Trip 2015?? Turcja!

Tutaj umawiamy się na spotkania klubowe, informujemy o odbywających się zawodach i imprezach sportowych i tuningowych.
Awatar użytkownika
gad
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 2.0 16v + 205 1.6 VTS
Kontakt:

Re: Trip 2015??

Post autor: gad »

Wczoraj rozmawiałem już z Rafim na temat tego loga, mi ono również się spodobało, w kwestii zmian stylistycznych, rozważyłbym pomysł zmiany koloru tła, na taki który nawiązywał by do flagi Grecji. Ja podobnie jak w zeszłym roku mogę ogarnąć za grafika, który za czteropak zrobi z naszego JPGa, projekt nadający się do wydruku zarówno w postaci naklejek, jak i magnesów i nadruków na koszulkach. Mogę również załatwić wydruk naklejek i magnesów w tej firmie co poprzednio, wydaje mi się że ich jakość była całkiem dobra, a już na pewno o niebo lepsza od tych które mieliśmy na wyjeździe do Albanii.

W kwestii samego przebiegu trasy, Foxowi należą się olbrzymie wyrazy uznania, za pracę jaką już włożył w wyszukanie wszystkich atrakcji. Poprzednie wyjazdy pokazały, że nie możliwym jest zaplanowanie całości wyjazdu od początku do końca ze względu wy/przypadki jakie mają miejsce 8) .
Trzeba więc liczyć się z tym że z części rzeczy będzie trzeba zrezygnować, albo ze zwiedzania albo ze snu :)

Bez względu na fakt, że być morze pojedziemy tam pod przywództwem krypto geja masochisty, ja już nie mogę doczekać się wyjazdu. Nie wiem tylko co na to moje 205.
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: RafGentry »

Tylko, że jak dasz tło w biało-niebieskie paski to nic nie będzie widać. Można ewentualnie zrobić tak, że miejsce w którym umieściłem flagę turecką dzielimy fifty-fifty i oprócz tureckiej wkomponujemy tam też flagę Hellady.

Takie rozwiązanie może wyglądać OK, ale zastanawiam się, czy aby na pewno stosunki grecko-tureckie ociepliły się w ostatnich latach na tyle, żeby paradować w tych gorących regionach z kolażem flag tych państw...
logo green turkey 2015 gre tur.jpg
Nie mówiąc już o tym, że w tym wypadku traci rację bytu pomysł na nazwę trasy.

Dziękuję Foxowi za zabranie głosu i Gadowi za bieżące konsultacje. Zapraszam do dyskusji pozostałych zainteresowanych udziałem w tripie. Pamiętajcie, że nie ma takiej opcji, żeby jechać bez magnesów albo przy odbiorze marudzić, że źle pasują do koloru auta 8)7 Ewentualne milczenie uznaję jako niemą aklamację :lol:

Update:
Na szybko zrobiłem jeszcze wersję z niebieskim tłem:
logo blue turkey 2015.jpg
robson
Peugeot 205 Master

Post autor: robson »

Nie biorę w tym udziału ,ale z niebieskim tłem wygląda najładniej i rzuca się bardziej w oczy ,żywe kolory 8)
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Zgadzam się z Robsonem. Niebieskie tło jest nie dość że ładniejsze, to jeszcze napis 205 staje się na nim czytelniejszy. Przy okazji barwa ta nawiązuje też do koloru morza Egejskiego:) Jeśli tylko Janusz znowu nie popsuje swojego samochodu dzień przed wyjazdem i nie będzie znów jechał automatikiem to chyba nikt się tam nie wybiera niebieskim samochodem. Wszystkie problemy znikają:)
Flagi greckiej i tureckiej nie umieszczałbym koło siebie. Tak jak mówi Rafi - jest to ryzykowne. Oni chyba od wojny w 1922 nie pałają do siebie przesadną sympatią. Szkoda byłoby żeby nam ktoś puścił salwę z kałacha po burcie za taki niuans.
robson
Peugeot 205 Master

Post autor: robson »

A czy nie powinna być flaga Polski ,w końcu jedzie Polska ekipa .Taka moja uwaga i w tedy bym zlikwidował tą małą flagę no ,ale nic mi do tego :?:
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Pytanie na dziś. Gdzie znajduje się drugi największy ( po wielkim kanionie Colorado ) kanion na świecie?

Zgadza się - w Turcji:). Przynajmniej tak twierdzi trip advisor. Czy jest to na naszej trasie? Jakże by inaczej:)Miejsce to nazywa się Ulubey Canyon:

Obrazek

Atrakcja jest tak słabo znana że od dwóch godzin nie mogę znaleźć na jego temat praktycznie nic na stronach innych niż tureckie. Jest tam za to pusto i będziemy mogli mieć go dla siebie:)

W miejscu zaznaczonym na mojej mapie ( http://binged.it/18D599O ) pinezka numer 49 jest punkt widokowy. Na kilku znalezionych fotkach widziałem że w otaczającym to miejsce lesie ludzie rozbijają namioty. Można też się rozbić gdzieś na dole. Publiczna droga łącząca to miejsce z mostem Clandras wklejonym wcześniej (ok 30km) przecina ten wąwóz w dwóch miejscach. Z mapy satelitarnej natomiast wynika że wzdłuż rzeki wiedzie tam szutrowy szlak, na który być może uda się wjechać.

Drugim miejscem, które dodałem do mapy ( pinezka nr 43 ) to droga Eukaliptisowa. Jest to wąska, stara droga łącząca Marmaris z Gokovą. Dokładniej to 4 kilometrowy odcinek Akcapinar-Gokova. Po obu stronach rosną ok 100 letnie eukaliptusy zasadzone tam kiedyś celem osuszenia bagniska.

Obrazek
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

Ja bym w grecji nie paradował z flagą turcji.... Szczególnie w macedonii...
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Uwaga Uwaga!

Skoro termin wycieczki jest już zaklepany a i skład osobowy powoli się krystalizuje to byłbym za tym aby rozglądnąć się za hostelami na 4 noce:

1.Belgrad - 1 maj ( to też jest tam święto pracy i początek długiego weekendu )
2.Skopje - 2 maj ( j.w - długi weekend )
3.Istambul - 5 i 6 maja ( tu presja na szybką rezerwację jest mniejsza )

Powiecie że jest dopiero początek lutego więc to za wcześnie. Niby tak ale podliczając osoby, które mniej lub bardziej wybierają się na tripa naliczyłem 11 samochodów:

-My
-Gady
-Rafi
-Jozek
-Tok
-Janusz
-Emil
-Helter
-Morfeusz
-Stopx
-załoga Białego Stoku, która jeszcze się nie ujawniła ale podobno na 90% się wybierają.

Jakby nie patrzeć wychodzi ponad 20 osób. Liczba tanich hosteli o takiej liczbie pokoi jest ograniczona ( zwłaszcza w Skopje, które w ogóle jest bardzo małe ). Wystarczy że ktoś nas ubiegnie z rezerwacją jednego pokoju i już się możemy albo wszyscy nie zmieścić albo dla części osób trzeba będzie rezerwować jakieś apartamenty książęce.

Robiąc szybkie rozeznanie przed chwilą sprawdziłem że najtańsze noclegi są w Belgradzie. Za ok 30zł od osoby znajdziemy nocleg. Być może nawet taniej. Skopje to ok 35-45zł a Stambuł min. 45-60.
Wszędzie cancellation policy jest takie że do 48h przed terminem można rezerwację odwołać.. Po tym terminie jeśli się nie stawimy na miejscu to niestety skasują nas za pierwszą noc.
W większości miejsc jest napisane aby w przypadku grup ponad 15 osobowych kontaktować się z nimi mailowo. Jak będę miał wolny wieczór w tygodniu to zacznę pisać do tych hosteli i spróbuję wynaleźć jakieś tanie, do których da się dojechać i przy których będzie gdzie zaparkować samochody.

Jeśli będzie ogólna zgoda to jestem za tym żeby te miejsca rezerwować. Nic na tym nie tracimy aż do dwóch dni przed wyjazdem. Jakby się natomiast okazało że np nie dotrzemy na czas do Belgradu to strata 30zł od osoby też nie jest czymś straszliwym. Lepiej zaryzykować tą stratę niż lokować ludzi po różnych hostelach i potem szukać się po mieście.

Tak jak w przypadku Albańskiego tripu i noclegu w Nowym Sadzie mogę to ogarnąć i zapłacić za wszystkich zaliczkę ( jak pokazuje doświadczenie 30-lecia w Katowicach rezerwacje bez zaliczki są niewiele warte ). Z większością osób się znam więc ufam że nikt mnie potem nie wystawi:)
Dobrze natomiast jakbyście napisali mi w ile osób planujecie jechać i na które noclegi chcecie być wliczani ( jeśli np ktoś planuje jechać z nami tylko początkowy fragment trasy a potem się odłączyć ). Może być na priv jeśli ktoś nie chce się afiszować ze swoim udziałem. Wielkiego pośpiechu nie ma, można sobie to przemyśleć i np do tygodnia czy dwóch dać odpowiedź.
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

grzesiek309 pisze: Jeśli będę akurat w kraju, a ktoś chciałby mnie ze sobą zabrać (oczywiście dorzucę się do paliwa :) ) Poważnie rozważę wyjazd 8) W tym roku zapowiada się jeszcze lepszy wyjazd niż poprzednie _O_
Wybiera się ktoś samotnie i chciałby zabrać ze sobą pasażera?

Po rozmowie z Vrooblem zacząłem się poważnie zastanawiać nad wyjazdem Garrosem. Niestety pug wymaga trochę inwestycji, żeby bezawaryjne zrobił te 5-6tys. km :( Licząc koszty sztorcowania i wyjazdu niestety nie ogarnę tego finansowo :cry:
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
jarema205
Maniak
Posiadany PUG: GTI, CJ, XR, XRD, XRD, LOOK

Post autor: jarema205 »

grzesiek309 pisze:[

Wybiera się ktoś samotnie i chciałby zabrać ze sobą pasażera?

Licząc koszty sztorcowania i wyjazdu niestety nie ogarnę tego finansowo :cry:
Intensywnie o tym myślę i kombinuję kasę. Jednak płacę raty za 205 i nie wiem czy wydolę finansowo, ale jak koszty paliwa podzieli się na 2, to pojawia się światełko w tunelu :wink:
Napiszę na PW co i jak :W
XR in PROGRESS :D
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Jeśli tylko nie jedziesz XRem, to możemy brać tą opcję pod uwagę :P
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

jarema205 pisze:ale jak koszty paliwa podzieli się na 2, to pojawia się światełko w tunelu :wink:
Może by ktoś wziął Dziksona?:)Wiem że jazda jako pasażer to już nie to samo ale przynajmniej auto tak nie ucierpi:) Wciąż nie mogę się pogodzić z tym że może Cię Dzikson zabraknąć na tym wyjeździe:(

Jako że Ula poszła balować a ja zostałem pilnować małego krzykacza w domu to skleciłem takiego maila z pytaniami odnośnie noclegów do wysłania do hosteli:
Ja pisze:Hi,

I'm writing on behalf of a Peugeot205 fanklub. We're a group of about 20 people travelling to Turkey and will be staying in Belgrad on the 1st of May (the night from 1st to 2nd May).
I have a few questions.

First of all - would you be willing to accomodate a group of 20 or so people on that date?
We're not gonna get drunk or something ( as in the morning we'll leave early to drive further on ) but still - 20 people even only talking can generate some noise.

2)Would it be possible to book for example 20 beds soon ( let's say we could do a reservation next week )
and modify this booking ( +/-5 people ) for example 2 or 3 weeks before our date of arrival or if we book once it's gonna be fixed for good?
We're interested in those big, multibeds rooms so we don't have to split into tiny groups.

3)Is there some discount for groups or we'd be paying the price advertised on your web page?

4)Do you think it's gonna be possible to park 10-12 cars somewhere near your hostel on the 1st of May or you'd rather recommend that we should choose some other place
( for example further away from the centre ) to stay the night? Do you have any parking on your own that your guests could use?

5)Is it possible to check-in late at night? If nothing bad happens on the way we should arrive around 20-21pm bit bearing in mind that our cars are now almost 25-30 years old
anything can happen and we may as well arrive around midnight. Do you have any staff in the hostel during the night?

6)Do we pay the whole amount in advance or upon arrival? We'd like to pay at least part of the price in advance to be 100% sure that our booking will not get lost or forgotten.
On the other hand- we still don't know how many people exactly are going to come so we'd like to avoid paying all the money when booking.

7)Is it possible to pay with a credit card using your web page or we would need to use hostelbooking.com or other similar page in order to be able to pay for it in advance?

Thanks!:)
Michal
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na pytania dodatkowe to zawsze mogę zmodyfikować ten wzór formularza. Na razie wysłałem go do miejsca o nazwie Big Hostel Belgrad:

http://www.thebighostel.com/en/contact- ... grade.html

12-osobowy pokój jest po 25zł od osoby, 10 osobowy po 35. Średnio wychodzi więc poniżej 30 od osoby ( chyba że doliczą do tego jeszcze jakiś lokalny tax ). Oceny ma dość znośne. Na fotkach też nie widać padaki. Było jeszcze kilka miejsc w podobnej cenie ale komentarze typu "nie ma nikogo z obsługi po 6pm", czy "po wyjściu na balkon odpadła z drzwi klamka i nie mogłem wrócić" albo totalny skandal - "ktos mi podkrecil temperature w pralce i skurczyły mi się swetry" spowodowały że je odrzuciłem. Ula wyszukała wczoraj jeszcze kilka innych ciekawych miejsc ale jako że jej nie ma to nie mam jak zapytać które to były:)

Potem poszukam jeszcze czegoś w Skopje i powysyłam podobne zapytania. Liczę że do końca tygodnia uda mi się zebrać kilka ciekawych opcji i że do tego czasu ktokolwiek tu na forum też się odezwie:)

Tak przy okazji, zmieniając nieco temat, taka oto ciekawostka:
Puls Biznesu pisze:TOP 5 najszybciej rozwijających się metropolii na świecie (w 2014 r.)

1. Makau, Chiny
2. Izmir, Turcja
3. Stambuł, Turcja
4. Bursa, Turcja
5. Dubaj, Zjednoczone Emiraty Arabskie
...
108. Kraków
119. Katowice
132. Warszawa
http://www.pb.pl/3987681,27601,krakow-i ... ast-swiata
Jak tak dalej pójdzie to za kilka lat Turcja może być już nie do poznania.
Awatar użytkownika
helterskelter
Junior
Posiadany PUG: 205 xad lux; 205 GTI export

Post autor: helterskelter »

Odpowiadając na apel Foxa spróbuję wydusić z siebie kilka słów :mrgreen:

We wrześniu w Skopje spałem w lokum o nazwie "Hostel 42".
Zaleta: blisko centrum (5-7 min. bardzo spokojnym krokiem).
Wada: Chyba nie ma tam 20 miejsc noclegowych.
Ciekawostka: Właściciel to reprezentant byłej Jugosławii w siatkówce, uczestnik IO Moskwa 1980 - Goran Srbinowski.

Z kilku postów powyżej wynika, że wyjazd jest planowany od 1 maja. To już sztywny termin? (pytam, bo wcześniej w temacie pojawiała się też data 29 kwietnia). A powrót 10 czy 17 maja? O-) - wypadałoby zobaczyć większość miejsc, które Fox wyszukał.
Fox pisze:
-Jesli pierwszy nocleg to Belgrad to czy drugi robimy np w Skopje czy znowu poswiecamy sie i lecimy od razu na Halkidiki? Zamiast Skopje mozemy tez poszukac jakiegos bardziej kameralnego, klimatycznego miejsca z campingiem. Pytanie czy wolimy troche pochodzic noca po miescie ( Skopje jest dosc malym miastem wiec kilka godzin powinno wystarczy zeby i zobaczyc co miasto ma do zaoferowania i zwiedzic pare pubow ) czy raczej poobcowac z natura.

-Czy na Halkidiki robimy 1,2 czy 3 noclego? Im szybciej dotrzemy do Turcji tym wiecej w niej zdazymy zobaczyc. Halkidiki, jak napisal Woocash ma najladniejsze plaze w Grecji i w ogole jest tam bardzo ladnie. Wydaje mi sie ze 2 dni warto byloby tam spedzic. Mozna natomiast spedzic 1 albo 3 jesli taka bylaby wola wiekszosci.
IMO proponowałbym z Belgradu od razu do Grecji przeskoczyć. Będzie wtedy więcej czasu na Turcję. Odległość Belgrad-Halkidiki to chyba nawet bliżej niż Kraków-Belgrad.
Macedonia to Skopje, Kanion Matka, Ohrid, Prespa, Mavrovo i wiele innych ładnych miejsc, które warto zobaczyć, ale z tego wszystkiego można zrobić odrębną eskapadę. Do Turcji jest znacznie dalej, więc chyba warto jej poświęcić jak najwięcej czasu bo pewnie nieprędko (o ile w ogóle) wrócimy tam 205-tkami.
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

helterskelter pisze:
IMO proponowałbym z Belgradu od razu do Grecji przeskoczyć. Będzie wtedy więcej czasu na Turcję. Odległość Belgrad-Halkidiki to chyba nawet bliżej niż Kraków-Belgrad.
(...)Do Turcji jest znacznie dalej, więc chyba warto jej poświęcić jak najwięcej czasu bo pewnie nieprędko (o ile w ogóle) wrócimy tam 205-tkami.
Mozemy tak zrobic. Rozwazalem taka mozliwosc ale pamietam ze np Tok byl zwolennikiem mniejszej ilosci dni w ktorych za kierownica spedza sie po 12h albo wiecej:) Skoro jednak sie tutaj nie wypowiedzial to mozemy wstepnie zalozyc ze rzeczywiscie pojedziemy od razu na Halkidiki. Odleglosciowo jest rzeczywiscie nie tak daleko ( Belgrad - Thessaloniki to ledwo 650km ) ale po drodze sa dwa przejscia graniczne na ktorych troche czasu mozna spedzic.
Omijajac Skopje zostana nam wiec hostelowe 4 dni ( Belgrad + 3xIstambul ) a reszta po campingach albo na dziko. Bedziemy tez miec jeden dzien wiecej na Turcje.

Dostalem odpowiedz od tego hostelu w Belgradzie:
Big Hostel Belgrad pisze:Dear Michal,

We can accommodate your group in that period. Our reception office is open for 24 hrs so you can check in/out any time you like.

Can I recommend 2x6 bed room and 1x8 bed room, I can offer you price of 8,5€, all taxes included.

We can organize pariking for 10-12 cars (personal vehicles or minibus).

You can pay 20% in advance, you will received invoice, rest will be payed uppon arrival.

Regarding 20% in advance it can be payed in euros, part you pay uppon arrival is in Serbian Dinars, cash or card.

If you have any other questions do not hesitate to contact me.

Best regards,
Ratko Todorović
Sales Manager
Mysle ze obietnica zorganizowania nam parkingu przebija wszystkie inne opcje i mozemy smialo tam rezerwowac miejsce. Apeluje do potencjalnych uczestnikow o okreslenie sie w ile osob tam jada. Nie musi to byc na 100% ale odpisanie np "jedziemy w dwojke" albo "byc moze wezmiemy wujka Staszka i bedzie nas 3 albo w ogole nie pojedziemy" jest lepsza niz milczenie.
Majac oszacowana chociaz zgrubnie liczbe uczestnikow mozemy zdecydowac czy bierzemy 3 pokoje, tak jak pan Serb zasugerowal ( czyli max 20 osob sie tam miesci a dodatkowe osoby beda sobie same cos rezerwowac ) czy dwa pokoje 10+12 lozek ( ktore sa nieco tansze ). Druga opcja ma ten plus ze pokoje te sa na prawde duze. Na tyle ze jeszcze na podlodze tam moze drugie tyle osob sie zmiescic jakby w ostatniej chwili sie ktos zdecydowal i nie bylo juz miejsc przyzwoitych.
helterskelter pisze: Z kilku postów powyżej wynika, że wyjazd jest planowany od 1 maja. To już sztywny termin? (pytam, bo wcześniej w temacie pojawiała się też data 29 kwietnia). A powrót 10 czy 17 maja? O-) - wypadałoby zobaczyć większość miejsc, które Fox wyszukał.
Jedziemy 1 maja, wracamy 17-tego

EDIT:

Odpisalem mailowo do hostelu ze wstepnie jestesmy zainteresowani ale ze damy bardziej konkretna odpowiedz jak uda sie zebrac jakis feedback:
Fox via email pisze:Hi,

Thank you very much for your quick and kindly reply. It seems that your hostel is exactly what we need and you can provide all we could wish for:)
Regarding the rooms I'm still waiting for a feedback from all the people participating in our trip. Once I manage to gather all the opinions and estimate
headcount of the group I will let you know. Depending on how many of us there is we'll either pick what you propose (2x6+8) or go for a 12+10 option.
Hopefully I will be able to make a final reservation at the end of this week.

Best regards,
Michal
Mam nadzieje ze zgłoszenie się na rezerwacje, którą można odwołać , lub która, w najgorszym przypadku, będzie nas kosztować 6zł od osoby ( jakbyśmy tam nie dotarli w ostatniej chwili ) nie jest czymś przewyższającym możliwości grupy i uda się zebrać jakieś opinie w sensownym czasie.
Awatar użytkownika
Agnieszka
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Forever
Kontakt:

Post autor: Agnieszka »

Cześć wszystkim :)
Mam małą prośbę.
Czy ktoś z osób uczestniczących w poprzednich tripach mógłby wprost, bez ściemy napisać jakie w praktyce jest tempo akcji?
Bardzo bym chciała pojechać, ale nie wiem czy mam jakieś szanse się nie zgubić i nie zostać gdzieś w tyle...
ODPOWIEDZ