Archer pisze:stef a pamiętasz może ile waży zwykła 8v w porównaniu do miga ?
No i następna sprawa ... planujesz może zhamować swojego puga
Bo tak właściwie twój juz seryjny nie jest i ciekawe ile teraz ma kucyków.
mi16 w porownaniu do 8v to znowu jakies 10-15kg roznicy
Co do hamowania to mysle, ze za jakis czas sie uda ... pug dostanie nowy wydech i podregulujemy paliwo.
tomek205xs pisze:o ile pamitam to silniki w s-16 mówie o tym silniku 2l ze zmienną długością kolektora ssącego były dwie wersie 150i 160 km. Wybrałem ten silnik ponieważ konstrukcja silnika mi -16 jest trochę stara ,przepływomierz klapowy historia i dużo strat na zasysaniu .myślę że pomimo jego 15 kg masy więcej będzie szybszy od silnika mi16 ? no ale czas pokarze .
To zle pamietasz

Silniki XU10J4 w zaleznosci od roku produkcji wahaly sie od 150-155KM. Zapewne pomylilo Ci sie z silnikiem XU10J4RS (167KM) - ale to juz jest calkiem inna bajka!
To fakt elektronika mi16 nie jest tak podatna na modyfikacje jak S16 (SMT itp.)
Seryjny S16 nie ma szans byc szybszym, od seryjnego mi16 ... Co prawda s16 to 2litry czyli troche lepszy przebieg momentu w niskich obrotach. Na jego niekorzysc przemawia waga, a co za tym idzie waga komponentow takich jak tloki, korbowody, kolo zamachowe. Po prostu mi16 ma lepsza tendencje do wkrecania.
PS. zastanawiam sie jakby faktycznie postawic dwa uzbrojone we wszystko silniki obok siebie czy roznica wag bylaby tylko ok. 15kg. Mozliwe, ze to tylko roznica blokow! Biorac kolektor wydechowy z S16 do reki wydawal sie z 2x ciezszy od rurowego mi16.