witam mam przykry problem tzn mój pług przestał odpalać
opisze pokrótce historie
PEUGEOT 205 1.0 '91 LPG
Wszytko było pięknie aż któregoś razu samochód totalnie zdechł kręcił rozrusznikiem ale nie odpalał, tak się stało że popatrzyłem trochę po elektrycznych układach i zauważyłem przepalony moduł zapłonowy (miał wypaloną dziurę), nie zastanawiając się wymieniłem moduł, i pogrzebałem elektryce silnika - zaczął chodzić do teraz...
problem jest tego typu że co jakiś czas silnik potrafi zgasnąć samoistnie nawet jadąc za 4 i za żadne skarby nie chce odpalić, po kilku minutach postoju odpala jak by nigdy nic i jedzie dalej, tak było do wczoraj obecnie silnik nie chce palić a jak zapali to raz na 5h a potem mogę sobie kręcić do us..... śmierci. Czytając wasze posty doczytałem się że może chodzi o cewkę (moduł wymieniłem wcześniej) wymieniłem cewkę, odpalam odpalił za pierwszym razem pochodził chwile zgasiłem go sam, odpaliłem ze 3 razy zgasiłem odpaliłem 4 raz i chodził może z 2min po czym sam z siebie zgasł i już nie chciał się odpalić silnik kreci iskra jest paliwo podaje a nie pali dodam że kopułka i palec jest OK z zapłonem nigdy nic nie było robione tak jak jest przykręcony tak nikt go nie dotykał. Co robić?
Żeby tego wszystkiego było mało zaobserwowałem że coś się dzieje zapłonem od stacyjki wkładam kluczyk przekręcam niby zapłon jest kontrolki palą kreci ale wskaźnik poziomu paliwa leży na dnie (1/4 zbiornika paliwa) wyjmuje kluczyk, wkładam przekręcam wskazówka się podnosi prawidłowo, mało tego zauważyłem tez jeden mankament w centralce LPG tzn na pozycji B-benzyna jest wsio OK słyszę elektrozawór - pali czerwona kontrolna na centralce itd.. przełączam na 0 wsio OK, przełączam na G-gaz i słyszę otwierające się elektrozawory, pali się zielona kontrolka ALE!!! po około 15sek gaśnie robiąc charakterystyczny zgrzyt i nic się nie pali
pomóżcie bo ten samochód mnie porostu zamęczy na śmierć
PILNE SILNIK WOGÓLE NIE PALI
- drabinho
- Junior
- Posiadany PUG: XS
- Numer Gadu-gadu: 9389827
Re: PILNE SILNIK WOGÓLE NIE PALI
co do wskaźnika paliwa to się nie przejmuj.one mają swój świat i pokazują co im się podoba.
sprawdź pasek rozrządu.
jak przełączasz na bezyne to elektrozawór Ci sie otwiera??
sprawdź pasek rozrządu.
jak przełączasz na bezyne to elektrozawór Ci sie otwiera??
http://www.drabinho.peugeot205.pl
Lubisz dziwnych ludzi, to clowna se namaluj...
- misha84
- Junior
- Posiadany PUG: peugeot 205 SR 1.1
- Numer Gadu-gadu: 7499780
Jak dla mnie to masz moduł padnięty. To typowe dla modułu że jak się nagrzeje to gaśnie i można odpalić dopiero jak wystygnie. Może kupiłeś trefny (jeżeli był używany), jeżeli był nowy to może mało prawdopodobne ale mógł się przepalić. Jak masz od kogo to pożycz moduł i podmień to będziesz wiedział czy to on. A z gazu próbowałeś go odpalić?
- drabinho
- Junior
- Posiadany PUG: XS
- Numer Gadu-gadu: 9389827
pasowało by do moduły z tym wyjątkiem że jak moduł pada to nie ma iskry
http://www.drabinho.peugeot205.pl