Dysk zewnętrzny - jaki wybrać?

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
Dervozavilus
Maniak
Posiadany PUG: 205 LucKy LooK 1.4 XSi
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Re: Dysk zewnętrzny - jaki wybrać?

Post autor: Dervozavilus »

Agnieszka, co Ty chcesz na tym trzymać? Jeśli zdjęcia chcesz magazynować, to na bieżąco inwestuj w płyty DVD :) Najlepiej w dwóch egzemplarzach. Jeden egzemplarz zamknięty w skrytce, a drugi do bieżącego użytku. Jak jedna się zgubi, porysuje, to masz drugą, żeby sobie zrobić kopię i z niej dalej korzystać. Może mało wygodne, ale myślę, że dużo bezpieczniejsze.
No chyba, że przechowywane dane mają się często zmieniać, to wtedy dalej zastanawiamy się nad dyskiem :)
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Do przechowywania danych, których nie nosi się ze sobą polecam 3.5" dyski twarde na usb firmy WD z serii MyBook.
Oto przykład z Allegro:
WD MyBook 500GB

Jeśli zamierzasz nosić dysk ze sobą to polecam dyski 2.5" na USB firmy Seagate. O ile się nie mylę to chyba jest dostępny w kilku kolorach.
Seagate FreeAgent Go 320 GB

Do przechowywania najważniejszych dokumentów, zdjęć, w ogóle wszystkiego najważniejszego polecam pamięci flash (pendrive'y, karty pamięci, dyski SSD). Dlaczego? Bo nie są tak wrażliwe na światło i ciepło jak CD / DVD oraz nie są tak wrażliwe na pole magnetyczne jak dyski twarde czy różnego rodzaju dyskietki. Nie jest to może bardzo tani sposób przechowywania danych, ale aktualnie chyba najbezpieczniejszy.
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
Agnieszka
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Forever
Kontakt:

Post autor: Agnieszka »

Dervozavilus pisze:Jeśli zdjęcia chcesz magazynować, to na bieżąco inwestuj w płyty DVD :)
Teraz właśnie tak robię, ale... to jest bardzo niewygodne. Mam tych płyt dużo i jak potrzebuję znaleźć jakieś zdjęcie to muszę każdą z osobna wkładać do kieszeni i szukać. To zajmuje bardzo dużo czasu, a czasami tego czasu nie ma. Poza tym to jest denerwujące i wymaga anielskiej cierpliwości.
Chciałabym mieć to wszystko w jednym miejscu stąd pomysł z zakupem dysku.

Cejot - dzięki :!: Właśnie o to mi chodziło - żeby zobaczyć konkretną rzecz.
Zastanowię się w takim razie chyba nad dyskiem 3,5".
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Masz komputer stacjonarny, czy tylko laptopa?

Jesli masz stacjonarny, to kup 2 dyski, najlepiej hitachi lub seagate i zrob na nich raid 0.
Ten dysk ktory tam juz masz mozesz zaczac uzywac jako przenosny (kupujac lub nie, adapter na usb)
ciechom

Post autor: ciechom »

Temat chyba już nieaktualny ... a koleżanka nic nie pisze !!!
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

Agnieszka pisze:Hmmm... chciałabym mieć pewność (albo przynajmniej "prawie pewność"), że dane będą bezpieczne. Jednakże czterocyfrowa kwota to trochę za dużo.
Wiem, że za dobrą rzecz trzeba trochę zapłacić, ale chyba są jakieś tańsze rozwiązania (?)

A w ogóle to Marku - nie znam znaczenia połowy słów z Twojego posta 8)7

podchodzac bardziej profesjonalnie to proponuje nosnik tasmowy badz inny przeznaczony wylacznie do archiwizacji, dysk zawsze moze spasc itp. wiadomo zapis na nosniki tasmowe jest wolniejszy ale trwalszy. poczytaj w sieci o tym, dysk ... wiadomo latwo szybko itp .... ale nie sadze by dysk ktory lezy itp itd wytrzymal ogolnie rozne warunki zewn. jak taka tasma ....

dla przykladu http://www1.euro.dell.com/content/produ ... l=pl&s=pad

bynajmniej google.pl - tasmowe nosniki danych. tu nie musisz sie zastanawiac jaka firma dobra bo kazdy nosnik tamoswy uwazam wytrzyma dluzej jak dysk.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Agnieszka
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Forever
Kontakt:

Post autor: Agnieszka »

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
Dysk już mam. Dostałam w prezencie od warszawskiej grupy klubowiczów :D :D :D
Zobaczymy jak się będzie sprawował.
Używam go narazie trochę ponad miesiąc i nic złego się z nim nie dzieje :)
ODPOWIEDZ