Jakie cisninenie na pompie paliwa?
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 205 GyeTI 1.9
- Numer Gadu-gadu: 0
Jakie cisninenie na pompie paliwa?
Witam
Postanowilem zarejestrowc sie na tym forum, poniewaz nikt nie jest mi w stanie pomoc. Licze, ze Tu, od Was - znawcow Peugot'ow dostane odpowiedz na moje pytanie.
Zaopatrzylem sie dwa tygodnie temu w autko, o ktorym marzylem jak bylem malutki (205 1.9 Gti rok 89). Jest troche zmaltretowane, ale jezdzi.
Padla mi dwa dni temu pompa paliwa (jest gaz, wiec jezdzi). Wycharatalem
z pod siedzenia ten caly komplecik(ktory kosztuje 850PLN hi,hi) celem znalezienia zamiennika pompy. I tu nastapil maly problem:
1. Po numerach napompie (0 580 453 052) i wyszukaniu (na allegro) takiej
wyczytalem, ze ta wyjeta pompa daje- 1.1 bara
(dla dociekliwych :http://www.allegro.pl/item184604910_pom ... ugeot.html
)
2. Na stronie o GTI (http://gti.peugeot205.pl/wtrysk.htm) wyczytalem, ze pompa ma dawac min 2.8 bara dla mojego silnika.
Czy ja to dobrze rozumiem?
3.No i teraz jak mam szukac zamiennika? Czy kupic to co bylo, czy to co powno byc? I co powinno byc?
Dodam, ze jeszcze nie znam dobrze charakterystyki autka, a gdy pompa dzialala to nie dlawil sie, i nie czulem specjalnej roznicy miedzy gazem a benzyna.
To tyle. Czekam na pomoc
Pozdrawiam
Postanowilem zarejestrowc sie na tym forum, poniewaz nikt nie jest mi w stanie pomoc. Licze, ze Tu, od Was - znawcow Peugot'ow dostane odpowiedz na moje pytanie.
Zaopatrzylem sie dwa tygodnie temu w autko, o ktorym marzylem jak bylem malutki (205 1.9 Gti rok 89). Jest troche zmaltretowane, ale jezdzi.
Padla mi dwa dni temu pompa paliwa (jest gaz, wiec jezdzi). Wycharatalem
z pod siedzenia ten caly komplecik(ktory kosztuje 850PLN hi,hi) celem znalezienia zamiennika pompy. I tu nastapil maly problem:
1. Po numerach napompie (0 580 453 052) i wyszukaniu (na allegro) takiej
wyczytalem, ze ta wyjeta pompa daje- 1.1 bara
(dla dociekliwych :http://www.allegro.pl/item184604910_pom ... ugeot.html
)
2. Na stronie o GTI (http://gti.peugeot205.pl/wtrysk.htm) wyczytalem, ze pompa ma dawac min 2.8 bara dla mojego silnika.
Czy ja to dobrze rozumiem?
3.No i teraz jak mam szukac zamiennika? Czy kupic to co bylo, czy to co powno byc? I co powinno byc?
Dodam, ze jeszcze nie znam dobrze charakterystyki autka, a gdy pompa dzialala to nie dlawil sie, i nie czulem specjalnej roznicy miedzy gazem a benzyna.
To tyle. Czekam na pomoc
Pozdrawiam
Thestruktor
Jak pewnie juz zauwazyles -to nie jest pompa z 1.9 gti (allegro)
CIsnienie na listwie ma byc o ok. 3 bar wyzsze od podcisnienia w kolektorze dolotowym (czyli z wylaczonym zaplonem, otwarta na 100% przepustnica, krecac rozrusznikiem powinno byc na listwie 2.8-3 bar)
1.6 gti ma inna pompe niz 1.9
ktos na tym forum napewno ma sprawna uzywke.
CIsnienie na listwie ma byc o ok. 3 bar wyzsze od podcisnienia w kolektorze dolotowym (czyli z wylaczonym zaplonem, otwarta na 100% przepustnica, krecac rozrusznikiem powinno byc na listwie 2.8-3 bar)
1.6 gti ma inna pompe niz 1.9
ktos na tym forum napewno ma sprawna uzywke.
-
- Nowicjusz
Tak, zauwazylem, ze to nie jest pompa do 1.9GTI.
Ale taka wlasnie wyjalem z autka (BOSCH 0 580 453 052 ).
Tylko nie wiem teraz co mam tam wsadzic z powrotem. Czy kupic ten zamiennik z allegro, ktory ma takie numery i daje 1.1 bara, czy tez szukac tego co powinno tam byc.
Ale nie wiem co powinno tam byc
RATUNKKUUU
Ale taka wlasnie wyjalem z autka (BOSCH 0 580 453 052 ).
Tylko nie wiem teraz co mam tam wsadzic z powrotem. Czy kupic ten zamiennik z allegro, ktory ma takie numery i daje 1.1 bara, czy tez szukac tego co powinno tam byc.
Ale nie wiem co powinno tam byc

RATUNKKUUU

Thestruktor
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
- d_ARC
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
- Numer Gadu-gadu: 2897169
- Kontakt:
Co więcej do 1.9 GTI też są różne - kupiłem do siebie razem z bakiem i okazało się, że bak płytszy niż u mnie więc i pompa "krótsza". Mojej starej nie da się zamontowac w zakupionym baku, bo gdy oprze się o dno to wystaje jeszcze ok 1cm
Pompa z 1.9GTI przed '89 też nie podejdzie
Najlepiej więc wszystko dokładnie przemierz i szukaj używki pod konkretny rocznik. Koszt to ok 100-150PLN. Moja stara co prawda jest sprawna i do końca jeździła, ale już buczy, więc raczej tu nie pomogę. A jak kupisz to jedź do gazowników, a założą ci odciencie prądu do pompy paliwa - gdy na gazie jedziesz guzikiem możesz wyłączyć pompę, chcesz na benzynę guzikiem włączasz i po sprawie. Podobno może to przedłużyć życie pompy a kosztuje coś koło 60-80PLN.
Powodzenia i cierpliwości

Najlepiej więc wszystko dokładnie przemierz i szukaj używki pod konkretny rocznik. Koszt to ok 100-150PLN. Moja stara co prawda jest sprawna i do końca jeździła, ale już buczy, więc raczej tu nie pomogę. A jak kupisz to jedź do gazowników, a założą ci odciencie prądu do pompy paliwa - gdy na gazie jedziesz guzikiem możesz wyłączyć pompę, chcesz na benzynę guzikiem włączasz i po sprawie. Podobno może to przedłużyć życie pompy a kosztuje coś koło 60-80PLN.
Powodzenia i cierpliwości

-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Oczywiscie, ze nie chce. Tylko jak na razie nikt z Was nie napisal jaka dokladnie ma byc ta pompa. Nie zrozumcie mnie zle, ale wyglada na to, ze tak naprawde to chyba nikt nie jest pewien. Ja po prostu kombinuje:
Skoro koles, ktory mi sprzedal auto mial taka pompe w aucie i jezdzil na niej to ja tez moge.
Ale z koleii nie jestem pewien czy on nie wsadzil byle czego byle by pchnac auto.
I tak glownie bede jezdzil na gazie a benzyne chce od czasu do czasu (glownie do odpalania auta). Po za tym kupilem to autko nie po to zeby swirowac i zylowac go tylko
chcialem wlasnie takie i zadne inne.
Tak czy owak dzieki wielkie i pewnikiem znow za jakis czas zadam jakies "banalne" pytanie. Znam sie na 205tkach jak"Cyrankiewicz na grzebieniu" wiec prosze o wyrozumialosc
Skoro koles, ktory mi sprzedal auto mial taka pompe w aucie i jezdzil na niej to ja tez moge.
Ale z koleii nie jestem pewien czy on nie wsadzil byle czego byle by pchnac auto.
I tak glownie bede jezdzil na gazie a benzyne chce od czasu do czasu (glownie do odpalania auta). Po za tym kupilem to autko nie po to zeby swirowac i zylowac go tylko
chcialem wlasnie takie i zadne inne.
Tak czy owak dzieki wielkie i pewnikiem znow za jakis czas zadam jakies "banalne" pytanie. Znam sie na 205tkach jak"Cyrankiewicz na grzebieniu" wiec prosze o wyrozumialosc

Thestruktor