witam mam male pytanko co moze byd z silnikiem nie tak gdy obroty na biegu jalowym dochodza do 5tys. a zas gdy jade dochodza do 4tys. i silnik nie ma tej mocy co powinien miec niezbiera sie tak jak powiniena i ibroty do ilu powinny dochodzic silnik 1,6
Nie wiem który masz rok produkcji ale ja miałem podobne objawy w fordzie i okazało się że katalizator szlag trafił, zapchał się i nie było dobrego wydechu i spaliny wracały się, silnik nie miał mocy i nie wkręcał się na wysokie obroty...
Zdjąc dekiel z glowicy i zobaczyc jak wygląda wałek. Jeśli jest wytarty to od razu widać. Można sobie porównać krzywki między sobą, jesli będą różnice w wysokości to wałek jest do bani.
sciagnelem dekiel od zaworow i na pierwszym cylindrze od strony paska rozrzadu pierwsza krzywka jest nizsza niz reszta ,a jak wymienie walek to bedzie juz dobrze czyli tak jak powinien chodzic gti
O ile, to wina wałka, to tak Jeżeli masz katalizator, to jego też sprawdź.. Miałem u siebie podobne problemy, jak posypał mi się kat.. Jeżeli masz sonde lambda, to ją wykręć i zobacz, czy coś autku ulży