Problem zakup auta
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
Problem zakup auta
Witam!Przypomniło mi się,dziś rozmawiałemze znajomym,który kupił autko.Sprawa wygląda tak,że dostał wiadomo umowe kupna-sprzedaży,karte pojazdu,ale niedostał dowodu rejestracyjnego.Koleś powiedział,że gdzieś zgubił.Rozmawiał z nim,on powiedział,że był w wydziale załatwił świstek,bo pani w wydziale powiedziała mu, dowód niejest mu potrzebny,skoro sprzedał auto,i wystawiła świstek,rzekomo z którym ma iść do wydziału,i normalnie zarejestrować auto!Ani świstka oc,a co z przeglądem?Dobry chłopak,bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam wszystkich
Najszybszy w mieście
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Re: Problem zakup auta
Nie bardzo rozumiem o co chodzi ? ;/ Znajomy kupił samochód bez dowodu rejestracyjnego , tak ? Z tego co się orientuję to można wyrobić dowód ponownie, poprzedni właściciel powinien zgłosić zgubę dowodu i poinformować o tym wydział rejestrujący pojazdy.
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
Przeglad:
- trzeba sie dowiedziec, gdzie byl robiony (wlasciciel lub pewnie info jest w wydz. kom.), wtedy idziesz do stacji diagn. i prosisz o papier zaswiadczajacy, ze dnia DD-MM-YYYY byl robiony przeglad (chyba 15zl sie placi, czy cos)
OC:
- jesli gosc nie dostal w ogole swistka OC to ma lipe bo .. jesli nie bylo oplacane to bedzie musial uregulowac zalegle OC itp i kupa syfu wkolo
- trzeba sie dowiedziec, gdzie byl robiony (wlasciciel lub pewnie info jest w wydz. kom.), wtedy idziesz do stacji diagn. i prosisz o papier zaswiadczajacy, ze dnia DD-MM-YYYY byl robiony przeglad (chyba 15zl sie placi, czy cos)
OC:
- jesli gosc nie dostal w ogole swistka OC to ma lipe bo .. jesli nie bylo oplacane to bedzie musial uregulowac zalegle OC itp i kupa syfu wkolo
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
-
- Nowicjusz
Dziękuje,udało mu się załatwić to 
Dostał jakiś świstek z wydziału,i na jego podstawie,ma zarejestrować auto

Dostał jakiś świstek z wydziału,i na jego podstawie,ma zarejestrować auto

Najszybszy w mieście
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Jaki świstek ?
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
o tym ze mial przeglad
-
- Nowicjusz
Nie!Z wydziału komunikacji,zamiast dowodu,dostał Swistek,on ma być dołączony do reszty dokumentów do rejestracji
Najszybszy w mieście
- Draxter
- Junior
- Posiadany PUG: był 205 GTI jest 106 Rallye ph1
- Numer Gadu-gadu: 27279
Niby dlaczego ? Jesli ma umowe kupna to do daty zakupu/sprzedazy odpowiada poprzedni wlasciciel i od niego ubezpieczyciel bedize sciagal zalegle oc.Pieraś pisze:OC:
Niema opcji zeby scigali nowego wlasciciela za to ze poprzedni nie oplacil oc.
Co do dowodu to albo wydzial komunikacji wystawi kwit ze auto mialo wazny przeglad a jesli nie to trzeba smigac na nowy przeglad.
Gosc z racji braku dowodu wystawi kwit z ktorym idzie sie do wydz. komunikacji gdzie auto bylo ostatnio zarejstrowane do tego trzeba zabrac ksiazke i umowe zakupu i po problemie. Wystawia dowod rejestracyjny na podstawie papierow tyle ze trza za niego zaplacic... ale bez wiekszych problemow mozna.
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia."
-
- Nowicjusz
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
ja wiem, ze jesli OC uplynelo np. w styczniu, a kupisz auto bez oc w maju to musisz placic OC od stycznia bo jestes nowym wlasicicelem polisy, ktora jest nieaktualna .... no chyba ze .... bedziesz meczyl wlasciciela o uregulowanie platnosci jako ze to z jego winy ... nie wiem jak tu prawo stanowi. Nie mniej jednak kupujac auto stajesz sie wlascicielem polisy .. nieoplaconej, a musi byc ciaglosc - kiedys pytalem w ubezp.
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
nie masz obowiązku płacić OC za okres w kórym nie byłeś właścicielem bo niby z jakiej racji..
Audi A4 Avant
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
no tego ze jestes wlascicielem OC i niby koniecznosci oplacania co roku ? tak mi kiedys wciskala babka przez tel. jak pytalem ... a jak jest to nie wiem, bo nie mialem takiej sytuacji
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
OC musi być ciągłe, ale nie masz obowiązku odpowiadać za obcych ludzi. Płacisz za tyle, za ile samochód jest Twój. Tak mi "agent ubezpieczeniowy mówił" jak chciałem kupować jakiegoś tam grata bez OC i przeglądu.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio

- minta
- Maniak
- Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
- Numer Gadu-gadu: 691088
Dokładnie... sama miałam taką sytuację.
Spóźniłam się z opłaceniem drugiej raty składki około miesiąca a w międzyczasie sprzedałam samochód. (Proszę na mnie nie krzyczeć że sprzedałam samochód bez OC
Bo nawet jeśli tak się zrobi to ubezpieczenie i tak obowiązuje - można nawet opłacić drugą ratę składki w ostatnim dniu obowiązywania rocznej polisy).
Po około trzech miesiącach przyszedł mi druk z poleceniem przelewu za drugą ratę pomniejszony o miesiące które nie byłam już właścicielką samochodu ponieważ kupiec wypowiedział umowę mojej ubezpieczalni.
Spóźniłam się z opłaceniem drugiej raty składki około miesiąca a w międzyczasie sprzedałam samochód. (Proszę na mnie nie krzyczeć że sprzedałam samochód bez OC

Po około trzech miesiącach przyszedł mi druk z poleceniem przelewu za drugą ratę pomniejszony o miesiące które nie byłam już właścicielką samochodu ponieważ kupiec wypowiedział umowę mojej ubezpieczalni.
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE
http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205
- Numer Gadu-gadu: 464582
A jak wygląda sprawa tego typu,kupiłem samochód bez ważnego oc(skończyło się 3 miesiące temu)jak wtedy jest naliczany okres w którym nie było opłacone.Jest za to jakaś kara??