Pytanie do osób obeznanych w kodeksie pracy itp.
Dostałem 30.11.2008 zwolnienie z pracy. Kiero mówi ze redukcja etatu bo za duzo nas na sklepie itp. Wypowiedzenie o prace 2 tyg. 18.11.2008 dostaje swiadectwo pracy w którym pisze "stosunek pracy ustał w wyniku: Art 30. $1. pkt2) - rozwiazanie umowy o prace za wypowiedzeniem ze strony zakładu pracy.
Dodam ze umowe miałem na czas określony do 31-12-2012. Czytajac kodeks pracy i zwolnieniach indywidualnych pracownik ma prawo do odprawy- cytuje:
Zwolnienia indywidualne
Na taką odprawę może także liczyć pracownik, w którego zakładzie nie są wprawdzie przeprowadzane zwolnienia grupowe, lecz który traci pracę z przyczyn leżących wyłącznie po stronie pracodawcy (tzw. zwolnienie indywidualne). Pracownik nabędzie prawo do odprawy, gdy:
• pracodawca zatrudniający co najmniej 20 pracowników rozwiązuje stosunki pracy z przyczyn ich niedotyczących,
• stosunek pracy ulega rozwiązaniu na skutek wypowiedzenia pracodawcy bądź na mocy porozumienia stron,
• przyczyny niedotyczące pracowników stanowią wyłączny powód uzasadniający rozwiązanie stosunku pracy,
• liczba zwolnionych pracowników jest mniejsza niż wymagana dla zwolnień grupowych (wystarczy np. jeden pracownik),
• zwolnienia następują w okresie nieprzekraczającym 30 dni.
Zaznaczyłem pogrubionym tekstem.. na świadectwie pracy nie podali ze wypowiedzenie lezy po ich winie- tylko powołali sie na zapis w umowie o prace ze- pracownik lub pracodawca ma prawo wypowiedzieć umowę o prace zawarta na czas okreslony za wypowiedzeniem 2 tyg.
Czy w ten sposób omineli kodeks by nie podawac prawdziwej przyczyny zwolnienia? By nie tylko mi ale i kazdemu pracownikowi nie wyprłacic odprawy która przysługuje z tytułu zwolnień indywidualnych?
Pytanie prawne- zwolnienie, a odprawa?
- zen81
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Clio
Pytanie prawne- zwolnienie, a odprawa?
Zero łaski, zero wzruszeń..
-------------------------
-------------------------
-
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 CTi
- Numer Gadu-gadu: 2422735
Re: Pytanie prawne- zwolnienie, a odprawa?
Z tego co piszesz masz prawo do odprawy w wysokości 1 miesiąca lub 2 tygodni(teraz już nie pamiętam dokładnie)
To pracodawca wypowiedział umowę przed jej końcem i w związku z tym masz prawo do odprawy - chyba że w umowie było inaczej (ale tu trzeba się poradzić czy jeśli tak było to czy było to zgodne z prawem pracy)
To pracodawca wypowiedział umowę przed jej końcem i w związku z tym masz prawo do odprawy - chyba że w umowie było inaczej (ale tu trzeba się poradzić czy jeśli tak było to czy było to zgodne z prawem pracy)
Zdjęcia CTI: http://jarmarek.205.pl