mandat za złe parkowanie

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

mandat za złe parkowanie

Post autor: minta »

Mam do Was pytanie.
Pod koniec 2003r. (nie wiem czy to ktoś jeszcze pamięta :mrgreen: )
było zamieszanie związane z ustawą odnośnie płatnego parkowania na terenie miast.
Dotyczyło to tego że miasta bezprawnie pobierały opłaty.
Był taki okres, że pomimo parkometrów i tak nie nie płaciło.
Jeśli ktoś dostał mandat to i tak wyrzucało się go do kosza...
Ja też tak zrobiłam no i po... ponad 5 latach znaleźli mnie 8)7

Teraz pytanie, może ktoś się orientuje
po jakim czasie następuje przedawnienie ??

Czytałam w necie na ten temat i jedni piszą że 5 lat... inni że trzy a jeszcze inni że przy końcu roku podatkowego.
Spotkał się ktoś z taka sytuacją ?? Kwota nie jest wysoka... ale z drugiej strony dlaczego mam płacić skoro to było zgodne z prawem ??
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
Jarmarek
Maniak
Posiadany PUG: 205 CTi
Numer Gadu-gadu: 2422735

Re: mandat za złe parkowanie

Post autor: Jarmarek »

Jeśli minęło ponad 5 lat to w ogóle o tym zapomnij - jak sama napisałaś przedawnienie następuje maxymalnie po 5 latach.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

Mandat karny kredytowany staje się prawomocny w chwili jego pokwitowania jego odbioru
przez ukaranego (art. 98 § 2 zd. 2 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia). Orzeczona w ten sposób kara nie podlega wykonaniu po upływie 3 lat od uprawomocnienia się jej orzeczenia (art. 45 § 3 Kodeksu wykroczeń), czyli od momentu podpisania mandatu. Ściąganie grzywny nałożonej w drodze mandatu karnego następuje w trybie przepisów
o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. (art. 100 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia) Organem egzekucyjnym w wypadku nałożenia mandatu karnego przez Policję jest naczelnik urzędu skarbowego.
Zgodnie z art. 79 § 1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji „Organ egzekucyjny dokonuje zajęcia świadczeń z zaopatrzenia emerytalnego oraz z ubezpieczenia
społecznego zobowiązanego, przez przesłanie do właściwego do spraw wypłaty zobowiązanemu świadczeń organu rentowego zawiadomienia o zajęciu tej części przysługujących zobowiązanemu świadczeń, która nie jest zwolniona spod egzekucji, na pokrycie egzekwowanych należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia należności w terminie i kosztami egzekucyjnymi. Organ egzekucyjny jednoczeœnie wzywa organ rentowy, aby nie wypłacał zajętej części świadczenia zobowiązanemu, lecz przekazał ją organowi egzekucyjnemu aż do pełnego pokrycia egzekwowanych należności pieniężnych.”

wystarczy w googlach wpisac "przedawnienie mandatu" - chyba 1 link :) 3 latka, niech Cie cmokna, jesli Ci cos wyslali to odpisz im, ze zgodnie z ustawa po 3 latach mandat zostal przedawniony
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Dervozavilus
Maniak
Posiadany PUG: 205 LucKy LooK 1.4 XSi
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Dervozavilus »

I chyba ważne jest, żeby to jednak wyjaśnić, bo tak to ściągną ze zwrotu podatku (jak mi :/ ) i będzie mała lipa... czyli lipka.
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

A ja mam pytanko... gdzie można sprawdzić ile się wisi za mandaty?? 8)7
Trochę nazbierałem mandatów za parkowanie (co ciekawe i tak wyszło taniej niż płacenie za parkowanie). 8)7 Zwrotu podatku nic nie dostałem, więc domyślam się że kasę podpieprzyli na rzecz mandatów.
Zastanawiam się tylko czy jeszcze coś im wiszę...
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Post autor: minta »

Dzięki Wam za szybkie odpowiedzi.
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

A to pech. Ja też dostałem jakoś czerwiec 2004r mandat za parkowanie ( parkowanie w Strefie parkowania itd). Wsadzili go za wycieraczkę. Niedługo potem była ta akcja jak trybunał konstytucyjny uznał że włożenie za wycieraczkę to nie jest doręczenie mandatu. Nie zapłaciłem, nikt przez te 5 lat nie męczył mnie listami.
ODPOWIEDZ