Wagenwerks

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony
Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
Numer Gadu-gadu: 3402152

Re: Wagenwerks

Post autor: TymczaS »

Marin205 pisze:szkoda tylko że VW i Skoda mają takie badziewne fotele kryte płótnem
Ale ogólnie są tanie w eksploatacji i przyjazne kierowcy :) Jakoś wykończenia nie powala, ale i tak moim zdaniem Skoda i VW to auta odpowiednie na kieszeń przeciętnego polaka :)
Awatar użytkownika
Małysz
Uzalezniony
Posiadany PUG: 307 2.0 90HDI; dawniej 205 GT 1.6 i 1.8D
Numer Gadu-gadu: 4121955
Login tlen: adamdrozdzu
Kontakt:

Post autor: Małysz »

TymczaS pisze: moim zdaniem Skoda i VW to auta odpowiednie na kieszeń przeciętnego polaka :)
Szczególnie przy zawyżonych cenach na Polskim wtórnym rynku w porównaniu do wartości 8)7
Awatar użytkownika
zen81
Uzalezniony
Posiadany PUG: Clio

Post autor: zen81 »

lata 80 przemineły ale właściciele aut zza muru dalej widza w nich cud techniki jakim były w odniesieniu do malucha czy poldka. Dlatego ceny tych aut sa w Polsce takie a nie inne. Zreszta widac jaka jest frekfencja na ulicach 7 na 10 aut to niemiec 8)7
Zero łaski, zero wzruszeń..
-------------------------
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

TymczaS pisze:
Marin205 pisze:szkoda tylko że VW i Skoda mają takie badziewne fotele kryte płótnem
Ale ogólnie są tanie w eksploatacji i przyjazne kierowcy :) Jakoś wykończenia nie powala, ale i tak moim zdaniem Skoda i VW to auta odpowiednie na kieszeń przeciętnego polaka :)
To żeś dowalił 8)7 Popatrz na ceny VW i Audi, są 2 a nawet 3 razy droższe od innych aut podobnej klasy 8)7 Tańsze w eksploatacji też nie są. Przykład choćby A4 lub passat B5 z tym "cudownym" wielowahaczem z przodu :lol: Ostatnio zmieniałem heble w octavii I i co ciekawe tarcz i klocki były droższe niż do 309 GTi, które jesz znacznie mniej popularne 8)7
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
Dijx
Nowicjusz
Posiadany PUG: Roland Garros

Post autor: Dijx »

Nie wiem, jak obecnie z Audi, ale VW są u nas najdroższe na świecie :) A same vagi już od ładnych paru lat nie są tym, czym były, co w gruncie rzeczy nie dziwi, bo nikt już nie robi samochodów tak jak kilkanaście lat temu. Ale niektórzy starają się bardziej, inni mniej. Obecnie dla porównania:
- najtańsze, nudne polo 3D, 1.2 60KM ~45K zł
- nowa Kia Rio 3D, 1.2 85KM -38K zł, za 41K 1.4 105KM. Z lepszym wyposażeniem i IMHO ładniejsze.
Awatar użytkownika
Vatanenos
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205GTI 91' Sorrento Green

Post autor: Vatanenos »

Ja mając Golfa GTi mk1 zawsze zastanawiałem się jaki jest w jeździe, według mnie najbardziej groźny konkurent- tzn.205GTI. Teraz wiem , przyszedł czas i stało się tak że mam oba te auta. Ciężko je porównywać bo dzieli je 10lat różnicy wiekowej i pewnie ze 300tys kilometrów, dokucza im nieco co innego, ale to żywe pomniki motoryzacji takiej jak lubię.
Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak
Posiadany PUG: 90' 205 CTI XU5 JA i inne

Post autor: PrezesBednarz »

Dijx pisze:Obecnie dla porównania:
- najtańsze, nudne polo 3D, 1.2 60KM ~45K zł
- nowa Kia Rio 3D, 1.2 85KM -38K zł, za 41K 1.4 105KM. Z lepszym wyposażeniem i IMHO ładniejsze.

Z drugiej strony gdzieś ostatnio w gazecie było porównanie superba, f10 i w212.
Co wygrywa?
Superb.

Dla mnie to coś irracjonalnego, sam latam w211 i moim zdaniem nie ma co porównywać tych aut.
Awatar użytkownika
Dijx
Nowicjusz
Posiadany PUG: Roland Garros

Post autor: Dijx »

No superb to w sumie zarąbiste auto, dobrze wyposażone, wykonane, ma te same technologie, co pozostałe VAG etc - tylko zaprojektowano je tak, żeby nie daj boże nikt, kto chce kupić S8 nie wpadł na pomysł, żeby kupić skodę za połowę ceny...
Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak

Znalazłem gazetę.

Porównanie dwulitrowych benzyn.

Skoda 129 200zł
BMW 180 600zł
Mercedes 199 000zł

Ja rozumiem płaci się za markę, ale mimo wszystko jakość BMW/Mercedesa jest inna niż skody.
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony

Masz racje jakoś wykonania Bi eM dabljiu i MErca to inna bajka. A co powiecie o Seatach? Mi się wydaje że jest tak. Zanim coś trafi do Audi jest sprawdzane w VW jeżeli się sprawdzi to zostaje także zamontowane po delikatnym polepszaniu/przeróbkach w Audi, jeżeli zaś się nie sprawdzi to trafia do Seata. :)

Miałem ostatnio okazję zostać przewiezionym Seatem Ibiza Cupra w oryginalnym stanie, i powiem szczerze że robi szał! Przy 160km/h wciska w fotel tak samo jak przy 80km/h :lol: :D
Awatar użytkownika
fazi_pna
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 1.4 GT

Post autor: fazi_pna »

jakość mercedesa no nie oszukujmy sie na przełomie 20-30 lat zamiast isc starym tokiem myślenia niezawodnych samochodów stąd powiedzenie bez gwiazdy nie ma jazdy leci na łeb na szyje. Obecne roczniki blacharka tragedia ciągłe usterki elektroniki itp. tutaj ktoś mówił że ma w211 ? jesteś zadowolony ? jak szyby i centralny zamek ?? Ja na co dzień mam MLa w163 elektryka świruje jak szalona owszem mechaniczne sprawy jak najbardziej w porządku ale to juz auto blisko 10 lat stare. Noszę sie z zamiarem kupna czegoś drugiego i tak latało mi właśnie W211 320CDI ale no znajomy który ma służbową BWM 530i e60 i prywatną W211 mówi że mimo że bawarą skacze przez metrowe krawężniki to mercedes sie juz skończył na w124 i na beczkach że teraz to juz masowa tandeta w dobrej skórze.
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Bo Merc padl sam od wlasnej broni, w pewnym momencie robili tak doskoanle auta, ze padli i staneli na skraju bankructwa, musieli popsuc nowe, aby jakos firma szla ale to temat znany i omawiany milion razy.
Audi nie tylko testuje na seacie - testuje na wszystkim np nowy silnik jaki bedzie w nowym RS6 na poczatek trafi do Bentleya :mrgreen: i to mi bardzo pasuje, bo nowy eReS bardzo mnie kreci.
VW, Skoda Superb tez strzelil sobie w kolano i powiedzial oficjalnie, ze dosc tego, zrobili auto konkurencyjne nie tylko dla Audi, ale duzo tansze. Mialem okazje jezdzic taka 3,6l dsg 4x4 kombi - extra wozek za blisko polowe ceny Audi.
Car Valeting, Car Detailing.
Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak

Jestem zadowolony. Przez 3 lata eksploatacji wymieniłem regulator w alternatorze. Nic więcej. Ani sbc ani zamki nie świrują. Może sprawdza się teza "jak kto dba tak ma" ...
Awatar użytkownika
fazi_pna
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 1.4 GT

Post autor: fazi_pna »

ja mojego mam 5 lat wiec i o elektrykę trudno zadbać biorąc pod uwage że w Salonie mercedesa Zasady powiedzieli mi że największy problem w Mercach to zapadki w zamkach które wpływają na prace alarmów i centralnego. no i odwieczny problem z elektryka szyb masz widać młodziutkiego mercedesa wiec możliwe że wszystko sie zacznie ale tak jak mówie radzę zwracać uwagę na te dupsy jak zamek centralny i elektryka sterowania szyb no i w E w211 słyszałem że pompa od absu lubi odmówić posłuszeństwa w najmniej odpowiednim momencie . A jeszcze takie pytanie do Ciebie rdza sie pojawia ? tylna klapa okolice rejestracji, progi, słupek miedzy drzwiami, błotnik przedni dół okolice progu i przy wlewie paliwa ? Bo co jak co, mimo że wóz taksówkarski mnie sie osobiście ta E klassa bardzo podoba ;)
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony

Co sądzicie o tym autku jako o konkurencji dla GTi? (odejscie od Golfa)

http://otomoto.pl/volkswagen-polo-polo- ... 29811.html

Wydaje mi się że tak jak ze wszystkimi egzemplarzami są dobre i takie które się sypia.

No własnie gdzieś ostatnio usłyszałem że VW ma Bentleya (chyba oglądałem jakiś stary odcinek Top Gear) i trochę mnie wmurowało. Za niedługo to będą na rynku tylko VW lub firmy z nimi współpracujące, i jakaś marna reszta - japońce, Francuzi, amerykańce.
ODPOWIEDZ