Jaką lutownicę bezprzewodową kupić?

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Jaką lutownicę bezprzewodową kupić?

Post autor: Fox »

Witam

Jako że nie posiadam garażu, na działkę mam daleko, a czasem zachodzi konieczność przylutowania czegoś w samochodzie postanowiłem kupić sobie jakąś lutownicę bezprzewodową. Na allegro jest dość spory wybór. Są na baterię a także na gaz. O tych drugich nie słyszałem do tej pory. Ktoś miał do czynienia z podobnym sprzętem? Co polecacie? Widzę że te gazowe mają jeszcze funkcje palnika, tylko czy coś takiego ma szansę mi się kiedykolwiek przydać? Planowałem wydać do 200zł, chociaż teraz widzę że większość tych urządzeń jest tańsza. Lutownica będzie mi potrzebna do samochodu. Nie bawię się elektroniką. Za ewentualne porady będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Jaką lutownicę bezprzewodową kupić?

Post autor: domel »

Te lutownice na baterie to zwykle dziadostwo. Nie da się polutować nic większego. łatwo sobie wyobrazić ile energii potrzeba aby nagrzać grot do tych 300stC. Musiałbyś mieć zasilanie z sieci 230V ewentualnie z porządnego akumulatora 12V.
Jak już chcesz kupić do czegoś takiego bierz pod uwagę tylko lutownice gazowe.
Zwróć uwagę na pojemnik na gaz, czy sa wymienne, czy ładuje się z butli propan butan, czy ewentualnie jednorazowe a jak tak to ile kosztuje kolejny pojemniczek i czy łatwo dostępny.
No przyda się parę różnych końcówek lutowniczych.
A reszta to do wyboru do koloru, tylko unikaj chińskiego dziadostwa za paredziesiąt zł.
Awatar użytkownika
Florek2b
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 GR 1,9 (jak ktoś jeszcze ma 1,9 w 5 drzwiach niech da znać :D)
Numer Gadu-gadu: 1958447
Kontakt:

Post autor: Florek2b »

ja co prawda nie miałem do czynienia ani z lutownicami na baterie ani gazowymi ale jak miał bym kupować to brał by gazową :)

jestem też takie samego zdania jak kolega Domel ze zwykłe baterie nie dadzą sobie rady z rozgrzaniem grotu a nawet jeżeli to już na pewno nie starcza na długo 8)7
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

Polecam lutownice gazowe prod. ERGOM - ŁÓDŹ
http://www.ergom.com/pl/katalog/KATALOG ... ia-pol.htm
Do wyboru bogate wyposażenie.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Bardzo fajny sprzęt,podoba mi się. Tylko gdzie się coś takiego kupuje i jakie są ceny? Na tej stronie jest co prawda przycisk "tele-inf" ale po kliknięciu wyskakuje page not found...
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

http://www.ergom.com/pl/aktualnosci.htm
http://www.ergom.com/pl/kontakt.htm
Może mają przedstawicielstwo w Twoim mieście?
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
ODPOWIEDZ