Peugeot 205 GTI vs Renault 5 Alpine Turbo

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
madafaka

Peugeot 205 GTI vs Renault 5 Alpine Turbo

Post autor: madafaka »

Jak w temacie ponieważ zobaczylem aukcje : http://www.motoallegro.pl/show_item.php?item=23530899 tak sie zastanawiałem co byłoby szybsze, lepiej przyspieszające!! Nie chodzi mi tu o ten konkretny wóz ale generalnie??
acha i nie chcemy wymieniac naszego!!!! tak po prostu sie zastanawiałem!!
WINKiel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205GTI -> 306S16 -> 406coupeV6
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: WINKiel »

O ile dobrze wiem, to owe R5 ma silnik 1.4 z turbo - moc ok. 110KM (6000) i 150Nm (4000), tak więc raczej zostanie w tyle za 1.9 GTI. Z 1.6 szanse by były w miare wyrównane.
madafaka

ale gti jest chyba cieższe?? no i jak wyglada sprawa 1.6 gti 115km i 1.9 130km??
WINKiel
Uzalezniony

R5 Alpina Turbo ma 870kg, wiec jest lzejsze. Moce które podałeś są maksymalnymi, zdarzają się 1.6 które mają niewiele ponad 100KM a 1.9 120/122 i 130 - wersja bez katalizatora. cabrio 1.9 miało np. tylko 105KM.
madafaka

no wiec ?? jak by to wpadlo na 400m np??
WINKiel
Uzalezniony

Zważając na efekt turbodziury R5 start by miało raczej wolnieszy. W połowie drogi pewnie by już prawie doganiało 1.9 ale potem górę by wzięła pojemność. Ale... to czysta spekulacja laika, niech się wypowie Kaktus :)
ariel

Post autor: ariel »

Mój koleś ma R5 1.4 na turbo...Około 160 km po przeróbkach... Wiele razu 1 miejsce w klasie Mini Plus... Naprawdę żyleta
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Scigalem sie z R5 Turbo w KJS'ach i niestety 2 razy dostalem niewielkie baty :( Ale spoko spoko :) Mialem jaja z silnikiem! Ktory jechal od 2000 do 3500... pozniej strzelal w wydech... wiec wiecie ;) Jak to sie jedzie hehe. Nie mowiac juz o tym ze mi sie Pug przegrzewal itp, no i ze chlopaki z R5 Turbo mieli duzo wieksze doswiadczenie odemnie.

Natomiast jak juz wreszcie sie uporalem z elektronika to co petle chlopaki z R5 Turbo przychodzili do mnie i pytali mnie o czasy, i o to jak ja jade, bo oni ciagle mnie gonia... i nie wiedza co sie dzieje ;) Jednak i tym razem przegralem caly rajd z nimi, ale nie wiele bo tylko o 0,2 sekundy. Zgubila mnie glupia jazda pod publike, skladanie na szutrze autka na 3 do slupkow itp :) Poprostu bylem olsniony :mrgreen: silniczkiem ktory na 2 da rade zerwac przyczepnosc itp ;) A wczesniej jezdzilo sie jak maluchem hehe.

Lecz prawde mowiac najwiecej stracilem na jednej probie gdzie zatrzymalem sie na mecie... a gosc powoli podszedl, zapukal w okienko... ja otworzylem drzwi, a on do mnie - Chlopaki podjedzcie bo prawym kolem nie przejechaliscie mety, i czas nadal leci!! KU#$%#$A !!! Mogl machac albo cos!! Bym podjechal, a slupki byly krzywo ustawione!! Nie byly ustawione tak jak byc powinny. Z lewej strony slupka mialem na wysokosci drzwi, a z prawej na wysokosci kola.... :(

Stracilem dobre 8-9 sekund :(

Takie juz sa KJS'y hehe.

Ale ten R5 Turbo ladnie szedl! Jezdzil gosc na oponach 175x50xR13 !! Przyspieszalo to to niezle!

Ale porownujac dane fabryczne itp, mysle ze na 1,4 mili nie mialo by to szans z 1.9 GTI! A do 1.6 nie ma co porownywac nawet, bo jak autko ma turbine to jego pojemnosc tak naprawde jest liczona w nastepujacy sposob: pojemnosc silnika 1.3 pomnozona przez wspolczynnik 1.7 - czyli wychodzi nam 2,2 litra! Ale tak jest liczone tylko w sporcie :)

Z 1.6 Gti mysle ze szlo by to leb w leb. Oczywiscie na starcie by stracilo, pozniej moglo by nadgonic.

Trzeba bedzie kiedys sie zmierzyc :) Ja niestety odpadam, bo moj silniczek seryjny juz nie jest...
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Lars

Post autor: Lars »

Silnik R5 GTT miał jedną wieeeelką zaletę - bardzo, ale to bardzo mocny dół silnika!

Na stronach angoli wyczytałem, że zakładając hybrydę T3/T4 chłopaki wykręcali po 200 KM i to szło jak przecinak! :twisted: Problwmy mieli tylko ze skrzyniami, które po prostu mieliło, ale i na to znaleźli sposób.

Myślę, że co do seriyjnych samochodów - zakładam teoretycznie, że nowych - wyglądałoby to tak:

R5 GTT vs. 1,6 GTi: git lekko wyhyla się na starcie a później w GTT załącza się turbawa i po zawodach... pozostałaby kewstia maksymalnej prędkości i czasu dochodzenia do niej.

R5 GTT vs. 1,9 GTi: początek jw., bieg 2 i 3 - GTT z przodu, później git odrabia zaległości i jedzie z przodu.

Co do 400m - istotny nie będzie czas 0-100 km/h tylko czas do osiągnięcia wyższych prędkości, powiedzmy 160-170 km/h. Weźcie pod uwagę to, że "piątkę" zapinamy w takim aucie koło 200-250 metra drogi... i tutaj szalę może przechylić właśnie czas osiągnięcia maksymalnej prędkości.

I jeszcze jedno - o czym świetnie wie Kaktus - na co nie zwracacie uwagi: moc i stosunek masy na 1 KM to wartości WZGLĘDNE!!! Odnoszą się tak naprawdę do konkretnego auta a nie do jakiegoś stałego wyznacznika. Na 400m (poza umiejętnościami kierownika :) ) istotne będzie zestopniowanie skrzyni! O tym bardzo często zapominamy, zachwycając się liczbami takimi jak moc, moment czy stosunek masy do mocy...
WINKiel
Uzalezniony

Dlatego pisałem, że kolejność stawiam "na oko" i sie nie myliłem :) Mówiąc pojemnosc mialem na mysli osiagniecie Vmax.
madafaka

a ja sie nie znam więc dlatego pytałem!!! :D

btw: winkiel dlaczego my się tłumaczymy?? :D :D
MATEO

Post autor: MATEO »

ARIEL PEWNIE MASZ NA MYŚLI TEGO GOŚCIA Z R5 TURBO Z OSTRÓDY!!! HŁOPAKI TEGO SIĘ NIE DA DOGONIĆ :cry: APROPO NIEPOZORNY FIAT PUNTO 1,4 TURBO BEZ PRZERÓBEK vs 180 KONNA LANCIA WCALE NIE TAKA CIĘŻKA!!! FIAT JĄ PO PROSTU ZDEKLASOWAŁ. WŁAŚNIE DLATEGO SAMOHODY Z TURBINĄ MAJĄ TAKI PRZELICZNIK W SPORCIE. JEŚLI COŚ MA TURBINĘ TO JA SWOIM LŻEJSZYM O PODOBNEJ MOCY PO PROSTU NIE PODJEŻDZAM POZDRO
WINKiel
Uzalezniony

MATEO: o co tyle krzyku? ;/
madafaka pisze:a ja sie nie znam więc dlatego pytałem!!! :D

btw: winkiel dlaczego my się tłumaczymy?? :D :D
a wiesz jak to jest z tym czynnym uczestnictwem w dyskusji :D A tak serio to dobrze jest mieć paru mądrych na forum :)
ariel

Post autor: ariel »

MATEO pisze:ARIEL PEWNIE MASZ NA MYŚLI TEGO GOŚCIA Z R5 TURBO Z OSTRÓDY!!! HŁOPAKI TEGO SIĘ NIE DA DOGONIĆ :cry: APROPO NIEPOZORNY FIAT PUNTO 1,4 TURBO BEZ PRZERÓBEK vs 180 KONNA LANCIA WCALE NIE TAKA CIĘŻKA!!! FIAT JĄ PO PROSTU ZDEKLASOWAŁ. WŁAŚNIE DLATEGO SAMOHODY Z TURBINĄ MAJĄ TAKI PRZELICZNIK W SPORCIE. JEŚLI COŚ MA TURBINĘ TO JA SWOIM LŻEJSZYM O PODOBNEJ MOCY PO PROSTU NIE PODJEŻDZAM POZDRO
dokładnie Mateo... Łukasza Renówka jest zajebiba... Wymiata niesamowicie... W Szymanach przegonił na 400m nawet Porsche 944 turbo!! I super strzela zawór upustowy... Wygląd też super - czarna, fele allesio, spoilery alpine... Jednym zdaniem - SUPER ZABAWECZKA - tylko eksploatacja droga... Pozdro dla Łukasza :wink:
WINKiel
Uzalezniony

Trzeba by zestawić czasy na 400m wszystkich autek. Ile ma R5 A.T. ???
ODPOWIEDZ