Albania 2013 - Majowa wyprawa na dzikie Bałkany

Tutaj umawiamy się na spotkania klubowe, informujemy o odbywających się zawodach i imprezach sportowych i tuningowych.
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Albania 2013 - Majowa wyprawa na dzikie Bałkany

Post autor: Fox »

Obrazek

Termin : 27/04 - 5/05

Link do mapki :

http://binged.it/10uc0YZ

Podróże uzależniają. Jak tylko wróciliśmy w zeszłym roku cało z Rumunii od razu zacząłem się zastanawiać gdzie jeszcze można pojechać, co jeszcze można zobaczyć zanim przyjdzie czas jakiegoś ustatkowania się, zanim 205 się postarzeje i trzeba będzie zacząć o nią dbać i zanim odechce nam się tak męczyć na bezdrożach i wyrypach:) Wybór padł na Albanię. Czemu? W tym roku nic już nie jest takie łatwe i zaplanować np Gruzję czy Turcję byłoby trudniej;)
Albania to kraj mało znany, w dużej części dziki. 50 lat komunizmu, rządów Envera Hodży i izolacji porównywalnej chyba tylko z Koreą Północną sprawiło że jeszcze do nie tak dawna ( do lat 90 ) nikogo tam nie wpuszczano. Po tych czasach zostało dużo biedy i porozrzucanych po całym kraju bunkrów szacowanych na liczbę 650tys i w ogóle innego świata niż ten nasz. Do tego Albania to zarówno góry z krystalicznie czystą wodą jak i piękne nadmorskie wybrzeże. Wszystko to w Europie i tak na prawdę blisko nas. Dodatkowo jadąc w tamte rejony można zobaczyć tak na prawdę całe Bałkany, które większość ludzi zna tylko z Chorwacji. Nie wiem z czego to wynika. Jak dla mnie Chorwacja to łatwizna, kierunek na emeryturę a nie na młodzieńczą wyprawę:) Zaplanowałem więc trasę, która w jedną stronę wiedzie przez Serbię i Macedonię a w kierunku powrotnym przez Bośnię i Hercegowinę. Chciałem jeszcze przejechać przez Kosowo, ale okazało się że Serbowie nie wpuszczają tam nikogo od swojej strony ( a wręcz też nie wpuszczają do siebie kogoś kto ma w paszporcie pieczątkę kosowską uznając to za nielegalne przekroczenie granicy ) a na jazda naokoło byłaby zbyt kłopotliwa. Kilometrów jest sporo, czasu jak zwykle za mało. Z czegoś trzeba było zrezygnować.

Trasa przejazdu jest na obrazku powyżej. Ilość kilometrów - ok 3500, ilość dni - 9.

Szkic przejazdu:

1) Krakow - Novi Sad : 700km i 9h jazdy. Wyjazd 6-7 rano. Po dotarciu na Węgry już dalej mamy cały czas autostradę, chociaż po stronie serbskiej to jakiś dziwny autostradowy twór jednopasmowy chyba jest...Novi Sad to studenckie miasto nad Dunajem, na wieczór jest stare miasto na spacer , odpoczynek i pogadanki w kawiarni. Nocleg prawdopodobnie w tym hostelu:

http://www.hostelsova.com/

Dostalem od nich maila ze nie bedzie problemu parkingiem. Nocleg w grupowych pokojach 10euro od osoby.

2)Novi Sad -> Nis ( wieza czaszek i moze szybki kurs po starowce tego jednego z najstarszych miast w europie ) -> Ohrid ( Macedonia ) nad jeziorem Ohrydzkim : 770km i 8h jazdy. Tutaj wiekszosc trasy pokonuje sie autostradami wiec powinno sie udac bez problemu. Ohrid jest wypasionym miasteczkiem nad jeziorem z widokiem na Albanie. Jest troche zabytkow, sa knajpki, sa waskie uliczki itp. Jezioro Ohrydzkie ma wodę tak czystą że można dojrzeć dno nawet na głębokości 22m. Żyje tam mnóstwo ryb nie występujących nigdzie indziej, w tym pstrąg ohrydzki który aktualnie jest pod ochroną po stronie Macedońskiej a można go wciąż zjeść po Albańskiej

Obrazek

http://en.wikipedia.org/wiki/Ohrid_trout

Obrazek

3)Ohrid -> Gjirokaster 270km 8h. Droga przez Albanskie gory. Ponoc da sie ja przejechac w 6h, niemniej jednak po drodze jakis obiad, jakies fotki i zejdzie. To jest najdzikszy kawalek trasy. Jest asfalt ale raczej dziurawy.Gjirokaster to za to chyba najladniejsze miasto w Albanii i na pewno warto tam zostac na nocleg - nawet jakbysmy tam dotarli wczesniej i mieli duzo czasu.

Obrazek

4)Gjirokaster -> Syri i kaltër (Błękitne oko ) -> Saranda -> Butrint -> Saranda ->Bunec : 140km. Trasy niewiele, niemniej jednak z Sarandy do Butrintu droga jeszcze w zeszlym roku ponoc byla szutrowa. Butrint to pierwsze miejsce w Albanii wpisane do UNESCO. Antyczne miasto z czasów greckich. Stronka tego miejsca :

Obrazek

http://www.butrint.org/howto_1_0.php

Zwiedzanie trwa 3h i kosztuje 700L ( 21zl )

. Droga z Sarandy do Butrintu wiedzie wybrzezem więc po drodze możemy zrobić postój na najładniejszej plaży w Albanii - Ksamil:

Obrazek

. Na koniec wybralem Bunec bo wiem ze jest tam camping i jest hotelik na samej plazy za 20 euro za pokoj ( ponoc bez wzgledu ile osob tam sie wbije )

http://www.naza-hotel.com/new/uk/index-uk.html

Plaza w Bunec:

Obrazek

Obrazek

Jakbyśmy zamiast spokoju woleli jednak troche nocnego życia to można wybrać na nocleg Sarandę, chociaz opinie o tym mieście nie są zbyt pochlebne, za to plaża w Bunecu to jedna z ładniejszych w Albanii. Ceny w hostelach w Sarandzie powinny znów oscylować wokoło 40zł od osoby w dobrym standardzie w centrum.

5)Bunec->Porto Palermo -> Himare-> Dhermi -> Vlore : 100 km i 2h. Tutaj znow malo jezdzenie rano pewnie fajnie bedzie poplazowac, potem stare miasto w Himare na jakis obiad, dalej jest porto palermo i jakas twierdza i baza lodzi podwodnych ktora zwiedzali w Top Gear'ze. Pewnie troche czasu zejdzie. No i trzeba tez w koncu odpoczac.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

6)Vlore->Kruja->Bar->Rijeka Crnojevica->Kotor : 410 km 8h : Kruja to znow jedno z najladniejszych miasteczek albanskich, jest tam jakas twierdza Skandeberga czyli bohatera narodowego albanczykow. Potem jedziemy do Czarnogóry. Całą trasę zaplanowałem tak:

http://binged.it/YjZCii

Czyli przejazd przez czarnogórską rivierę ( Bar, Budva ) , malowniczą drogą wzdłuż rzeki Crnojevica i na koniec Kotor i jedna z najładniejszych zatok na świecie. O ile Kotor wydaje się najlepszym miejscem na nocleg, jednak jako że na kolejny dzień mamy tylko 100 km można w razie braku czasu poszukać noclegu np w Barze a reszte tego dnia przesunąć na dzień kolejny.

Kruja:
Obrazek

Obrazek

Rijeka Crnojevica:
Obrazek

Budva:
Obrazek

Kotor:
Obrazek

7)Kotor-Dubrovnik 100km 1,5h : Znow malo jezdzenia zeby byl czas na zwiedzenie Dubrovnika i wbicie na plaze

Obrazek

8)Dubrovnik->Medjugorie->Mostar->Sarajevo : 270km 4h. Do medjugorie zjezdzaja pielgrzymi masowo wiec mozna zobaczyc o co tyle szumu. Mostar jest sliczny, Sarajevo mowi samo za siebie. Ladne miasto, ponoc bardzo klimatyczne no i jest tam osnuta zla slawa aleja snajperow gdzie podczas wojny snajperzy strzelali do przechodniow.

Obrazek

Obrazek

9)hardcore'owy dzien. Powrot do Krakowa - 970km i wg google 12h jazdy. Myslalem zeby dnia wczesniejszego dojechac gdzies dalej niz do Sarajeva, ale jednak spedzenie wieczoru w stolicy Bosni jest chyba warte meczarni dnia nastepnego caly dzien za kierownica...

Koszty dla dwóch osób:

paliwo 1600 ( przy spalaniu takim jakie zanotowałem w Rumunii czyli 6,7l/100 )
noclegi 750
oplaty drogowe : 150
assistance: 80
rozne wejsciowki przy zwiedzaniu : 100

Suma : 2700

Doliczając jedzenie i suweniry zakładam że w 3,5k się zmieścimy. Jeśli znajdziemy przyzwoite kempingi to można trochę urwać z kosztów noclegów. Tak czy siak 3k to minimum.

W tym roku mieliśmy trochę dylematów czy jechać czy nie i tak na prawdę do końca będziemy żyć w pewnej niepewności. W pewnym momencie mieliśmy już nie jechać, ale akurat w chwili największego zwątpienia zadzwonił Żywik, Józek i Morfeusz i kazali organizować wyprawę a co będzie to zobaczymy. Pomyślałem sobie że byłoby ironią jakby po tym jak do Rumunii pojechałem sam teraz bym nie pojechał w ogóle słysząc głosy że parę osób może się dołączyć ...Oby się udało! Przez zimę przygotowywałem się tak:

Obrazek

Teraz czekam aż z puga stopnieje śnieg i zobaczymy czy on w ogóle jeszcze jeździ:)
Ostatnio zmieniony 02 kwie wt, 2013 11:38 am przez Fox, łącznie zmieniany 29 razy.
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
Kontakt:

Re: Albania 2013 - Majowa wyprawa na dzikie Bałkany

Post autor: Pluto »

Kurde ciekawa wyprawa Wam się szykuje :)
Od kilku lat jestem tu na forum i już wiem o tym, że Twoja relacja będzie świetna!
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Zywik
Maniak
Posiadany PUG: Citroen Xsara Picasso & Peugeot Tepee
Numer Gadu-gadu: 10911568
Kontakt:

Post autor: Zywik »

Zapinamy pasy i jedziemy !!
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior
Posiadany PUG: 205 XS '89 TU3M - wrak & 205 XL TU3M & 205 Look TU3M
Numer Gadu-gadu: 2292990

Post autor: morpheusss »

Urlop mam zaklepany, kasa odłożona. Muszę tylko przygotować auto i namówić towarzyszkę żeby ze mną pojechała :P
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Morfeusz ty żyjesz! :) Dotarłeś więc z tych kłopotliwych wojaży. Zaczyna to wyglądać zbyt dobrze żeby było prawdziwe:) Wczoraj odebrałem nowe opony do puga, dziś wstępnie ustaliłem z Józkiem spotkanie na doprowadzenie mojego samochodu do stanu sprzed rumuńskiego, w przyszłym tygodniu daję do naprawy CB radio żeby znów jak w bieszczadach słyszeć w głośniku trzeszczący głos kierowcy pędzącego obok w innym pugu :) Zapowiada się epicko!
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Żyję, Wyjazd do Holandii: 260km do Legnicy i Pug umiera. 2:15 w nocy, telefon do PZU i holowanie auta do warsztatu, jedyny który o tej godzinie przyjmuje samochód to Mazda. Dopiero o 7 rano dostałem zastępczego focusa 1.6 TD i pojechałem dalej. W czwartek 900km z Holandii w 7 godzin i wizyta u Bananowca. Przeze mnie nie spał całą noc i nie poszedł do pracy :D Odebrałem 205 z serwisu Mazdy - nie naprawioną bo nie umieli znaleźć OBD :P Okazali się uczciwi i nie wzięli ani grosza. 205 zajechała na myjnię, oddać zastępcze i umarła na A4 zaraz za bramkami.... Drugi telefon do PZU i holowanie pod dom :D Byłem pewny że dojadę do Holandii skoro niedawno zrobiłem nią 4000km do i po Anglii ;) Po tym przypale do apteczki pierwszej naprawy dorzuciłem wtrysk z przepustnicą :P
2mouse
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: 2mouse »

morpheusss pisze:nie naprawioną bo nie umieli znaleźć OBD
:lol: :lol: :lol: Taaaaak... Ostatnio byłem na szkoleniu z diagnostyki i moje pytania wprawiały wszystkich w zakłopotanie... LU2-Jetronic nie występuje w listingu OBD, o OBD2 nie mówiąc.... :lol:
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Z tym brakiem wtyczki to oczywiście żart, serwis zajmuje się głównie Mazdami, generalnie nowymi autami. Serwisant do mnie zadzwonił i szczerze powiedział że z monowtryskami Boscha dawno nie miał do czynienia, musiałby ściągać dokumentację i się w nią wgryzać a na to nie mieli czasu (nieplanowane 3 dni na naprawę auta a czas warsztatu zapełniony na najbliższe 10 dni).
Najgorsze jest to że komp nie pokazał żadnego błędu, w Legnicy miałem trochę czasu zanim laweta przyjedzie więc zczytałem błędy. "Sam naprawiam" zawsze na pokładzie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Czak
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 1.9 Gentry
Numer Gadu-gadu: 2757168
Kontakt:

Post autor: Czak »

Urlop mam zaklepany, kasa odłożona. Muszę tylko przygotować auto i namówić towarzyszkę żeby ze mną pojechała :P

Tylko nie jedz w KFC ;)
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Dorzucam kolejny punkt wyprawy - Błękitne oko (Syri i Kalter/ Blue Eye ) koło Sarandy:

Obrazek

http://www.travelin.pl/top/10-miejsc-kt ... ko-albanii

Niedaleko Sarandy, kilkanaście kilometrów od trasy Gjirokaster-Saranda która już wcześniej była w planie jest miejsce w którym spod ziemi wypływa źródło dające początek rzece Bistrica. Miejsce to jest głębokie na 45m a strumień wody jest tak silny że można wrzucić tam kamień i patrzeć jak wraca na powierzchnię. Można tam też wskoczyć ( jak ktoś lubi kąpiele w wodzie o temperaturze 13C) i zostać wyrzuconym z powrotem do góry:)

Tak a propos to pod tym wklejonym linkiem jest 10 miejsc które koniecznie trzeba zobaczyć na Bałkanach. Przez 7 będziemy przejeżdżać:)

morpheusss pisze:Po tym przypale do apteczki pierwszej naprawy dorzuciłem wtrysk z przepustnicą :P
Takim właśnie sposobem mój bagaż na takie wyprawy już w połowie zajmują części zamienne, chociaż jeszcze nigdy z nich nie skorzystałem bo zazwyczaj jak coś się psuje to jest to coś nowego, o czym nie pomyślałem i "następnym razem" już będę miał na stanie:) Mimo wszystko mój pug zawsze do tej pory dowoził mnie do domu i odpukać jak się rozpadał to gdzieś niedaleko matecznika:)

Jakby ktoś się zastanawiał czy będą odcinki przyprawiające o szybsze bicie serca to odpowiedz brzmi : tak:)

Przełęcz LLogara ( trasa łącząca Dhërmi i Orikum ).

Obrazek

https://www.google.com/search?q=llogara ... B800%3B600

Droga wznosi się na 1043 m co przy bliskości morza robi wrażenie.

Po tej trasie Top Gear'owcy scigali sie w albanskim odcinku z policja. Klatka z Top Gear'a moze byc od razu odpowiedzia na pytanie ktore pewnie zada zaraz Morfeusz - "czy sa tam barierki?"
Obrazek

chyba nie...
Ostatnio zmieniony 24 mar ndz, 2013 11:03 am przez Fox, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Post autor: dzikson »

Fox pisze: Koszty dla dwóch osób:

paliwo 1600 ( przy spalaniu takim jakie zanotowałem w Rumunii czyli 6,7l/100 )
noclegi 800
oplaty drogowe 200
assistance + jakas zielona karta ktora moze byc trzeba na bosnie i albanie : 150
rozne wejsciowki przy zwiedzaniu : 150

Suma : 2900

Doliczając jedzenie i suweniry zakładam że w 3,5k się zmieścimy. Jeśli znajdziemy przyzwoite kempingi to można trochę urwać z kosztów noclegów. Tak czy siak 3k to minimum.
Na pewno rok temu jadąc do Rumunii też w podobny sposób planowałeś koszty wyprawy. Na ile to się potwierdziło w praktyce?
Zastanawiam się po prostu, jaka jest szansa, że koszty Albańskiej przygody zmieszczą się w tym zaplanowanym pułapie.

Im więcej widokówek, tym bardziej dzikie Bałkany przyciągają... 8)7
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

To są koszty wyliczone na podstawie doświadczeń rumuńskich i przeglądu ofert noclegowych na trasie. Tam wydaliśmy 3,4k z tym ze 200zl poszło na zapas wina, troche wydalismy na jakies ceramiczne bambetle i codziennie jadalismy w restauracjach co zawsze mozna sobie odpuscic.

Dla usystematyzowania tematu

1)Ceny benzyny na trasie

-Słowacja: 6,20
-Wegry: 5,80
-Serbia: 5,70zl
-Macodnia : 5,66zl
-Albania: 5,55zl
-Bosnia : 5zl

Im dalej tym taniej.

Jeśli tylko nie będziemy tankować na Słowacji ( a nie powinno być najmniejszej potrzeby ) to koszty paliwa będę średnio niższe niż podczas podróżowanie po naszym kraju.

2)Noclegi:

-Novi Sad : 37-50zl : http://pl.hostelbookers.com/property/pr ... t/1/ppl/2/

-Ohrid: 30-45zl : http://www.booking.com/hotel/mk/vila-or ... b5fa1c7bX1

-Gjirokaster: Tutaj nie ma w internecie ofert hostelowych. Są hotele w cenach 35-80zł od osoby

http://www.hostelworld.com/findabed.php ... ry.Albania

-Bunec ( juz wklejalem linka w opisie podrozy ) - 20euro za pokoj ( mozna tam chyba tez rozbic namiot bo hotelik jest przy samej plazy )

-Vlore - hotel B&B 20 euro za dwojke:

http://www.hotelregina-al.com/english/rates.htm

-Kotor ( Czarnogora ) - 45 - 60zł za osobe w hostelu:

http://pl.hostelbookers.com/results/loc ... e/gue=true

-Dubrovnik - tutaj mozemy wbic na camping. NIestety nie moge znalezc cen na tej stronce. Jako ze jest to camping i jedziemy poza glownym sezonem to nie przewiduje wiekszych oplat niz 30zl od osoby

http://www.camping-adriatic.com/hr/soli ... -dubrovnik

Sarajevo: 50zl

http://www.hostelworld.com/findabed.php ... erzegovina

Jedzenie jest w tych krajach ( poza Chorwacja ktora jest drozsza ) tansze lub porownywalne do Polski. Zostajac w kraju i tak trzeba cos jesc, wiec tutaj jedzenie moze nie byc dodatkowym kosztem w ogole.

Noclegi wg tego co wkleilem powyzej powinny wyniesc 350zl od osoby. Na miejscu moze sie okazac ze znajdziemy zamiast hotelu prywatna kwatere lub miejsce na rozbicie namiotu. W Rumunii oferty internetowe byly po 50-60zl a na miejscu w Constancy okazalo sie ze jakis dziadek nas zwerbowal do swojego pensjonatu za 30zl. Tutaj tez tak moze byc aczkolwiek jestem za tym zeby pierwsze 2 , moze 3 noclego zarezerwowac z gory ( moze juz za tydzien ). Bedziemy miec wtedy duzo kilometrow do zrobienia i nie bedzie czasu zeby czegos szukac.

Opłaty drogowe:

-Słowacja - na naszej trasie bez opłat
-Węgry - 65zł za winietkę którą musimy wykupić. Przejedziemy autostradą praktycznie przez cały kraj
-Serbia - 15 euro ( 60 zł )
-Macedonia - około 15zł
-Albania - brak opłat
-Czarnogóra - jeśli pojedziemy do Rijeki Crnojevica to prawdopodobnie przejedziemy przez tunel Sozina, gdzie płaci się 2,5 euro za przejazd ( 10zł )
-Bosnia - bez oplat na naszej trasie\
-Chorwacja - bez autostrad na naszej trasie. Zakładam więc że nie natrafimy na żadne opłaty

Podsumowując: 150zł

Dodatkowo na Serbie, Macedonie, Albanie i Bosnie trzeba miec zielona karte. Jest to jednak wydawane za darmo przez ubezpieczyciela w ktorym ma sie OC. Trzeba tylko pamietac zeby sobie to zalatwic.

Assistance - w zeszlym roku placilem 80zl za takie oferujace holowanie samochodu do kwoty 6tys zl.

Dodatkowo trzeba pamiętać o tym że w różnych krajach trzeba mieć różne wyposażenie samochodu. Warto więc mięc sprawną gaśnicę, apteczkę, kamizelkę odblaskową dla każdego pasażera, zestaw bezpieczników i żarówek, trójkąt itp
Ostatnio zmieniony 01 kwie pn, 2013 8:25 pm przez Fox, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
Kontakt:

Post autor: Pluto »

Gdybyś chciał coś tańszego z ubezpieczenia to odezwij się. Brat i Ojciec prowadzą ubezpieczenia i może uda się coś ze zniżką załatwić.
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Bardzo chętnie, o ile suma ubezpieczenia assistance będzie pozwalała na powrót do domu i jeśli będzie to respektowane w tych krajach przez które będziemy przejeżdżać ( i czy w tych krajach mają jakieś współpracujące serwisy, holowników itp ). Nie chciałbym skończyć jak Picazzo który dopiero po zepsuciu się jego samochodu na eurotripie dowiedział się że holowanie tak, ale do 200euro co w akurat w Niemczech pozwoliło dojechać do sąsiedniego miasteczka. Jakby była jakaś ciekawa oferta to daj znać. Możemy się ubezpieczyć grupowo:)
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

KU-R-WA!!!! 2 dni na mrozie pod maską 205. Wymieniłem 3 TPSy, bo objawy ewidentnie wskazywały na to, 3 wtryski, wszystkie czujniki temperatur, 2 kompy i dalej to samo! Ostatnie co możnaby wymienić, ale wydawało się nieprawdopodobne to rezyztor dodatkowy wtrysku. Sukinsyn przy pomiarze omomierzem dawał prawidłową wartość, pod napięciem miał przebicie, a właśnie to jako pierwsze sprawdzałem 8)7 Kolejna rzecz do zapakowania :D
ODPOWIEDZ