Wyłudzenie pieniędzy na allegro - Co da się zrobić?
- martinop
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Peugeot 107
Wyłudzenie pieniędzy na allegro - Co da się zrobić?
Wolałbym tego nie pisać. Zachciało mi się nowego telefonu. Na jednej z aukcji z kupiłem jeden z trzech dostępnych telefon se k800i.
Grzecznie wpłaciłem kase za telefon i przesyłkę.Okazało się że użytkownik allegro udostępnił konto swojemu dobremu koledze. Napisał mi, że telefon wysłał. Czekałem 1,5 tygodnia. I nic. Napisałem do kolesia, żeby podesłał mi potwierdzenie nadania paczki. czekałem 3 dni.
Potem odezwał się ,,niby'' ojciec sprzedającego telefony, że syn jest w szpitalu i dowiedział się o postępkach syna na allegro. Obiecał wszystko zwrócić. Głos dziwnie podobny do syna, ale spoko. Pieniądze rzekomo wpłacone we wtorek na poczcie. od 3-ch dni czekam na potwierdzenie przelewu i nic. Jestem w kontakcie z dwoma innymi ,,kupującymi'' i oni żadnej kasy nie dostali. Facet chce ewidentnie nas wykołować, tak myśle. Jeden z kupujących był już na policji zgłosić sprawę.
Ja idę jutro. Jakie są szanse odzyskania pieniędzy?? Czy mieliście podobną sytuację??
Grzecznie wpłaciłem kase za telefon i przesyłkę.Okazało się że użytkownik allegro udostępnił konto swojemu dobremu koledze. Napisał mi, że telefon wysłał. Czekałem 1,5 tygodnia. I nic. Napisałem do kolesia, żeby podesłał mi potwierdzenie nadania paczki. czekałem 3 dni.
Potem odezwał się ,,niby'' ojciec sprzedającego telefony, że syn jest w szpitalu i dowiedział się o postępkach syna na allegro. Obiecał wszystko zwrócić. Głos dziwnie podobny do syna, ale spoko. Pieniądze rzekomo wpłacone we wtorek na poczcie. od 3-ch dni czekam na potwierdzenie przelewu i nic. Jestem w kontakcie z dwoma innymi ,,kupującymi'' i oni żadnej kasy nie dostali. Facet chce ewidentnie nas wykołować, tak myśle. Jeden z kupujących był już na policji zgłosić sprawę.
Ja idę jutro. Jakie są szanse odzyskania pieniędzy?? Czy mieliście podobną sytuację??
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 9601889
Re: Wyłudzenie pieniędzy na allegro - Co da się zrobić?
Ja miałem podobną sytuację, ale znacznie mniejsze pieniądze wchodziły w gre, więc o zgłaszaniu na policji nie było mowy. Nawet takie samo tłumaczenie, że gość był w szpitalu i że już wysłał paczkę. Po miesiącu i kilkuset próbach skontaktowania się z gościem otrzymałem paczkę. Idź na policję i zgłoś to. Na allegro też masz tam jakiś system odzyskiwania pieniędzy czy jakoś tak. Na stronie głównej jest, ale żeby można tak odzyskać pieniądze musisz mieć potwierdzenie z policji.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
http://www.tani-ciuszek.pl znajdziesz coś dla siebie
- martinop
- Uzalezniony
mniej więcej zapoznalem się z systemem allegro w tej sprawie. będe walczył 

- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
Przede wszystkim napisz kolesiowi ze zglaszasz sprawe na policje oraz allegro. Dajesz mu 3 dni na wplate kasy. Jesli nie wplaci to wlasnie robisz jak piszesz (policja + allegro).
Allegro zazada od niego oficjalnych wyjasnien. Policja wszcznie sprawe i teraz jesli teledon jest wart np. ponad 250zl to juz to bedzie traktowane jako przestepstwo. Allegro zwraca kase za przedmioty powyzej 200-250zl.
Mi raz gosc tez sie glupio tlumaczyl (co innego kupowalem) i napisalem mu grzecznie maila ze chce zwrotu itp (jak na gorze podobnie) i oddal kase... nie czekal az dokonam to o czym pisalem.
Allegro zazada od niego oficjalnych wyjasnien. Policja wszcznie sprawe i teraz jesli teledon jest wart np. ponad 250zl to juz to bedzie traktowane jako przestepstwo. Allegro zwraca kase za przedmioty powyzej 200-250zl.
Mi raz gosc tez sie glupio tlumaczyl (co innego kupowalem) i napisalem mu grzecznie maila ze chce zwrotu itp (jak na gorze podobnie) i oddal kase... nie czekal az dokonam to o czym pisalem.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 9601889
Dokładnie. Postrasz gościa, ze zgłaszasz na policję. Napisz że inni już zgłosili. Zmięknie i kasę odda, bo nikt chyba za jakieś 500-800zł (tak sądze ze ten telefon jest wart), nie chce mieć nasrane w papierach. Znam gościa co ma wyrok w zawiasach za oszustwa na allegro.
http://www.tani-ciuszek.pl znajdziesz coś dla siebie
- skola
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM
- Numer Gadu-gadu: 0
zwraca kase od przedmiotów w cenie od 50 do 500 zl czyli jak przedmiot kosztuje 50 zl zwracają ci 50 zł jak kosztuje 800 zl zwracają tylko 500 zl pozdro
wszystko trwa okolo miesiąca

http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
- Kamkiler
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 TCTi
- Numer Gadu-gadu: 3470719
Rok temu kupilem k750i na allegro ,uzywany , w 100% sprawny , niestety nie było tak kolorowo jak wlasciciel pisał .
Telefon nie działał po otworzeniu przesyłki .nie ladował itp
tego samego dnia zadzwonilem do niego ,wyparł sie wszystkiego i powiedzial ze pieniedzy nie zwróci bo wyslał sprawny itd
poszedłem do serwisu , wgrali mi nowe oprogramoanie !! ,zacząl działać , tylko mikrofon zepsuty si eokazał
Po dłuzszej rozmowie w serwisie okazalo sie ze tel;efon został zalany prwdopodobnie w morzu ,bo w telefonie widoczna byla sól ,powiedzilei mi tez ze telefon działa ale moga byc z nim problemy ,fakt po 2 tyg padł wyswietlacz .
skonczylo si etak ze tamten kasy mi nie zwrocil a ja mam negatywa na allegro ,choc zgłaszalem to allegro i bylem bliski zgłoszenia na policje ./
teraz telefony kupuje w sklepach ,lub od wiarygodnych ludzi,pozdrawiam Kamil
Telefon nie działał po otworzeniu przesyłki .nie ladował itp
tego samego dnia zadzwonilem do niego ,wyparł sie wszystkiego i powiedzial ze pieniedzy nie zwróci bo wyslał sprawny itd
poszedłem do serwisu , wgrali mi nowe oprogramoanie !! ,zacząl działać , tylko mikrofon zepsuty si eokazał
Po dłuzszej rozmowie w serwisie okazalo sie ze tel;efon został zalany prwdopodobnie w morzu ,bo w telefonie widoczna byla sól ,powiedzilei mi tez ze telefon działa ale moga byc z nim problemy ,fakt po 2 tyg padł wyswietlacz .
skonczylo si etak ze tamten kasy mi nie zwrocil a ja mam negatywa na allegro ,choc zgłaszalem to allegro i bylem bliski zgłoszenia na policje ./
teraz telefony kupuje w sklepach ,lub od wiarygodnych ludzi,pozdrawiam Kamil
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
- martinop
- Uzalezniony
Sprawa wylądowała w sądzie, takich rzeczy kutasowi nie odpuszcze
- Kamkiler
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 TCTi
- Numer Gadu-gadu: 3470719
tez sie zgadzam i zycze powodzenia
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl