klucz dynamometryczny warty uwagi

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
gregor
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

klucz dynamometryczny warty uwagi

Post autor: gregor »

Był temat o kluczach dynamometrycznych, ale ostatni post napisano tam ponad pół roku temu i nie wiem, czy ktoś tam jeszcze zagląda a i informacje tam prezentowane są dosyć skąpe.

Chodzi o to, że planuję zakup klucza dynamometrycznego o "uniwersalnym" zakresie 40-200Nm. Wiadomo, że często nie odkręcam/dokręcam głowicy, ale... ja mam samochód, stryj ma samochód, czterej kuzyni mają samochód, dziewczyna kuzyna ma samochód, ojciec ma samochód i wszyscy, w razie konieczności, naprawiamy je sobie w jednym miejscu, czyli warsztacie stryja więc, wobec tej ilości pojazdów, warto mieć coś takiego jak owy klucz.

Pobieżne spojrzenie w internet pokazało następujące warianty:

1. Yato, 42-210nm, 2 lata gwarancji, 146zł
2. Tengtools, 40-200Nm, 5 lat gwarancji, 169zł
3. Jonnesway, 40-210Nm, 3 lata gwarancji, 349zł
4. Proxxon, 40-200Nm, 2 lata gwarancji, 438zł

Proszę praktyków o sugestie, który producent warty jest uwagi, a który produkuje shit.

Wstępnie założyłem zakup Tengtools'a ze względu na najdłuższy okres gwarancji i rozsądną cenę.

Może jakieś inne sugestie? Może coś z dożywotnią gwarancją i w rozsądnej cenie? Będę wdzięczny.

P.S. Nie wiem czy w dobrym dziale założyłem temat, ale gdyby co, to nie odsądzajcie od czci i wiary, tylko przenieście gdzie trzeba :)
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Dziwne że proxxon daje tak małą gwarancję...uważam, że warto zainwestować w tą markę...
Odradzam Yato - to to samo co Toya...(nawet układ literek w nazwie jest zbieżny )
Jonnesway też jest godny uwagi...

Zerknij też na ten ...
http://www.allegro.pl/item211251761_klu ... g_ton.html

Tu troche inny , firma o wiele wiele lepsza...pomimo rocznej gwarancji.
http://www.allegro.pl/item214051126_klu ... _beta.html

Uważam ze warto jest wydać więcej na lepszą markę, raz że dłużej posłuży, jest dokładniej skalibrowany i nie będzie sie rozkalibrowywał po krótkim czasie.
borek_wpr
Uzalezniony

Post autor: borek_wpr »

Witam!

Jeżeli kupować klucz dynamometryczny to:
! . taki którym można dokręcić i odkręcić nakrętki piasty kół ,np wymiana linek hamulca ręcznego. Moment dokręcania ok. 300 Nm. ( w zależności od typu pojazdu )
2 . Sprawdzony w działaniu, może zaprzyjaźniony mechanik ???
Podsumowując całość należy rozważyć ewentualny zakup klucza o większym zakresie momentu, np 40-500 Nm. Zorganizuj grilla .niech posiadacze aut przyniosą Sam Naprawiam - XXXX i ustalicie . Zrzutka rodzinna i wyjdzie po kilkadziesiąt zł .... A klucz dobrej firmy !!!!! :oops: :lol:
Powodzenia.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
gregor
Nowicjusz

Post autor: gregor »

Dzięki wielkie za wskazanie producentów wartych uwagi i tych nie wartych uwagi.
Rozważę również sugestię kolegi borek_wpr. Naprawdę ciekawy pomysł.
ODPOWIEDZ