czy i jak zgłosić wymiane silnika

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
czarna roza

czy i jak zgłosić wymiane silnika

Post autor: czarna roza »

Posiadam Puga z silnikiem 947cm/3 a chce zamontowac 1,4. Probowalem sie dowiedziec gdzie i jak zgłaszac taki fakt i zdania są podzielone. Czy moze mi ktos powiedziec czy wogole warto taką zmiane gdziekolwiek zgłaszac i czy nie bedzie jakiś konsekwencji jesli poprostu tego nie zgłosze
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Re: czy i jak zgłosić wymiane silnika

Post autor: Banita »

Nie warto, konsekwencji nie bedzie. Wiekszosc ludzi i tak nie rozrozni wzrokowo tych silnikow.
czarna roza

a podczas rejestracji czy kiedykolwiek ktos sie pozna/
Awatar użytkownika
martinop
Uzalezniony
Posiadany PUG: Peugeot 107

Post autor: martinop »

Sorry za OT, ale kolega chce do CTi 1,9 102 km (1895 cm3) wrzucić 1,9 mi16 (1905 cm3). Trzeba to zgłosić? Bo jest dość konkretna różnica w wyglądzie silnika, którą nawet ja widze 8)7
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Post autor: minta »

Szczerze ?? Olać to. Jedno i drugie to benzyna więc NIE MA SENSU
Zmienialiśmy niedawno silnik w 406 z benzyny na diesla.
Cały koszt operacji to 244 zł (opinia rzeczoznawcy)
No i inny dowód rejestracyjny.
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

Z tego co pamiętam od jakiś 2 lat silnik jest w zasadzie częścią zamienną samochodu, więc nie ma jakiś zezwoleń na to.
Jakbyś chciał być 100% uczciwy muszisz chyba tylko wymienić dowód rejestracyjny :).
Kiedyś pamiętam że trzeba było to zgłaszać i robić jakieś urzędnicze sprawy, ale wielu ludzi i tak tego nie zgłaszała.
Gorzej jak przy jakiejś kontroli, sprzedaży auta wychodziło że numer silnika nie zgadza się z tym co w dowodzie rej :).

Podobno po wymianie silnika trzeba przejść przegląd w stacji kontroli pojazdów.
Z papierem niby do ubezpieczyciela, aby jeśli zmieniła sie pojemność silnika to niech przeliczą składkę AC/OC.
Jeśli ktoś ma AC itd to raczej warto, bo w razie wypadku PZU i inni złodzieje znajdą każdy najmniejszy powód, aby odszkodowania nie wypłacić. A nie zgłoszona wymiana silnika (inna składka), brak przeglądu tylko im na rękę, aby nie dać kasy.
Nie wiem jak z OC ale może być podobnie.
Ostatnio zmieniony 08 lut pt, 2008 10:13 am przez domel, łącznie zmieniany 1 raz.
czarna roza

w dowodzie rejestracyjnym numerów silnika przeciez nie ma
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

numerów silnika nie ma ale jak zmieniasz pojemność silnika lub nawet z beznyny na diesla w teorii należy wymienić dowód. W praktyce to wiadomo :). W dowodzenie jest rodzaj silnika beznyna/diesel i pojemność.
Ogólnie każda zmiana danych w dowodzie rej. to wymiana dowodu.
Czyli w teorii zmiana pojemności silnika lub/i benzyna/diesel to wymiana dowodu.
Ostatnio zmieniony 08 lut pt, 2008 11:16 am przez domel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
martinop
Uzalezniony

W dowodzie jest wpisana moc, jak na przykład w CTi 102 km zmieni się na migacza 160 km to różnica jest.
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Jak to ktos kiedys powiedzial...Nie warto zmieniac, ale jak juz wiesz, ze masz pecha to wozisz ze soba papiery na ten drugi silnik i jak cie zatrzymaja i sie poznaja, ze masz inny to mowisz, ze jedziesz zalegalizowac dopiero,a masz na to 30 dni...Kto Ci udowodni, ze masz dluzej nowy silnik w samochodzie?Ogolnie lepiej wszystko miec na 100% legalnie, ale w tym przypadku to nie wiem czy warto...
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
PAWLACZYSKIS
Junior
Posiadany PUG: 205|1.4XY7|'89r
Numer Gadu-gadu: 6209054
Kontakt:

Post autor: PAWLACZYSKIS »

DJPreZes pisze:Jak to ktos kiedys powiedzial...Nie warto zmieniac, ale jak juz wiesz, ze masz pecha to wozisz ze soba papiery na ten drugi silnik i jak cie zatrzymaja i sie poznaja, ze masz inny to mowisz, ze jedziesz zalegalizowac dopiero,a masz na to 30 dni...Kto Ci udowodni, ze masz dluzej nowy silnik w samochodzie?Ogolnie lepiej wszystko miec na 100% legalnie, ale w tym przypadku to nie wiem czy warto...
Polak potrafi :D A wg mnie też nie ma sensu tego zgłaszać :!:
Awatar użytkownika
rallye
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
Numer Gadu-gadu: 3612169
Login tlen: fastadi

Post autor: rallye »

CTi od "kolegi" też ma 1905cm3 >> tylko 1.9GTi poniżej 87r miały 1895cm3

:wink: :mrgreen: O-)
Fast Garage ... in progress
Awatar użytkownika
martinop
Uzalezniony

Ja ma wpisane w dowodzie 1895cm3.
Jakie można mieć papiery na silnik? Rozwińcie myśl, bo kolege to czeka a warto byłoby wiedzieć :)
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

No np. dowod rejestracyjny samochodu z ktorego zostal ten silnik wyciagniety (np. jak ojcu sie golf rozpadl (przerdzewial na tyle, ze stracil jakiekolwiek wlasciwosci jezdne), to oddal bude na zlom i dostal silnik i dowod przeciety w miejscu numerow nadwozia ;] Tak samo jak jakies dwa lata temu kupil silnik od BXa - dostal dowod samochodu z wbita pieczatka, ze numery karoserii niewazne, czy cos takiego) i umowa kupna/sprzedazy.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
PAWLACZYSKIS
Junior
Posiadany PUG: 205|1.4XY7|'89r
Numer Gadu-gadu: 6209054
Kontakt:

Post autor: PAWLACZYSKIS »

DJPreZes pisze:No np. dowod rejestracyjny samochodu z ktorego zostal ten silnik wyciagniety (np. jak ojcu sie golf rozpadl (przerdzewial na tyle, ze stracil jakiekolwiek wlasciwosci jezdne), to oddal bude na zlom i dostal silnik i dowod przeciety w miejscu numerow nadwozia ;] Tak samo jak jakies dwa lata temu kupil silnik od BXa - dostal dowod samochodu z wbita pieczatka, ze numery karoserii niewazne, czy cos takiego) i umowa kupna/sprzedazy.
Pierwszy raz słyszę, że po złomowaniu auta dostaje się dowód na silnik... Przecież to część zamienna i jego numery nie grają roli. Więc po co komu nań dokument, a tym bardziej dowód rejestracyjny? Zrozumiem jakiś papier odnośnie roku produkcji, pojemności, czy modelu, ale nie wydaje mi się, żeby był potrzebny do tego dowód rejestracyjny 8)7 ...
ODPOWIEDZ