Problem zakup auta
- Pluto
- Maniak
- Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
- Kontakt:
Re: Problem zakup auta
Trzeba chyba również zapłacić za te 3 miechy
- Draxter
- Junior
- Posiadany PUG: był 205 GTI jest 106 Rallye ph1
- Numer Gadu-gadu: 27279
OC za "zalegly" okres placi jego owczesny wlasciciel a nie nowy wlasciciel.
Generalnie kupujac auto powinienes je kupic z waznym OC jednak jesli poprzeni wlasciciel go nie wykupil/przedluzyl to jest to jego problem.
Ty po zakupie auta masz 2 opcje co do OC :
- 30 dni aby "uzywac" oc ktore jest z autem (po tym czasie o ile OC nie konczy sie wczesniej) musisz albo wypowiediec to OC i przeniesc do innego ubezpieczyciela albo pojsc do aktualnego i tam powinni CI przeliczyc skladke na Twoje znizki.
- mozesz przy umowie zrezygnowac z OC piszac sprzedawcy oswiadczenie o tym fakcie i on z tym oswiadczeniem udaje sie do ubezpieczyciela i ten zwraca mu kwoteza pozostale miesiace -1m-c bo i tak pomimo rezygnacji masz miesiac wazne OC.
Ja swojego 205 kupilem wlasnie bez OC (bo gosciu nie mial zadnego kwitu z ubezpieczalni ani nie pamietal nawet kiedy sie skoczylo) to jedyne co mi kolega u ktorego ubezpieczam auta kazal napisac to na umowie kupna napisac ze auto nie posiada waznego OC i ze niema zadnego odcinka (nawet niewaznego) wplaty OC.
Ubezpieczylem to auto 3 dni przed rejestracja i problem z glowy w TUW.
Generalnie kupujac auto powinienes je kupic z waznym OC jednak jesli poprzeni wlasciciel go nie wykupil/przedluzyl to jest to jego problem.
Ty po zakupie auta masz 2 opcje co do OC :
- 30 dni aby "uzywac" oc ktore jest z autem (po tym czasie o ile OC nie konczy sie wczesniej) musisz albo wypowiediec to OC i przeniesc do innego ubezpieczyciela albo pojsc do aktualnego i tam powinni CI przeliczyc skladke na Twoje znizki.
- mozesz przy umowie zrezygnowac z OC piszac sprzedawcy oswiadczenie o tym fakcie i on z tym oswiadczeniem udaje sie do ubezpieczyciela i ten zwraca mu kwoteza pozostale miesiace -1m-c bo i tak pomimo rezygnacji masz miesiac wazne OC.
Ja swojego 205 kupilem wlasnie bez OC (bo gosciu nie mial zadnego kwitu z ubezpieczalni ani nie pamietal nawet kiedy sie skoczylo) to jedyne co mi kolega u ktorego ubezpieczam auta kazal napisac to na umowie kupna napisac ze auto nie posiada waznego OC i ze niema zadnego odcinka (nawet niewaznego) wplaty OC.
Ubezpieczylem to auto 3 dni przed rejestracja i problem z glowy w TUW.
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia."
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205
- Numer Gadu-gadu: 464582
Całe życie pod górkę
kupiłem peugeota 106 od znajomego z silnik 1.000 poj. z gazem w stanie bardzo dobrym w okazyjnej cenie (400zł)ponieważ oc było ważne do 26 czerwca 2010 umowa jeszcze nie została spisana a poprzedni właściciel na umowie chce wpisać datę np.20 czerwca aby uniknąć płacenie składki oc ponieważ sam kupił samochód miesiąc przed końcem ubezpieczenia a on niema zniżek i wyliczyli mu podobno oc razem z kara 2500zł w TUW.Jest możliwość abym kupił samochód z datą obecną i np.opłacił zaległe 3 miesiące za niego,bez płacenia żadnych kar??lub jakieś inne rozwiązanie aby on nie płacił 2500zł i jak też,bo można niby spisać umowę fikcyjną i wywieść go na złom ale naprawdę szkoda tego samochodziku wywalać na żyletki