Groźny wypadek! Potrzebna pomoc! H E L P!

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Groźny wypadek! Potrzebna pomoc! H E L P!

Post autor: RafGentry »

Sytuacja jest awaryjna. Nie wiedziałem w którym dziale pisać, więc zakładam temat tutaj. Dałem taki tytuł, aby więcej osób przeczytało mój dramatyczny apel. Może piszę bez ładu i składu, ale właśnie się dowiedziałem.

Mój brat, wracający na święta do domu miał wypadek w Holandii. W zaparkowane na przydrożnym parkingu 4 auta (w tym w wiezionego w prezencie dla ojca Nissana Patrola-niespodziankę i kupione niewiele wcześniej dla dziewczyny kolekcjonerskie Corrado) wjechał czeski TIR (kierowca zasnął 10 minut po wyjeździe z bazy). :(

W kilka sekund kilkoro młodych ludzi straciło dorobek prawie dwóch lat ciężkiej pracy. Oprócz samochodów ucierpiały też rzeczy prywatne i bagaże. A trochę sprzętu tam było.
Na szczęście nikomu nic się nie stało, gdyż w momencie wypadku wszyscy byli obok swoich samochodów, wyszli dosłownie kilka sekund wcześniej. Jedyne obrażenia to siniaki i stłuczenia, ale auta podobno są doszczętnie roz....e. Wszystkie cztery.

I właśnie tu pojawia się problem: obecnie wszyscy są gdzieś w hotelu, do którego odstawiła ich holenderska policja. Nie mają jak wrócić do Polski, a muszą zwieźć resztki dobytku do Polski.

Sprawa polega na tym, że wyczerpałem moje wszystkie kontakty i nie znalazłem nikogo, kto mógłby ewentualnie pojechać po nich busem, furgonem czy jakimś większym autem i ściągnąć ekipę do Polski (Kraków i ew. Nowy Sącz).

Jeśli macie kogoś znajomego, ewentualnie możecie polecić jakąś uczciwą i rozsądną cenowo osobę ,która podjęłaby się misji ratunkowej proszę - dajcie znać. Może być na priv. tak będzie najlepiej (...)

Edit: Pomoc już w drodze. Może uda się ściągnąć załogę do jutra rana do Polski.
Do adminów: temat można wykasować, jeśli znajduje się w złym dziale, bądź narusza regulamin.
Ostatnio zmieniony 20 gru sob, 2008 5:14 pm przez RafGentry, łącznie zmieniany 2 razy.
Jarmarek
Maniak
Posiadany PUG: 205 CTi
Numer Gadu-gadu: 2422735

Re: Groźny wypadek! Potrzebna pomoc! H E L P!

Post autor: Jarmarek »

Aż nie wiem co powiedzieć !

Mają więcej szczęścia niż... że nie byli wtedy w autach!

W odpowiedzi na Twoją prośbę przekazuję telefon do znajomego właściciela lawety - nie wiem czy będzie chciał pojechać, ale warto porozmawiać - powołaj się na 'Jarmarka z PDAclubu, tego od peugeota 205gti' - i napewno będzie wiedział o kogo chodzi - numer telefonu 501 29 47 62 Grzegorz Korzeniecki

Co do odszkodowania - dowiedz się tego dokładnie czy przywiezienie aut do Polski to jest dobry pomysł - jeśli auta były ubezpieczone to są ubezpieczone w Holandii i to tam powinni się ubiegać o odszkodowanie - nie są to informacje pewne, a jedynie mój tok rozumowania... sprawdź to dokładnie aby nie wydać kolejnych pieniędzy na darmo!

Jeśli mógłbym jeszcze jakoś pomóc to wal... telefonicznie lub tu na foorum!

Jestem z Wami! Daj znać jak się to wszystko rozwiązało ... lub jeśli będzie jeszcze cokolwiek potrzebne!
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Współczuje, bardzo przykra sprawa...caaałe szczęśćie, ze nikomu się nic nie stało...dostali od losu drugą szansę...
tematu nie ma co kasować lub zamykać, bo sprawa jest bardzo poważna...
Ja niestety nie mam kontaktu z nikim takim...
Proponuję również wziąć pod uwagę słowa Jarmarka...może byc kłopot z odzyskaniem odszkodowania za auta poza granicami Austrii...
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Spoko, niech więc temat wisi.

Tak jak napisałem pod koniec-ekspedycja jest w drodze. Dziękuję wszystkim za dobre chęci i wsparcie.
W tej chwili do Holandii jedzie laweta i bus. Może się wszyscy jakoś zabiorą.

Co do odszkodowania, to zarówno Nissan jak i VW były ubezpieczone w UK. Z tego co wiem, to tamtejsze firmy nie palą się zbytnio do wypłaty odszkodowań.
Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Na domiar złego, kuzyn który zamiast jechać z nimi wyjechał dzień wcześniej też miał starcie z TIREM. Po wyjeździe z promu we Francji wjechał w niego jakiś Łotysz.
Na szczęście obrażenia żadne, uszkodzenia niewielkie.
Skończyło się na 400 euro "z ręki do ręki".

Co za weekend...
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

Niestety taki los...pewnych wydarzeń nie jesteśmy w stanie przewidzieć...
Da się cokolwiek zrobić z tych porozbijanych aut ?
Awatar użytkownika
trekpio88
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
Numer Gadu-gadu: 4204075

Post autor: trekpio88 »

RafGentry kolego powiedz (jeśli wiesz) na jakiej autostradzie sie to zdarzyło?? miejscowość?? który kilometr?? Mój ojciec jest kierowcą zawodowym i ostatnie dni tam często jeździ.
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D

Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)

FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654

VW Obrazek GOLF
Awatar użytkownika
trekpio88
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
Numer Gadu-gadu: 4204075

Post autor: trekpio88 »

Rafgentry niewiem czy doszło PW . Dlatego napisąłem tez tutaj.

słuchaj powiem tyle on sam do końca nie wie jak będzie wracał,wczoraj z nim rozmawiałem i mówił że będzie wracać autobusem!! bo tiry zostają w holandii , z czego nigdy jeszcze nie wracał autobusem bo firma ma swoje Mercedesy Vito które jeżdżą po kierowców, dlatego jestem zdziwiony ze ma wracać podobno autobusem. Gdybyś dał mi namiary gdzie oni się mniej więcej znajdują to dał bym znać tacie i on by mi powiedział czy jest niedaleko. Jeszcze jedno wszystko możliwe że Vito bedzie zawalone totalnie mają ponad 130 szoferów ale może być tak że pojadą we dwójkę(nic do końca nie wiadomo). Ale jeżeli nie da rady to mam pomysł, trzeba by zorganizować pomoc na CB, wierzę w to że niejeden chłopak wracający do rodziny na święta zabrał by kogoś (z was) po drodze.Sam byłem kiedyś w sytuacji w której musiałem wrócić do domu zza granicy, tata dał znać chłopakom na CB że jest do wzięcia chłopak który musi wracać do kraju, no i byli tacy szoferzy którzy mi pomogli!! dojechałem cały i zdrowy!!.
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D

Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)

FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654

VW Obrazek GOLF
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Jeden problem z głowy, ekipa jedzie już do Polski.
2 osoby w drodze, a 4 kolejne czekają na busa.

Pozostaje problem zwiezienia dwóch wraków aut (Nissan Patrol i VW Corrado) do Polski. Pewnie dopiero po świętach, albo nowym roku.

Jakby ktoś miał jakiś tani transport, podwójną lawetę, albo lawetę z przyczepą, to też proszę o kontakt na PW.

Aha, wypadek miał miejsce w Bergeijk.

Co do ubezpieczenia, to policja w Holandii nie orzeka o winie, ale kierowca TIRA się przyznał.
Jest ubezpieczony w firmie Kooperativa Vienna Insurance Group i to od nich trzeba będzie egzekwować kasę.

Auta nie nadają się już nawet do hardkorowego polskiego "klepania".
TIR wpadł na nie z taką prędkością, że powyrywało felgi razem z półosiami i zawieszeniem.

Jak będę miał fotki, to wkleję tutaj...
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Witam wszystkich śledzących losy "rozbitków"

Wszyscy kierowcy i pasażerowie są już w Polsce. Brat dojechał dziś nad ranem.

Mam kilka fotek rozbitych aut.

1. Tak wygląda pancerna felga Mangels po bliskim spotkaniu z TIREM
Obrazek

2.Druga felga, jeszcze ładniejszy wzorek
Obrazek

3.Urwane zawieszenie z prawej strony auta i koło schowane gdzieś tam głęboko pod samochód
Obrazek

4. Szkło na siedzeniach Recaro wygląda tak:
Obrazek

5. Kierownica Oettingera jeszcze się ostała. Kosztowała 500 euro, może ktoś się nią jeszcze nacieszy
Obrazek

6. Corrado G-60 w starciu z Czeskim wojakiem w TIRze nie ma szans. Tu wygląda jeszcze ok. Ale środkowy słupek wykręcony jak przez wyżymaczkę.
Obrazek

7. Rest In Peace. Ten wyższy, biały klocek z lewej tak naprawdę uratował życie ekipie. A może zrobić jeszcze jeden dobry uczynek. Jego silnik da życie drugiemu Patrolowi, który czeka w garażu tuż obok mojego Puga :)
Obrazek

Dedykuję te fotki wszystkim klubowiczom. Uważajcie na te cholerne ciężarówki. Ja od kilku dni trzymam się jak najdalej od nich. Nie chcę sprawdzać, jak spisuje się 205 w starciu z monstrum.
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

Wygląda to na prawdę kiepsko, szkoda aut, ale najważniejsze w tym wszystkim, że nie było nikogo w żadnym z tych aut...

Co do TIR-ów ..ja kiedyś jeszcze dawno dawno temu ujeżdżałem się Tico...całkiem miłe autko, do czasu, gdy nie przypomni sobie człowiek o kruchości konstrukcji w której siedzi....
Bardzo mi kiedyś pewien Rosjanin podniósł ciśnienie na trasie z Warszawy do Radomia, gdy zachciało mu się wyprzedzić mnie ....poboczem..a zapewniam ze nie jechałem 40 km/h -- zgroza... z przeciwka TIR laweta, z prawej poboczem daje Naczepa...a ja biedny Tikuś w srodku..jak plasterek mięsiwa w hamburgerze....blisko było do bułeczek ojjj blisko...
Uważajcie....
pszemeq
Uzalezniony
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 1459401

Post autor: pszemeq »

No autek szkoda ale najwazniejsze ze nic sie nikomu nie stało.
A jak tam motorek corka ??
Awatar użytkownika
painmaker
Junior
Posiadany PUG: 1.1 kat 1993r New Look, 1.4 RG, 1.4 XR
Numer Gadu-gadu: 7796949
Kontakt:

Post autor: painmaker »

A dużo groźnych sytuacji jest przez to, że w weekendy tiry stoją. Każdy chce zdążyć do domu póki może... Nie bronie ich ale mój wuj jest kierowcą tira i nie raz świętowaliśmy jego urodziny bez niego bo musiał stanąć 100km od domu.
Z drugiej strony ostatnio często jeździmy do Berlina i na trasie jest naprawdę ostro. Trochę się pozmienia jak wreszcie skończą tę autobanę do granicy ale koniec 50 kilometrowej autostrady od 2 miesięcy wygląda dokładnie tak samo - wielka hałda sypkiego asfaltu w polu....

Niemniej nie stała się tragedia więc życzę wam mimo wszystko wesołych i pogodnych świąt...
ODPOWIEDZ