Od pewnego czasu moj sterownik silnika wykazuje błąd "Szczelność układu wydechowego"
Silnik to TU3M.
Rzeczywiście, rura przerdzewiała, był otwór.
Oryginalny układ (katalizator i tłumik końcowy) zastąpiłem nową rura środkową bez kata i nowym tłumikiem końcowym. Mocowanie obejmą, uszczelnienie pastą.
Mimo tej zmiany sterownik nadal wykazuje ten sam błąd. Po każdym odczycie resetowałem błędy.
Skąd pochodzi informacja o nieszczelności? Tzn. jaki element/czujnik o niej informuje?
Czy taki odczyt może być spowodowany usunięciem katalizatora lub wadą konstrukcyjną tłumika?
Szczelność układu wydechowego
- MichalKowalski
- Junior
- Posiadany PUG: 205 cabriolet '94 (TU3MC/Z), 205 Gentry manual '90 (XU9J1), 205 Roland Garros '90 (TU3M)
Re: Szczelność układu wydechowego
To przy okazji ja mam pytanie do Ciebie. Czy po usunieciu katam,zastapieniu go rura i zostawieniu tylko tlumika koncowego TU3M slychac jakas roznice? Czy silnik robi sie glosniejszy?
Pozdrawiam, MK
Pozdrawiam, MK
dzikson pisze:Od pewnego czasu moj sterownik silnika wykazuje błąd "Szczelność układu wydechowego"
Silnik to TU3M.
Rzeczywiście, rura przerdzewiała, był otwór.
Oryginalny układ (katalizator i tłumik końcowy) zastąpiłem nową rura środkową bez kata i nowym tłumikiem końcowym. Mocowanie obejmą, uszczelnienie pastą.
Mimo tej zmiany sterownik nadal wykazuje ten sam błąd. Po każdym odczycie resetowałem błędy.
Skąd pochodzi informacja o nieszczelności? Tzn. jaki element/czujnik o niej informuje?
Czy taki odczyt może być spowodowany usunięciem katalizatora lub wadą konstrukcyjną tłumika?
- Draxter
- Junior
- Posiadany PUG: był 205 GTI jest 106 Rallye ph1
- Numer Gadu-gadu: 27279
Silnik nie robi sie glosniejszy. Glosniej jest tylko "za Toba" 
Jesli nie masz wbite w dowodzie KAT a auto jest z przed 96 r. to bawet z Policja problemow nie nalezy sie obawiac.

Jesli nie masz wbite w dowodzie KAT a auto jest z przed 96 r. to bawet z Policja problemow nie nalezy sie obawiac.
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia."
- cejot
- Forum Admin
- Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...
Ja to bym stawiał na Lambadę.dzikson pisze:Skąd pochodzi informacja o nieszczelności? Tzn. jaki element/czujnik o niej informuje?

Silnik nie robi się głośniejszy, robi się głośno pod autem. Jest to logiczne skoro nie ma ani katalizatora, ani tłumika środkowego.MichalKowalski pisze:To przy okazji ja mam pytanie do Ciebie. Czy po usunieciu katam,zastapieniu go rura i zostawieniu tylko tlumika koncowego TU3M slychac jakas roznice? Czy silnik robi sie glosniejszy?
- MichalKowalski
- Junior
- Posiadany PUG: 205 cabriolet '94 (TU3MC/Z), 205 Gentry manual '90 (XU9J1), 205 Roland Garros '90 (TU3M)
Jasne, oczywiście moje pytanie odnosiło się do hałasu wydechu, a nie samego silnika.
Pozdrawiam, MK
Pozdrawiam, MK
Silnik nie robi się głośniejszy, robi się głośno pod autem. Jest to logiczne skoro nie ma ani katalizatora, ani tłumika środkowego.[/quote]MichalKowalski pisze:To przy okazji ja mam pytanie do Ciebie. Czy po usunieciu katam,zastapieniu go rura i zostawieniu tylko tlumika koncowego TU3M slychac jakas roznice? Czy silnik robi sie glosniejszy?