Pojemność silnika, a wysokość opłat.
Pojemność silnika, a wysokość opłat.
Nie wiem czy to są opłaty ponoszone przy sprowadzaniu auta czy przy jego ubezpieczaniu, ale chyba przy sprowadzaniu. Czy orientujecie się gdzie znajdę wykaz wysokości opłat dla różnych pojemności? Kiedyś coś takiego widziałem, ale już nie pamiętam gdzie
A może ktoś z Was wie jakie są opłaty dla silników 1,6 1,8 oraz 2,0?

No co piszesz to tak naprawdę tylko teoria i się wielkością opłat nie przejmuj. Jeżeli chodzi o sprowadzenie auta to w zależności od wieku i pojemności obliczają Tobie ile akcyzy zapłacisz.
Maksymalnie jest to 65% ale nie wartości rynkowej auta, tylko kwoty jaką masz napisaną na rachunku - wiem, bo sam tak to załatwiałem.
Na rachunku za mojego Puga widniała kwota 30 euro, więc wg śmiesznych tabel wyszło mi 65% akcyzy, a więc podatku zapłaciłem ok. 85zł. (Tu trzeba dogadać się ze sprzedawcą, aby wpisał Ci mniejszą kwotę na rachunku).
Co innego ubezpieczenie auta - tutaj nie liczy się wartość, ale wiek i pojemność. Np. jak masz auto starsze niż 12 lat, to wzrasta Ci ubezpieczenie o 20%, jak masz zniżki za bezkolizyjność to masz 60% zniżki.
Mi tak się udało wszystko zgrać, że akcyzy zapłaciłem 83zł, a ubezpieczenie auta (1988r., 1,4 poj) zapłaciłem ok. 330zł za cały rok
Pozdro
Maksymalnie jest to 65% ale nie wartości rynkowej auta, tylko kwoty jaką masz napisaną na rachunku - wiem, bo sam tak to załatwiałem.
Na rachunku za mojego Puga widniała kwota 30 euro, więc wg śmiesznych tabel wyszło mi 65% akcyzy, a więc podatku zapłaciłem ok. 85zł. (Tu trzeba dogadać się ze sprzedawcą, aby wpisał Ci mniejszą kwotę na rachunku).
Co innego ubezpieczenie auta - tutaj nie liczy się wartość, ale wiek i pojemność. Np. jak masz auto starsze niż 12 lat, to wzrasta Ci ubezpieczenie o 20%, jak masz zniżki za bezkolizyjność to masz 60% zniżki.
Mi tak się udało wszystko zgrać, że akcyzy zapłaciłem 83zł, a ubezpieczenie auta (1988r., 1,4 poj) zapłaciłem ok. 330zł za cały rok

Pozdro
Ostatnio zmieniony 12 gru ndz, 2004 2:27 pm przez Ferguss, łącznie zmieniany 1 raz.