przez 4 lata mialem cztery 205 tki ,pierwsza 1.1 na wtrysku ,a pozostale 1.9 diesel,pisze bo chcialbym sie podzielic z wami moimi wrazenami jazdą 306 w silniku 1.4 ,autko co prawda szersze,dłuższe ,nowa linia ale czy lepsze od legendarnej 205 ? silnik 1.4 w 306 tce sprawuje sie nawet ekonomicznie przy spokojnej jezdzie niecałe 6 litrów (mile zaskoczenie) choc przy zakupie szukałem 306 1.9 TD ,ale niestety w dieselku z tego samego roku co benzynowa jest naprawde duzo drozsza i trudno jest znalesc 306 z roku 94-95 w 1.9 Td w dobrym stanie

nie starczyło funduszy i kupiłem bardzo ładną 306 1.4 z nadzieja ze bedzie mało palic i na szczescie nie mylilem sie ,ale niestey cos za cos osiągi 306 w tym silniku są mizerne bardzo lichy moment obrotowy to nie to co 205 w dieselku jak to powiedział moj znajomy gdy czesto jezdził zemną 205 tka do pracy a pzrejechawszy sie 306 tka 1.4 krotko powiedziawszy : Mariusz 205 tka to była petarda

,a 306 niestety nie .Jest to autko,bardziej do spokojnej jazdy i 205 ma cos w sobie ,cos co urzeka człowieka na długo ,nie da sie zapomniec tego auta i gdy widzę kąta okiem przejerzdzającą obok mnie 205 to łza się kreci ,co te autko ma w sobie? nie daje mi to spać? przyzwyczajenie? no moze ....komfort jazdy w 306 jest prawie identyczny jak w 205 (sam sie dziwie) i tak sobie mysle ,ze mogłem kupic jeszce jedną 205 tke i miec dwie jedna dla mnie ,a druga dla mojej Karolci.Bynajmniej na parkingu 205 tki robiłyby wrazenie dwie piekne obok siebie

wiec jesli ktos z Was chce zakupic 306 niech to uroczyscie przemysli