Cb radio- jakie kupic?
- zen81
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Clio
Cb radio- jakie kupic?
Miałem dzis kupic unidena 520 ale sie dowiedziałem ze nie ma homologacji czy cos i moge starcic radio i mandat jak mi policja skontroluje. Wiec mam pytanie jakie dobre radio do 300zł moge sobie sprawic?
Zero łaski, zero wzruszeń..
-------------------------
- Jitter
- Junior
- Posiadany PUG: był: 205 Junior (restyled)
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: Cb radio- jakie kupic?
Witam,
Popatrz za radiami firmy President (Uniden, to inna nazwa handlowa tej firmy). Do auta zdecydowanie zaleciłbym model wyposażony w filtr ANL - reduktor szumów i zakłóceń. Unikniesz w ten sposób trzasków podczas rozruchu, odgłosu silniczka wycieraczek itp. Na Onwy i inne rewelacje z marketów nie zwracaj uwagi. PS: Radio to 1/3 sukcesu - reszta, to właściwa instalacja antenowa: skuteczna masa, dobre zestrojenie anteny, czyli minimalizacja współczynnika fali stojącej (SWR). Radio musi posiadać świadectwo homologacji, dopuszczające je do użytku na terenie RP: jest zazwyczaj uwidocznione na początku lub końcu instrukcji obsługi, ewentualnie dodane, jako osobny świstek. Obecnie przepisy dopuszczają pracę na częstotliwościach 26.960MHz-27.410MHz modulacjami AM/FM przy mocy nadajnika 4W oraz modulacją SSB, przy mocy nadajnika 12W.
Pozdrawiam.
Popatrz za radiami firmy President (Uniden, to inna nazwa handlowa tej firmy). Do auta zdecydowanie zaleciłbym model wyposażony w filtr ANL - reduktor szumów i zakłóceń. Unikniesz w ten sposób trzasków podczas rozruchu, odgłosu silniczka wycieraczek itp. Na Onwy i inne rewelacje z marketów nie zwracaj uwagi. PS: Radio to 1/3 sukcesu - reszta, to właściwa instalacja antenowa: skuteczna masa, dobre zestrojenie anteny, czyli minimalizacja współczynnika fali stojącej (SWR). Radio musi posiadać świadectwo homologacji, dopuszczające je do użytku na terenie RP: jest zazwyczaj uwidocznione na początku lub końcu instrukcji obsługi, ewentualnie dodane, jako osobny świstek. Obecnie przepisy dopuszczają pracę na częstotliwościach 26.960MHz-27.410MHz modulacjami AM/FM przy mocy nadajnika 4W oraz modulacją SSB, przy mocy nadajnika 12W.
Pozdrawiam.
...:: Postrach Zielonogórskich Ulic ::...
............Przerażająca Moc 45KM.............
Był: Peugeot 205 "Junior" '91, biały, 5d, TU9/K 954ccm
Jest: Ford Fusion "Trend Gold-X" '09, niebieski, 5d, FXJA 1488ccm
- zen81
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Clio
Sa grubo ponad 300złJitter pisze:Witam,
Popatrz za radiami firmy President

Moze takie coś.. wg opino dobre radio z ta antena
http://allegro.pl/item361973528_rewelac ... b_880.html
Zero łaski, zero wzruszeń..
- KuKiTa
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GTi
- Numer Gadu-gadu: 360167
- Login tlen: kukita
- Kontakt:
a jak nie posiadam ani instrukcji ani świstka? to co, nie moge go używać??Jitter pisze:Radio musi posiadać świadectwo homologacji, dopuszczające je do użytku na terenie RP: jest zazwyczaj uwidocznione na początku lub końcu instrukcji obsługi, ewentualnie dodane, jako osobny świstek. Pozdrawiam.

- TO-MI
- Maniak
- Posiadany PUG: XU9J4
- Numer Gadu-gadu: 604584106
ja używam tti 770 i antena hustler albo sunker 109 nie pamiętam i nie narzekam odbiór dobry mnie też słyszą czysto a całość kosztowała niecałe 300 z przesyłką
i całą tą instrukcją i homologacją 

Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? 
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207

http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
- Jitter
- Junior
Nawiązując do powyższych zapytań i wątpliwości:
Urząd Komunikacji Elektronicznej - zasady użytkowania CB-Radia oraz lista bubli niedopuszczonych do eksploatacji na terenie naszego kraju
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- gad
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 2.0 16v + 205 1.6 VTS
- Kontakt:
Odsiwrze moze troszke temat bo napewno czesc z was zna sie na tym lepiej niz ja. Szukam zestawu radyjko=antena magnesowa tak do 400 zl. Myslicie ze uda sie kupic w tej cenie cos sensownego? Moze byc z allegro ale bylbym za tym zeby bylo to w krakowie lub okolicach abym mogl odebrac to osobiscie i sprawdzic czy wszytko ok. Licze na pomoc 

- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Ten post moze sie przydac http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... io&start=0
- gad
- Uzalezniony
- Kontakt:
http://www.allegro.pl/item443708670_cb_ ... ginal.html A co powiecie na cos takiego?? Myslicie ze daje rade??
- Kwiecien
- Junior
- Posiadany PUG: 205 GTI '94 & 306 cabrio 2.0
- Numer Gadu-gadu: 982322
- Kontakt:
ja przerabialem już kilka modeli (na ciężarówkach jak jezdziłem) i najbardziej mi pasi stara, tania ONWA MK2.
Z dobrze zestrojoną anteną (jakaś magnesówka za 60zł wysokości ok 60cm) łapałem ok 12 km.
A samo radyjko dostaniesz za ok 120-150zł
Z dobrze zestrojoną anteną (jakaś magnesówka za 60zł wysokości ok 60cm) łapałem ok 12 km.
A samo radyjko dostaniesz za ok 120-150zł
- Jitter
- Junior
Radio jest ok, a magnesówka...no cóż...to kompromis między łatwością montażu, a osiągami, przede wszystkim ze względu na słabe połączenie podstawy anteny z masą karoserii (indukcja magnetyczna zamiast połączenia elektrycznego), skutkujący zwiększonym współczynnikiem fali stojącej (SWR), czyli zwiększonym niedopasowaniem impedancji anteny do impedancji radia, a w rezultacie spadkiem mocy wypromieniowanej z anteny podczas nadawania. Osiągi na trasie: od kilku do 10km, w zależności od terenu, w którym się poruszasz a także usytuowania anteny na aucie (najlepszy geometryczny środek dachu, zapewniający dookolny charakter odbioru).gad88 pisze:http://www.allegro.pl/item443708670_cb_ ... ginal.html A co powiecie na cos takiego?? Myslicie ze daje rade??
pozdrawiam,
73!
-
- Junior
- Posiadany PUG: :( ni mo :(
- Numer Gadu-gadu: 2667907
rany julek wogóle nei wiem oczym wy tu gadacie, ale gdyby ktoś miał na sprzedaż jakiś badziewny zestawik używany taki żeby mi łapał powiedzmy do 10km to chętnie kupie. W sumie jezdze przepisowo , niemniej do szukania "miśków" by się przydał bo czasem chamsko stoją 

- gad
- Uzalezniony
- Kontakt:
Wiem ze najlepiej pacnac dziorke w dachu bo wtedy przeciwwaga dla anteny jest najlepsza ale nie moge sobie pozwolic na takie rozwiazanie bo mieszkam w centrum krk i auto stoi pod kamienica w bocznej uliczce wiec napewno mi ja ktos predzej czy pozniej za...i znaczy sie zdejmie
Czytalem na forum cb-radio.pl ze mocowanie na duzym magnesie jest 2 co do jakosci mocowania. na pierwszym miejscu jest dziorka w dachu a na 3 uchwyt na krawedz naprzyklad bagaznika. Ewentualnie wchodzi jeszcze opcja z taka antena http://www.allegro.pl/item438976520_cb_ ... esowa.html !45 to juz kawal bata wiec powinien spisywac sie w miare dobrze nawet na magnesie.

- KuKiTa
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GTi
- Numer Gadu-gadu: 360167
- Login tlen: kukita
- Kontakt:
a co powiecie o takich antenach montowanych z boku??
- Jitter
- Junior
KuKiTa pisze:a co powiecie o takich antenach montowanych z boku??
Możesz sprecyzować, gdzie z boku? Z pewnością zmieni się charakterystyka anteny na kierunkową. Istotne jest także, żeby bat anteny nie znalazł się zbyt blisko karoserii, bo wówczas drastycznie spadnie dopasowanie (SWR) anteny do radiotelefonu.