zegary JUNIOR 1993 - skan

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
viwaldi

zegary JUNIOR 1993 - skan

Post autor: viwaldi »

hi
dokladny skan 1:1, 300 dpi predkosciomierza do JUNIORA 1993
http://.............................

i nowy predkosciomierz...
na razie wirtualny :)
http://.................................

pozdr
viwaldi

---------------------
do: PARA
dorzuc skan do swojej kolekcji. nie moge dlugo trzymac plikow na "moim" serwerze.

EDIT
----------------------
linki do plikow juz nie aktualne
Ostatnio zmieniony 12 sty czw, 2006 8:25 pm przez viwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.
viwaldi

hi
zarzucilem poprzedni projekt
nijak nie pasowal do zegarka i wskaznika

poprosze o ocene nowego pomyslu
na razie jest to tylko szkic (fotke deski skubnelem komus z profilu - sorki ;)
wszelkie pomysly mile widziane

przewidywane wykonanie: astralon wyklejony na czarny mat, biale matowe nakladki, w miejscu wskaznika albo wyciecie albo astralon bez foli, w miejscach wskaznikow - folia polprzezroczysta, podswietlenie niebieskie albo czerwone ledy poczworne
zegar albo jako nakladka na calosc licznika albo jako panele tak jak podzielony jest licznik na 3 czesci

pozdr
viwaldi
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Post autor: Pagi »

Mnie osobiscie sie nie podoba... nie wiem czemu...
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

te!!!
czy to mój green :wink:

nie widze wskazówki od rezerwy, tfu, paliwka to nie wiem na 100%

PS.. a to nie byle jaka fotka z cyfraka:)
tylko oldschoolowy negatyw był
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
viwaldi

hi

przejrzalem twoje fotki i .... to na twoim pugu eksperymentuje :)
nadaje sie do tego idealnie: fotka zrobiona niemal dokladnie prostopadle do zegarow i minimalne znieksztalcenia. super sie nia niej rysuje :)

ale twoje podejrzenia ze "dolalem paliwa" rania mnie, rania mnie gleboko :(
zostawilem wskazowke pochylajaca sie z troska na "0" :D :D :D

jakies sugestie do wygladu?
rozmiar bialych nakladek raczej sie nie zmieni, tylko ich "dekoracja" czyli cyfry, kropki itp

pozdr
viwaldi
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

jednak bedzie ciezko to zrealizowąc :D:) zwlaszcza prawa strone z wskaźnikiem paliwa ale zobaczysz jak sie za to weźmiesz
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
viwaldi

hi
nie oczekuje ze bedzie latwo... ale i tak zegary mam na wierzchu i trzeba to wykorzystac :)
jak bedzie ciezko to beda oryginaly tylko niebieskim oswietlone

dorzucam skan zegarka i jeszcze raz predkosciomierza (z serwera musze skasowac)

pozdr
viwaldi

EDIT
----------------------------
i juz poskladany skan zegara w calos
paliwomierza oddzielnie nie bedzie - dziala dobrze wiec szkoda rozbierac na czesci
polapalem zewnetrze rozmiary i po winno byc 1:1, ale skaner troche deformuje

teraz kredki w dlon i rysowac!

EDIT 2
-----------------------------
wywalilem skany zegarka i predkosciomierza. do wykonania tarcz wystarczy "calosc" a i strona szybciej sie wczyta.
dolozylem "instrukcje" jak przeskalowac skan do wielkosci 1:1.
dolaczylem dokladny opis wykonania - szukaj nizej
Ostatnio zmieniony 09 lut czw, 2006 11:12 am przez viwaldi, łącznie zmieniany 1 raz.
viwaldi

hi
http://www.medius.neostrada.pl/test01.avi

pierwsza przymiarka
juz mi sie podoba :D
ale jeszcze ja poprawie, szczegolnie predkosciomierz
nie moge trafic z wygladem cyferek - male ladnie sie rozmieszczaja ale sa male, duze sa czytelne ale wygladaja jak wygladaja
i zegarek... jakis nie taki
dobrze ze choc wymiary zgralem

pozdr
viwaldi

-----------
do: JoT_JoT
rzeczywiscie prawa strona jest wredna...
chyba zrobia ja jako oddzielny panel wklejany na tasme drustronna do czesci zegara z szybka - musze tylko idealnie ja spasowac
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: cheatoss »

viwaldi, mam do ciebie ogromna prosbe, jako ze masz juz rozebrana deske...

prosilbym cie abys spojrzal na kostki podlaczeniowe licznika... i powiedzial mi jaki jest napis na konkretnym kablu, zaraz za kostka (kazdy kabel ma swoj numer)... dokladnie chodz mi o:
piaty pin z kostki 9 pinowej (piny sa ponumerowane na kostkach) - jaki numer kabla i jaki kolor
trzeci pin z kostki 10 pinowej - tak samo, jaki numer kabla i jaki kolor.

to dla mnie bardzo wazne, pozdrawiam
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
viwaldi

hi

ad. pinow, kabli i kostek:
- kolejnosc: siedzisz w pugu i patrzysz na zegary: pierwsza z lewej jest kosc 10-pinowa, pozniej -8 i ostatnia 9-pinowa
- kable tez liczone od lewej patrzac na zegary od srodka puga

kosc 10-pinowa: trzeci od lewej mam PUSTY, nr na kosci chyba 8

kosc 9 pinowa: piaty z lewej mam ZIELONY, nr nie widac

zegary mam zamontowane i podlaczone tyle ze bez daszka
w tym tygodniu bede zakladal nowe zegary i wtedy moge zobaczyc dokladnie co jest popisana na kablach
prawie na 100% bede dzialal w SRODE

pozdr
viwaldi
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

jesli chodzi o kostke 9 pinowa, zgadza sie piaty pin liczac od lewej czy od prawej bedzie zawsze piatym pinem =] podejrzewalem ze jest zielony, ale na numer poczekam.

jesli chodzi o kostke 10 pinowa to zle mnie zrozumiales, chodzilo mi o pin o numerze 3, a jak sam podales numer u ciebie to 8.. liczac ta metoda chodzi mi o osmy pin liczac od lewej strony auta...

uzbrajam sie w cierpliwosc (u mnie te kable sa urzniete, nie mam kostek, dlatego potrzebne mi sa numery kabli, moze uda ci sie odczytac)

pozdrawiam
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

problem juz rozwiazalem, chodzilo mi o kable 25 i m25 (oznaczane tak sa w gti) i jest to plus i masa na podswietlenie deski.

w naszych zegarach dzielonych jest to m25 i bodajze 14 na plus, dziala, wieczorem zrobie fotki jak swieci =]

pzdr
ObrazekObrazekObrazek

viwaldi

hi
zdjecia nowych zegarow juz wkrotce. sa juz zalozone :)
wstawilem LEDy czerwone poczworne - do podswietlenia na gorze w miejsce standardowych zarowek i dodatkowe 2 pojedyncze czerwone LEDy do podswietlenia od spodu licznika km i licznika dziennego (wg wskazan dziennego tankuje lpg i wieczorem slabo byl widoczny)
z biebieskiego podswietlenia zrezygnowalem - cos mi nie pasowalo
zrobilem tez wersje z czerwonymi tarczami - w dzien bylo super ale po podswietleniu kicha
zrobienie prawej strony okazalo sie nie takie problematyczne jak myslalem
jest to oddzielny panel naklejony (tasma dwustronna zelowa) nie na tarcze a na plastyk zaraz pod szybka. po zlozeniu w calosc wszystko jest na jednym poziomie.
moze jeszcze dzis beda fotki bo jade do kumpla ktory na cyfraka :)

pozdr
viwaldi
viwaldi

hi
sa fotki i beda jeszcze...
zapraszam do mojego profilu
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=1534

viwaldi
viwaldi

hi
po kilku pytaniach na gg o wykonanie zegarow postanowilem wrocic do tematu

- wywalilem oddzielne skany zegarka i predkosciomierza - jest fot calosci i na tym skanie nalezy rysowac projekty. pozniej latwiej zlozyc je w calosc.

- po wczorajszej ggrozmowie (dzieki grzechuuu205 za zwrocenie uwagi) wyszlo ze skan wrzucalem w skali 1:1 ale na forum juz taki nie jest. zostal przeskalowany. aby uzyskac plik 1:1 nalezy sciagnac go na dysk, otworzyc w jakims programie do grafiki rastrowej (np. photoshop, corelpaint...) i przeskalowac do rozdzielczosci 200 dpi przy zachowaniu rozmiaru pliku - patrz zalacznik w poscie ze skanem. sprawdzilem - bedzie OK.

- i opis wykonania... niektorym sprawilo trudnosc ;) odnalezienie tego w postach
1. skan jest juz przeskalowany. importujemy plik do programu do grafiki wektorowej (corel draw, ilustrator...) i rysujemy co tylko sobie wymarzymy. wrysowanie jako wektorki jest konieczne jezeli zagary maja byc wykonane jako wycinane na ploterze. jest troche ograniczen tej metody wykonywania: elementy nie moga byc "zbyt male" (pytac tam gdzie beda ciete), nie ma przejsc tonalnych, ograniczona ilosc kolorow... wady tej nie maja zegary drukowane.

2. zegary ktore zrobilem NIE SA DRUKOWANE ale nie wykluczam takiego wykoannia. w koncu sam decydujesz jak je wykonasz

3. moj sposob: na astralonie (ni to bardzo cienki plastyk ni gruba folia. stosowany jest w drukarniach do montazy przed wykonaniem matryc drukarskich) naklejona jest czarna matowa folia (np Oracal). na ploterze tnacym (klaniaja sie firmy od reklamy wizualnej - tablice, szyldy ipt) wyciety jest ksztalt i "wybrane" niepotrzebne fragmenty folii. ciac najlepiej "na swiezo" po oklejeniu astralonu - pozniej bedzie ciezko odrywac jak klej zwiaze. na "wybrany" astralon naklejamy wyciete i wybrane biale elementy. ktos kto to juz robil bedzie wiedzial ze trzeba dac jakies pasery i biale elementy przenosic na transporcie. kto tego nie robil niech da dla fachowca bo sam na 100% dobrze tego nei zrobi.
poczekac az klej dobrze zwiaze (ja zostawilem na 24 godz) wyciac otwory na wskazowki, sruby mocujace itp. ja zostawilem "szybki" na paliwowskazie i licznikach. zmyc resztki kleju np benzyna ekstr. zalozyc.

4. oswietlenie: ja zalozylem 2 poczworne ledy BOSMA czerwone w miejsce standardowych zarowek + 2 dodatkowe pojedyncze do podswietlenia licznikow. w watku http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.php?t=6653 wstawilem fotki LEDow wiec nie bede tego dublowal.

5. zapraszam do mojego profilu http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=1534 sa tam w miare dokladne fotki wykonanych zegarow. na jednym ze zdjec leza na fotelu wersje "beta" zegarow. nie zostaly zalozone bo odrzucila je kontrola jakosci ;)

6. dla tych ktorzy beda robic wersje drukowana: polecam wydruk na drukarce pigmentowej albo zabezpieczenie zegarow po wydruku lakierem UV. wydruki z cywilnych drukarek maja tendencje do blakniecia i nie wiem jaka moga miec trwalosc tak wykonane zegary. o wydruki pigmentowe pytac w firmach reklamowych dysponujacymi ploterami drukujacymi. ale powtarzam: nie wiem jak dlugo wytrzymaja drukowane zegary i sa to tylko spekulacje.

7. powodzenia :) troche jest z takimi zegarami zachodu ale warto.

8. o technicznych sprawach: ja rozebralem zegary "w drobny mak". konieczne to bylo do dokladnego skanu. nie musicie juz tego robic ale bez zdjecia wskazowek sie nie obejdzie...

alez sie rozpisalem. mam nadzieje ze teraz wszytsko jest juz jasne :)

pozdr
viwaldi
Zablokowany