Bieszczadzki TRIP(oby nie tylko)krakowskiej ferajny 7-9 VIII
- Agnieszka
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Forever
- Kontakt:
Re: Bieszczadzki TRIP(oby nie tylko)krakowskiej ferajny 7-9 VIII
Pomysł fajny. Niewykluczone, że i ja dołączę.
Jednak na wpisywanie na listę jest jeszcze w moim przypadku za wcześnie.
Jednak na wpisywanie na listę jest jeszcze w moim przypadku za wcześnie.
- druan
- Maniak
- Posiadany PUG: peugeot GTI
- Numer Gadu-gadu: 0
co do mnie to postaram sie :)bardzo mi zależy żeby jechać będe się sprężał żeby złożyć autko na tripa
jak coś to jesteśmy w kontakcie

Żaden nauczyciel nie da ci na to papieru - Bądź Człowiekiem Dla Człowieka Szacunkiem się Kieruj.....
Syndykat Sępów Krakowskich
Syndykat Sępów Krakowskich
Prosze mnie dopisać
- KuKiTa
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GTi
- Numer Gadu-gadu: 360167
- Login tlen: kukita
- Kontakt:
fox tak dokłada i dokłada że za chwile z 300 zł zrobi sie 1000 zł
- Florek2b
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
- Numer Gadu-gadu: 1958447
- Kontakt:
Re: Bieszczadzki TRIP(oby nie tylko)krakowskiej ferajny 7-9
ja chętnie sprawdzę swój samochód na bieszczadzkich drogach
ale jeszcze nic nie obiecuje bo nie wiem jak będę z finansami stał 

-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Roland Garros
- Numer Gadu-gadu: 1459401
Ciekawie by było gdyby faktycznie jechało tyle 205, kurde no ciesze sie bo wreszcie (mam nadzieje jeśli na 100% pojade, a bede sie o to starał z całych sił) będe miał okazje poznać tylu ciekawych ludzi których połączyła pasja do 205. Fox dojechać napewno dojade 

pszemeq nawet nie myśl o tym,a jeszcze przed wyjazdem w Bieszczady możemy się spotkać.W imieniu kolegów z małopolskiego klubu zapraszay wszystkich posiadaczy 205-tek,chyba FOX i inni nie będą na mnie zli.

- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Pojechalbym, ale juz finansowo do Borek popelnilem samobojstwo, a co dopiero dalej...
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio

-
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 CTi
- Numer Gadu-gadu: 2422735
Prezes - zawsze możecie przyjechać słonecznym pociągiem(jeśli w tym roku też będzie) do Wawy a z wawy udamy się razem.
Jeśli czas tylko na to pozwoli to również się piszę... ale żeby nie było tak jak wyszło z Eurotripem nie będę się jeszcze zapisywał. Na spokojnie dam znać pod koniec lipca.
Jeśli czas tylko na to pozwoli to również się piszę... ale żeby nie było tak jak wyszło z Eurotripem nie będę się jeszcze zapisywał. Na spokojnie dam znać pod koniec lipca.
Zdjęcia CTI: http://jarmarek.205.pl
- misha84
- Junior
- Posiadany PUG: peugeot 205 SR 1.1
- Numer Gadu-gadu: 7499780
Ja też jeszcze nie jestem pewien jak to wyjdzie ale mam nadzieję że pojadę
A tak apropo kosztów to trzeba doliczyć około 5 euro za winietę na Słowację. Tak sprytnie sobie to wymyślili że każdy samochód wjeżdzający na Słowację musi ją wykupić, a najkrótsza jest na tydzień, a my mamy co ...... dziurawe drogi 

- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Na Słowacji nie trzeba winiet. No chyba że się coś zmieniło od maja ale niec o tym mi nie wiadomo. Winiety są potrzebne tylko na drogi ekspresowe i niektóre dwupasmówki. Nie będziemy takowymi się przemieszczać więc nie ma problemu. Za to trzeba tam mieć komplet bezpieczników, żarówek i kamizelkę odblaskową bo policja to może sprawdzać.
Bardzo mnie cieszy pozytywne przyjęcie pomysłu i szeroki odzew. Baardzo by było miło gdyby tak wiele samochodów się zebrało. Co do dokładania nowych elementów do trasy to to co dołożyłem ( z wyjątkiem propozycji kolejki wąskotorowej ) zaczerpnąłem z pomysłów RafGentrego:) i dyskusji jeszcze na forum krakowskim. Jeśli już tam jedziemy to warto wynaleźć jak najwięcej ciekawych miejsc i opcji żeby było z czego wybierać. Pewnie nie starczy czasu na wszystko i trzeba będzie improwizować, no ale w końcu to tylko weekend...
Dzisiaj wracałem z Jasła i częściowo jechałem drogami które są w planie wycieczki. Jeśli pogoda nam dopisze i będzie taka piękna jak dzisiaj to wrażenia z jazdy są gwarantowane, a drogi lepsze niż myślałem:)
Na stronie www.bieszczady.net.pl dotarłem do mapy z której wynika że droga z Kalnicy w stronę Terki jest zamknięta w połowie dla ruchu drogowego. Stanowi to troche problem dla naszych planów. Jeśli byśmy chcieli zobaczyć Połoniny z w miarę bliska to trzeba by jechać z Dołżycy do Wetliny (17km). Tam np wypić herbatkę patrząc na połoniny i wrócić tą samą drogą znów do Dołżycy z której tym razem już skierować się na Terkę i dalej nad Solinę. Możnaby też okrążyć całe Bieszczady drogami 896 oraz 897 ale to by było dodatkowe 100km więc chyba nie warto.
Bardzo mnie cieszy pozytywne przyjęcie pomysłu i szeroki odzew. Baardzo by było miło gdyby tak wiele samochodów się zebrało. Co do dokładania nowych elementów do trasy to to co dołożyłem ( z wyjątkiem propozycji kolejki wąskotorowej ) zaczerpnąłem z pomysłów RafGentrego:) i dyskusji jeszcze na forum krakowskim. Jeśli już tam jedziemy to warto wynaleźć jak najwięcej ciekawych miejsc i opcji żeby było z czego wybierać. Pewnie nie starczy czasu na wszystko i trzeba będzie improwizować, no ale w końcu to tylko weekend...
Dzisiaj wracałem z Jasła i częściowo jechałem drogami które są w planie wycieczki. Jeśli pogoda nam dopisze i będzie taka piękna jak dzisiaj to wrażenia z jazdy są gwarantowane, a drogi lepsze niż myślałem:)
Na stronie www.bieszczady.net.pl dotarłem do mapy z której wynika że droga z Kalnicy w stronę Terki jest zamknięta w połowie dla ruchu drogowego. Stanowi to troche problem dla naszych planów. Jeśli byśmy chcieli zobaczyć Połoniny z w miarę bliska to trzeba by jechać z Dołżycy do Wetliny (17km). Tam np wypić herbatkę patrząc na połoniny i wrócić tą samą drogą znów do Dołżycy z której tym razem już skierować się na Terkę i dalej nad Solinę. Możnaby też okrążyć całe Bieszczady drogami 896 oraz 897 ale to by było dodatkowe 100km więc chyba nie warto.
- misha84
- Junior
Masz racje Fox, ja byłem w lutym i chyba niepotrzebnie kupiłem winietę
, tu jest mapa płatnych dóg na które trzeba ją mieć: http://abc.onet.pl/2029,1064804,,slowacja,kontent.html
Poza kamizelką odblaskową, którą z resztą chyba i u nas trzeba mieć, wyjeżdzając na słowację trzeba mieć:
1. zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
2. zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
3. podnośnik samochodowy;
4. klucz do demontażu kół samochodowych;
5. koło zapasowe;
6. linka holownicza;
7. trójkąt ostrzegawczy;
8. kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
9. apteczka samochodowa (zgodna z normę DIN 13164)
Wyposarzenie apteczki możecie zobaczyć tu: http://www.autokosmetyki.pl/apteczka_di ... ,p170.html
Nie wiem po co wozić linkę holowniczą ale brak którejś z wymienionej rzeczy grozi mandatem. Pozatym słyszałem, że mandaty na słowacji są zabójczo drogie, jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

Poza kamizelką odblaskową, którą z resztą chyba i u nas trzeba mieć, wyjeżdzając na słowację trzeba mieć:
1. zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
2. zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
3. podnośnik samochodowy;
4. klucz do demontażu kół samochodowych;
5. koło zapasowe;
6. linka holownicza;
7. trójkąt ostrzegawczy;
8. kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
9. apteczka samochodowa (zgodna z normę DIN 13164)
Wyposarzenie apteczki możecie zobaczyć tu: http://www.autokosmetyki.pl/apteczka_di ... ,p170.html
Nie wiem po co wozić linkę holowniczą ale brak którejś z wymienionej rzeczy grozi mandatem. Pozatym słyszałem, że mandaty na słowacji są zabójczo drogie, jeżeli się mylę to mnie poprawcie.
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Mandaty rzeczywiście są drogie:
http://www.roadlook.pl/aktualnosci/jedz ... ndaty.html
Trzeba będzie jeździć przepisowo i tyle. Z tym straszeniem romów też możemy poluzować:) Ja tam jeżdżę kilka razy w roku i nigdy nie zostałem zatrzymany przez policję. Patrole widać tam o wiele rzadziej niż u nas. Dodatkowo będziemy jechać bocznymi drogami, gdzie prawdopodobnie nie spotkamy żadnego radiowozu. Nie ma co popadać w histerię.To normalny w miarę cywilizowany kraj - Będzie dobrze:)
Co do tych akcesoriów to znalazłem artykuł w którym przeczytałem że wymaganie tych elementów od obcokrajowca jest nielegalne. Poruszając się w ruchu międzynarodowym obowiązuje konwencja wiedeńska w której nic nie ma o apteczkach ani tym bardziej bezpiecznikach. Mandat może więc za brak tego dostać tylko Słowak.
Tutaj artykuł:
http://polskalokalna.pl/news/nie-podpis ... tu,1068777
http://www.roadlook.pl/aktualnosci/jedz ... ndaty.html
Trzeba będzie jeździć przepisowo i tyle. Z tym straszeniem romów też możemy poluzować:) Ja tam jeżdżę kilka razy w roku i nigdy nie zostałem zatrzymany przez policję. Patrole widać tam o wiele rzadziej niż u nas. Dodatkowo będziemy jechać bocznymi drogami, gdzie prawdopodobnie nie spotkamy żadnego radiowozu. Nie ma co popadać w histerię.To normalny w miarę cywilizowany kraj - Będzie dobrze:)
Co do tych akcesoriów to znalazłem artykuł w którym przeczytałem że wymaganie tych elementów od obcokrajowca jest nielegalne. Poruszając się w ruchu międzynarodowym obowiązuje konwencja wiedeńska w której nic nie ma o apteczkach ani tym bardziej bezpiecznikach. Mandat może więc za brak tego dostać tylko Słowak.
Tutaj artykuł:
http://polskalokalna.pl/news/nie-podpis ... tu,1068777
- misha84
- Junior
Może lepiej kupić za parę zł kilka bezpieczników i żarówek które i tak się przydadzą. Nie robię paniki tylko informuję tych którzy może nie wiedzą
Na szczęście moim autem ciężko prezekroczyć prędkość o 70km/h bo nie mam na zbyciu 650 euro ;P Co do atrakcji turystycznych to znalazłem ciekawe miejsce, mogą być tam fajne widoki a nie jest daleko od planowanej trasy. Przemyślcie czy chcecie i czy będzie na to czas. http://www.polskaniezwykla.pl/attraction/5208.id
czarownica jest fajna http://fotogalerie.pl/fotka/28327912033 ... wnica).htm

czarownica jest fajna http://fotogalerie.pl/fotka/28327912033 ... wnica).htm
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Ciezkowice sa kolo Roznowa. Jakbysmy sobie odpuscili przejazd serpentynami na trasie Roznow-Nowy Sacz to mozna tamtedy jechac i nie nadlozymy drogi Trzeba bedzie pod koniec lipca jak juz sie uzbiera duzo propozycji wybrac ostateczna trase na drodze demokratycznej, tudziez autorytarnej:)
Rozmawialem dzisiaj w pracy z kolega ktory okazal sie milosnikiem bieszczad. Mowi ze jakbysmy mieli nie za wiele czasu to Terke i kolejke lesna sobie lepiej odpuscic bo nie sa to niewiadomo jakie atrakcje. Lepszym spozytkowaniem czasu wg niego jest po prostu wyjscie na jakas polonince (na co pewnie nie starczy czasu) albo po prostu przejechanie calej petli bieszczadzkiej (75km trasa Wetlina - Ustrzyki Gorne-Chrewt).Wrazenia ponoc niezapomniane. Tak jak mowil Lord - drogi bardzo dobre jakosciowo ale za to krete i waskie a miejscowi jezdza jak potluczeni - jak dla mnie brzmi bardzo zachecajaco:) Jesli chodzi o jedzenie to mowi ze nie ma lepszej jadlodajni niz smazalnia ryb w Przyslupie. Swiezutki pstrag na masle z tamtej smazalni to ponoc przysmak calych bieszczad:)
Rozmawialem dzisiaj w pracy z kolega ktory okazal sie milosnikiem bieszczad. Mowi ze jakbysmy mieli nie za wiele czasu to Terke i kolejke lesna sobie lepiej odpuscic bo nie sa to niewiadomo jakie atrakcje. Lepszym spozytkowaniem czasu wg niego jest po prostu wyjscie na jakas polonince (na co pewnie nie starczy czasu) albo po prostu przejechanie calej petli bieszczadzkiej (75km trasa Wetlina - Ustrzyki Gorne-Chrewt).Wrazenia ponoc niezapomniane. Tak jak mowil Lord - drogi bardzo dobre jakosciowo ale za to krete i waskie a miejscowi jezdza jak potluczeni - jak dla mnie brzmi bardzo zachecajaco:) Jesli chodzi o jedzenie to mowi ze nie ma lepszej jadlodajni niz smazalnia ryb w Przyslupie. Swiezutki pstrag na masle z tamtej smazalni to ponoc przysmak calych bieszczad:)