Oględziny nowego auta ;-)

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
golas9
Junior
Posiadany PUG: W124,W202,E36,Gulf4
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Oględziny nowego auta ;-)

Post autor: golas9 »

źle szukasz... :mrgreen: a tak na poważnie wszystkie nowsze auta są bardziej problemowe, ale wg mnie łatwiej jest ogarnąc mechanikę niż ciągle walczyc z korozją (choć pewnie nie zawsze taniej). Jak trafisz na partacza, to po roku znów będziesz miał to samo. Zazwyczaj miną 3-4 lata i znów ten sam problem...
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM

Post autor: cyborg »

To prawda, tylko ze w nowszych autach to pada szybciej elektronika (w sensie jakis czyjnik czy cos) niz stricte mechanika.. Nie chcialem dodawac ze w tym Focusie szwagra od poczatku jesieni spalanie gwaltownie wzroslo dosc znacznie, auto bylo juz u kilku mechanikow (oczywiscie podpinane bylo pod komputer) i nikt jednoznacznie nie stwierdzil nic sensownego.. Spalanie z 6-7/100 wzroslo do 10/100 i nie ma to zwiazku z temperatura na zewnatrz bo zaczelo sie to jesienia jak jeszcze bylo na plusie.. Nieistotne zreszta w tej dyskusji;)
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

a nie chciał byc 407 SW 2.0 HDI kupic??
za 2-3 miechy bede miał taka na sprzedaż
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

pugi w kombi mi sie nie podobaja...
dzisiaj jechalem tym http://otomoto.pl/mitsubishi-galant-C17016336.html

Generalnie ok, ma troche wgniotek malych na lakierze ale w koncu tu 98r., nadkola robione ale jedno troche slabiej wizualnie , jednakze wg mnie ruszac poki co nie trzeba. Zawiecha zadnych stukow jednakze przy ruszaniu ciagnie w lewo. Jak sie 3ma kiere to jest ok, nie czu tego. Skrzynia nie szarpie, jak od 0 pocisnalem w podloge to jak rakieta, pod gore tez ruszalem.

Jedyne co mnie martwi to te sciaganie, fakt, ze wkrotce bedzie trzeba usunac ruda przy kielichach z przodu, pekniety zderzak (snieg) i pocace sie pokrywy zaworow (ale to niby pikus) no i fakt, ze wkladalbym gaz ... czyli kolejne 3k zl. no i wciaz sie kutfa zastanawiam ... to nie takie proste jak sie wydalo, jak mialem trabanta to pug dla mnie byl rarytas i na moje mozliwosci finansowe teraz to jak baba sam nie wiem jakie chce ... ale nie ukrywam, ze ten gal to takie moje male sportowe marzenie ... jak kiedys 205 gti. minus ze automat bo jednak brakowalo mi sprzegla i biegow by moc sam decydowac o obrotach, tutaj zeby dobrze ruszyc to trzeba but w podloge by zredukowal itp
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
gti&green
Junior
Posiadany PUG: był RG 1.4 1991r, GTi 1.9 1991r, był green 1.1 zeswapowany na 1.4 1991r i nowy nabytek XS 1.4 1991r
Numer Gadu-gadu: 5809515

Post autor: gti&green »

Ja bym starego automatu nie kupił, tym bardziej jeżeli jak piszesz ciągnie w lewo przy ruszaniu... może być zawiecha - zbiezność, to łatwo naprawisz, a jeżeli dyfer wywalony i bardziej na jedne koło ciągnie... to koszta ogromne, a skrzynia w automacie na rynku wtórnym to będzie wrak... chyba że zawinięta przez kolesi w dresach :p
Autko może być fajne, ale jedż do serwisu gdzie sprawdzą automat ;) żeby nie wtopić.

Pozdrawiam.
205... i wszystko inne zostaje w tyle
Technik konserwacji zabytków, w pracy i w garażu :p
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Kontakt:

Post autor: RafGentry »

A jakaś fajna i zadbana Xantia Activa? Sporo się ostatnio naczytałem na temat tych samochodów...

Jeden filmik zwłaszcza przemówił mi do wyobraźni :D

http://www.youtube.com/watch?v=09-C33SrJi8 :twisted:
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

galanta ktos kupil ... nie napalalem sie, xantia nie do konca mi sie podoba. jest jeszcze jeden galant ale na forum miska odradzaja bo zablocony pod maska ... kurde duszo szajsu jest i nie wiadomo co dobre a co zlac ... a jezdzic do kazdego auta to tak srednio.

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak
Posiadany PUG: 90' 205 CTI XU5 JA i inne

Post autor: PrezesBednarz »

Raf przy takich pieniądzach na auto. To kolegi nie będzie stać na serwis activy. Tam jest sumarycznie osiem "amortyzatorów"
Te 4 które są od poziomowania auta to koszt nówki rzędu ~4,5k zł za sztukę. Znaleźć ciekawą serwisowaną activę ciężko, ale w pieniądzach ~10-11 tyś. Można mieć "zwykłą" Xantię 2,0 HDI 110koni. Wdzięczne autko. Miałem kiedyś mk.1 w benzynie i nie narzekałem.
Awatar użytkownika
gti&green
Junior
Posiadany PUG: był RG 1.4 1991r, GTi 1.9 1991r, był green 1.1 zeswapowany na 1.4 1991r i nowy nabytek XS 1.4 1991r
Numer Gadu-gadu: 5809515

Post autor: gti&green »

Podłączę się do tematu, oglądałem kilka xantii w necie i przypadło mi to auto do gustu, tylko troszkę się boje tej hydrauliki.
W kazdej xantii są amorki po 4,5 tysia??
bo całkiem ładne egzemplarze widziałem w cenie nawet około 3 tysi na aledrogo :p
jak w tym aucie z LPG??
205... i wszystko inne zostaje w tyle
Technik konserwacji zabytków, w pracy i w garażu :p
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Nie w każdej, a do tego takie amory są prawie niezniszczalne. Nabijasz sfery, albo kupujesz nowe, a co do amorów, to dbasz o mocowania przednich, a tylne...hm...tam teoretycznie nie zaglądasz. Ogólnie cena nówek w ASO może i jest taka kosmiczna, ale rzadko kiedy trzeba się aż do ASO uciekać - w przypadku zwykłych Xantii masz masę dobrych używek.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Swiete slowa Prezesie, a Xantiami od lat jezdzi moj kolega z pracy i chwali sobie, co jak co ale komfortu tam nie brak.
Car Valeting, Car Detailing.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

dzis ogladalem kolejnego galanta v6 ale odpadl bo zaniedbany, innemu na parkingu zostawilem kartke "za ile", bo byl na niemieckich blachach, wiec pewnie bedzie na sprzedaz.

moze to kupie :P sam nie wiem ... dupowoz z pelnym wyposazeniem ... :-)http://motoallegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.

Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak
Posiadany PUG: 90' 205 CTI XU5 JA i inne

Post autor: PrezesBednarz »

Xantia mk.2 bez "magicznego przycisku" usztywniającego (hydroactiv) nie mylić z activą nie jest droga w użytkowaniu.

Ale trzeba kupić zadbaną. Jeśli auto jest zmęczone to dojście do jakotakiego stanu jest trochę męczące dla portfela.

Sfery, można nabijać, pod warunkiem, że ktoś nie jeździł zbyt długo bez gazu, bo wycinają się membrany. Konżektory też nie są drogie.

Nabicie 40-50 zł (w najprostszej jest 6 sfer), nowe od 120zł (sztuka) konżektory da się kupić tanio używane, pompa lhmu jest praktycznie niezniszczalna. Siłowniki tak jak pisał dj są baardzo trwałe. Problem z rdzewieniem mocowań(przednich siłowników) dotyczy tylko mk.1, a w tych pieniądzach mamy mk.2
Awatar użytkownika
Lord Devil
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
Numer Gadu-gadu: 6446898
Kontakt:

Post autor: Lord Devil »

Pieras, zart czy akt desperacji, bo nijak porownania nie ma ani do Galanta V6 ani do Xantii.
Car Valeting, Car Detailing.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

dzis ogladalem TOYOTA COROLLA kombi z 2002r, 2l diesel (90km).
Macie wiedze na temat tego auta?
Generalnie fajnie sie jechalo, tam mial przygode z przednia maska ale nie ma tragedii... stoi za 16k zl - od policjanta.

ODPOWIEDZ