Witam
Panowie mam problem z jazdą na paliwie (teraz jeżdżę na LPG) po wymianie filtru paliwowego. Przed wymianą Pug chodził dobrze zarówno na paliwie jak i na gazie, a po wymianie przejeżdża może 200m na paliwie i muszę go przełączać na gaz bo na paliwie gaśnie (tak jakby zabrało mu paliwa). Dodam jeszcze, że filtr paliwa zmieniłem dlatego, że był już brązowy i nieraz przerywał na ssaniu. Nie wiem dlaczego tak się stało, ale wygląda mi to tak jakby za mało paliwa sobie pompował lub było coś zapowietrzone - tylko nie wiem co (filtra nie zalałem benzyną przy montażu bo myślałem, że sam zaciągnie benzynę).
Proszę o sugestię / porady
A może mi jeszcze ktoś powiedzieć jak jest zrobiona gumowa końcówka która łączy wężyk paliwowy z filtrem i na której się zaciska opaskę na filtrze? Bo mi sparciała i nie wiem jak ją wymienić...
z tego co pamietam TU to nie ma zadnych koncowek po prostu wezyk jest zalozony na króćce i zacisniety opaskami wiec jesli ci sparciala to utnij ta czesc i zaloz.
Dzięki za informacje tylko problem jest tego typu, że lekko mi się sączy paliwo na końcówce doprowadzającej paliwo do filtra, a nie mogę więcej już ciachać bo ta końcówka ma ok 1cm długości i jest powleczona jakby materiałem przez co się sączy. Odciąć jej całej też nie mogę bo przewód który doprowadza paliwo jest bardzo cienki dalej za tą końcówką i nie założę go bez niej na filtr.
Zrobiłem rysunek na szybko, żeby przedstawić o co chodzi:
P1u70 pisze:A jak by tak to zgrubienie połączyć zaciskiem z przewodem paliwowym i zgrubienie z filtrem na kolejny zacisk?
Tak właśnie myślałem ale obawiam się, że też będzie przeciekać skoro na króćcu filtra też się sączy.
Najlepiej chyba będzie wymienić wąż paliwowy na całej długości do filtra o 5mm wewnętrznej średnicy. Tylko nie wiem czy gumowy wąż biegnie od baku do filtra czy jest gdzieś łączony pod autem w taki sposób, że z baku biegnie metalowy wąż a przy ścianie grodziowej jest połączony z gumowym i biegnie do filtra?
Hmm tylko ja mam filtr koło prawej podłużnicy (patrząc od przodu auta) i wąż biegnie zaraz na styku podłużnicy ze ścianą grodziową pod auto więc chyba mam łączony pod autem gdzieś - jutro zerknę z kanału.
A ilu mm wężyk mam kupić - chodzi mi o średnicę wewnętrzną?
Wyczytałem, że pod autem ten metalowy jest 4,5x6 a filtr chyba ma 6-8mm króćce więc 5mm myślę, że powinien być ok.
Uporałem się z wężykiem. Kupiłem zbrojony z 6mm średnicą wew. obciąłem końcówkę starego i założyłem na niego zbrojony i ścisnąłem opaskami. W oryginale było podobnie na cieńszy wężyk był założony grubszy i nawet nie ściśnięty żadną opaską
Tutaj fotki starego:
misha84 pisze:Nie wiem jaki masz silnik ale ja bym na twoim miejscu najpierw zresetował kompa (jeżeli go masz), a jeżeli to nic nie da to można myśleć dalej.
Ja tylko wymieniałem wężyk z filtrem więc komp do niczego nie jest potrzebny