plik 1:1 nalezy sciagnac go na dysk, otworzyc w jakims programie do grafiki rastrowej (np. photoshop, corelpaint...) i przeskalowac do rozdzielczosci 200 dpi przy zachowaniu rozmiaru pliku - patrz zalacznik w poscie ze skanem. sprawdzilem - bedzie OK.
- i opis wykonania... niektorym sprawilo trudnosc

odnalezienie tego w postach
1. skan jest juz przeskalowany. importujemy plik do programu do grafiki wektorowej (corel draw, ilustrator...) i rysujemy co tylko sobie wymarzymy. wrysowanie jako wektorki jest konieczne jezeli zagary maja byc wykonane jako wycinane na ploterze. jest troche ograniczen tej metody wykonywania: elementy nie moga byc "zbyt male" (pytac tam gdzie beda ciete), nie ma przejsc tonalnych, ograniczona ilosc kolorow... wady tej nie maja zegary drukowane.
2. zegary ktore zrobilem NIE SA DRUKOWANE ale nie wykluczam takiego wykoannia. w koncu sam decydujesz jak je wykonasz
3. moj sposob: na astralonie (ni to bardzo cienki plastyk ni gruba folia. stosowany jest w drukarniach do montazy przed wykonaniem matryc drukarskich) naklejona jest czarna matowa folia (np Oracal). na ploterze tnacym (klaniaja sie firmy od reklamy wizualnej - tablice, szyldy ipt) wyciety jest ksztalt i "wybrane" niepotrzebne fragmenty folii. ciac najlepiej "na swiezo" po oklejeniu astralonu - pozniej bedzie ciezko odrywac jak klej zwiaze. na "wybrany" astralon naklejamy wyciete i wybrane biale elementy. ktos kto to juz robil bedzie wiedzial ze trzeba dac jakies pasery i biale elementy przenosic na transporcie. kto tego nie robil niech da dla fachowca bo sam na 100% dobrze tego nei zrobi.
poczekac az klej dobrze zwiaze (ja zostawilem na 24 godz) wyciac otwory na wskazowki, sruby mocujace itp. ja zostawilem "szybki" na paliwowskazie i licznikach. zmyc resztki kleju np benzyna ekstr. zalozyc.
4. oswietlenie: ja zalozylem 2 poczworne ledy BOSMA czerwone w miejsce standardowych zarowek + 2 dodatkowe pojedyncze do podswietlenia licznikow. w watku
http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.php?t=6653 wstawilem fotki LEDow wiec nie bede tego dublowal.
5. zapraszam do mojego profilu
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=1534 sa tam w miare dokladne fotki wykonanych zegarow. na jednym ze zdjec leza na fotelu wersje "beta" zegarow. nie zostaly zalozone bo odrzucila je kontrola jakosci
6. dla tych ktorzy beda robic wersje drukowana: polecam wydruk na drukarce pigmentowej albo zabezpieczenie zegarow po wydruku lakierem UV. wydruki z cywilnych drukarek maja tendencje do blakniecia i nie wiem jaka moga miec trwalosc tak wykonane zegary. o wydruki pigmentowe pytac w firmach reklamowych dysponujacymi ploterami drukujacymi. ale powtarzam: nie wiem jak dlugo wytrzymaja drukowane zegary i sa to tylko spekulacje.
7. powodzenia

troche jest z takimi zegarami zachodu ale warto.
8. o technicznych sprawach: ja rozebralem zegary "w drobny mak". konieczne to bylo do dokladnego skanu. nie musicie juz tego robic ale bez zdjecia wskazowek sie nie obejdzie...
alez sie rozpisalem. mam nadzieje ze teraz wszytsko jest juz jasne
pozdr
viwaldi