... pozwoli oszacować wszystkie koszty sprowadzenia pojazdu. Uwzględnia on zarówno akcyzę, jak koszty badań czy wydanie dokumentów oraz tablic rejestracyjnych. Może komuś się przyda:
http://motoryzacja.interia.pl/kalkulator
KalkulatorImportowy,czyli ile zapłacisz za sprowadzenie auta
dobra, widzę, że tutaj jest topic o akcyzie itp. mam pytanko. otóż z tego co wiem, to sprawa z akcyzą trafiła do trybunału UE i raczej na pewno skończy się z korzyścią dla sprowadzających auta czyli jednocześnie płacących akcyzę. czy w takim razie oznacza to, że jak sprowadzę teraz auto, zapłacę akcyzę, UE będzie kazało znieść te chore cła gdyż jest to bezprawne to rząd będzie oddawał kasę zapłaconą za akcyzę?
a w praktyce zapewne będzie trudniej, chociaż jak już się doczepili, że to niezgodne z prawem unijnym to raczej nie mają się co tam spierać w tym trybunale, jeszcze słyszałem o innej chorej rzeczy, a mianowicie o podatku od niepłacenia podatku
ten kraj jest chory
jeszcze jak rozmawiałem z gościem od sprowadzania aut to mówił, że miał taki numer, że ściągnął wóz ze Szwajcarii i jako, że Szwajcaria nie jest w UE to odesłali go z Polski żeby pojechał na granicę Szwajcarską po jakiś wypis
kosmos, grunt żeby zwracali tą chorą akcyzę

- Ninja
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
- Numer Gadu-gadu: 0
Napewno z tym zwrotem akcyzy to nie bedzie takie "hop siup" bo jesli trybunal UE uzna ze podatek byl pobierany bezprawnie, to panstwo bedzie musialo zwrocic akcyze wszystkim ktorzy sprowadzili auto z Unii po 1 maja 2004. Jak do tej pory to ponad 700.000 samochodow... Wydatek dla budzetu dosc duzy, wiec nie wierze zeby tak poprostu rozdali ludziom kase.
Napewno cos wymysla zeby nie zaplacic albo wyplaty opoznic tudziez "okroic".
Napewno cos wymysla zeby nie zaplacic albo wyplaty opoznic tudziez "okroic".
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator 
Jest - VW

Jest - VW

ostatnio spotkałem się z dosyć śmiesznym przypadkiem otóż znajomy sprowadził sobie ze Szwajcarii Opla Omegę B 2.0 kombi no i tak jak przy zwiezieniu auta z Niemiec idzie się do urzędu celnego i kwitnie parę godzin tak w przypadku gdy auto jest spoza Unii to, uwaga, kazali mu jechać na granicę szwajcarską po jakiś tam wypis
ale skończyło się na tym, że wypis dotarł do naszego kochanego urzędu faksem, ale walka trwała jakiś miesiąc dzięki "panience z okienka" (urzędowego rzecz jasna), mam nadzieję, że sprowadzenie auta przebiegnie mi w miarę sprawnie i bez zgrzytów bo to co się teraz dzieje jest hmmm.... chore, w TVN właśnie mówili, że rząd zaklina się iż nie będą zwracać kasy z akcyzy nawet jeśli zostanie to uznane za bezprawne bo ponoć przepis wszedł jeszcze przed oficjalnym przyjęciem naszego kraju do UE

- Ninja
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
- Numer Gadu-gadu: 0
Dokladnie, nie zwroca ani zlotowki. A moje wyliczenia byly troche zanizone - podobno ponad 1.000.000 samochodow przyjechalo od maja z Unii, a nie 700.000, jak pisalem.
Jakies madre glowy szacuja ze musieliby zwrocic ludziom ponad 840 mln zlotych. Nie ma szans
Jakies madre glowy szacuja ze musieliby zwrocic ludziom ponad 840 mln zlotych. Nie ma szans

Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator 
Jest - VW

Jest - VW