Wezyki podcisnieniowe

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
levis
Uzalezniony
Posiadany PUG: 406 3.0 V6 / Aprilia SXV 450

Wezyki podcisnieniowe

Post autor: levis »

Witam.
Wczoraj na zlocie, jeden z kolegow stwierdzil, ze podejrzewa zle podlaczenie przewodow podcisnieniowych w moim 1.4 w Garrosie. Faktycznie to podlaczenie nie jest najpiekniejsze, bo poprzednim wlascicielem byl pewnie jakis rzezbiarz. Czy ktos moze mi wytlumaczyc od czego sa te przewody podcisnieniowe ? Jakis schemat tez by sie przydal. Chodzi mi o te, ktore ida od aparatu zaplonowego do takiego jakby elektrozaworu... Z gory dzieki :)
Twój serwis motocyklowy:

http://www.motofreak.waw.pl/
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Re: Wezyki podcisnieniowe

Post autor: cejot »

To ja tak stwierdziłem. :)
Po pierwsze te wężyki są moim zdaniem złe - takie plastikowe akwarystyczne zamiast sztywnych gumowych.
Po drugie jak rzuciłem okiem to połączenie idące z okolic przepustnicy jest źle podpięte przy elektrozaworku. Rurka od elektrozaworka do podciśnieniowego przyśpieszacza zapłonu (ufo, w aparacie zapłonowym) jest chyba dobrze połączona.
Dzisiaj może zajrzę do swojej 205. i postaram się zrobić zdjęcia jak to powinno być podłączone oraz jak powinny wyglądać rurki.

Napisałem co mi się wydaje, ale sam wiesz, że tylko na to zerknąłem. Następnym razem postaram się temu bliżej przyjrzeć.

P.S.
Przepraszam, że się głębiej nie zastanowiłem nad tym wczoraj, ale moja forma po miesięcznej chorobie nie jest najlepsza i trochę zmęczyła mnie wczorajsza pogoda.
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

rurka jak rurka, można też takie zwykłe z tworzywa przezroczyste założyć ale one szybko twardnieją, co do połączenia to trzeba by zobaczyć :)
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Te rurki się tam aż załamywały, więc moim zdaniem są złe. Dlatego warto kupić gumowe. W sklepach motoryzacyjnych na metry sprzedają. U mnie gumowe były sparciałe, więc wymieniłem.
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
ODPOWIEDZ