Szarpie, gaśnie, nierówno pracuje.

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Re: Szarpie, gaśnie, nierówno pracuje.

Post autor: Banita »

Niżej koło lampy jest 2 pinowa ale czerwona, nie wiem po prostu gdzie szukać i jak ona wygląda
--->
poszukaj zielonej wtyczki w okolicach mocowania górnego amortyzatora prawego
Ciężko będzie pomóc, gdy czytanie ze zrozumieniem zawodzi.
Awatar użytkownika
rallye
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
Numer Gadu-gadu: 3612169
Login tlen: fastadi

Post autor: rallye »

szukaj w okolicach jak na fotce :) ale po drugiej stronie :)

po lewej stojac przodem do auta, jak ty to piszesz :P

sposob drugi to :

- przekrecasz klucz na zaplon nr 2 czyli ostatnia pozycja przed odpaleniem auta

- daj se na luz zebys w nic nie przywalil

- przekrec klucz lekko jak bys chcial zapalic auto ale tylko do momentu zgasniecia kontrolek, tak by rozrusznik nie zakrecil silnikiem i przytrzymaj 3 sek
pozniej pusc i wroc do zaplonu

powinno zaczac migac

pozniej znowu 3 sek i pierwszy kod
Fast Garage ... in progress
Major
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 1.1i 60KM TU1M Motronic
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Major »

Banita umiem czytać ze zrozumieniem, sugerowałem się książką - ale przejrzałem wszystko dookoła i poza tymi zielonymi wtyczkami którym zrobiłem nie mam żadnej innej zielonej wtyczki NIGDZIE.

rallye jesteś wielki :P wiszę Ci browara - taki fajny sposób a wszyscy kostki każą szukać:

11 - start
41 - sygnał ilości obrotów dla cewki zapłonowej
53 - napięcie akumulatora, sprawdzić obwód prądu ładowania
14 - czujnik temperatury silnika
12 - stop

ale z tym czujnikiem może być dlatego bo odpiąłem go i tak odpalałem na próbę silnik.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Może i sugerowałeś się książką, ale pomyliłeś lewo/prawo, poza tym w książce wyraźnie stoi, że wtyczka ma 2 piny. Te, które pokazałeś raczej nie.

41 nie ma znaczenia.
Odepnij akumulator na chwilę (kilka min), przejedź się i powtórz test.

PS. Wtyczka jest taka sama jak do czujnika temperatury. Nie jest do niczego podpięta.
Major
Nowicjusz

Może i sugerowałeś się książką, ale pomyliłeś lewo/prawo, poza tym w książce wyraźnie stoi, że wtyczka ma 2 piny. Te, które pokazałeś raczej nie.
w książce każą szukać z tej strony co robiłem foto ;] ( w książce: http://img26.imageshack.us/img26/5139/n ... towejk.png ) ale to już mniejsza o to bo wiem że są rożnie, nawet niektórzy przy filtrze paliwa mają.

Odpiąłem wieczorem klemy, przejade się i zobacze czy zresetowały się jakieś błędy.
a to: 53 - napięcie akumulatora, sprawdzić obwód prądu ładowania? Przewody mam sprawdzać czy alternator albo coś?
Awatar użytkownika
rallye
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
Numer Gadu-gadu: 3612169
Login tlen: fastadi

Post autor: rallye »

inny sposób na kasowanie to po zakonczeniu odczytu czyli 1 1

10 sek trzymasz zgaszone lampki i sie kasuje :)
Fast Garage ... in progress
Major
Nowicjusz

czujnik temp. silnika zmieniony - po wymianie zrobiłem z 30km było czuć lekkie pojedyncze szarpnięcia przy przyśpieszaniu ale było ok. Zajechałem pod dom - równiutkie niskie obroty. Micha się cieszy że po tylu wydatkach i nerwach w końcu się udało. Za 15minut chciałem jechać i koniec - znowu to samo. Nie chciał odpalić jak odpalił pracował nierówno i się dławił. Oczywiście po ostygnięciu problem zniknął.

Już nie wiem co sprawdzać, może być że mi rozrząd przeskoczył i takie są objawy? Albo pasek rozrządu gdzieś się rozciągnął etc? Czy w złym kierunku szukam? (wiem że paliwo podaje dobrze, więc ani z pompą ani z filtrem itd nie ma problemu) Praktycznie wszystko poza aparatem zapłonowym wymienione więc iskra powinna też przechodzić. A i na "komputerze" pokazuje tylko i wyłącznie błąd 41 - ale z tego co wyczytałem tutaj na forum nie ma co się nim przejmować.
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony
Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
Numer Gadu-gadu: 3402152

Post autor: TymczaS »

41 to jest brak sygnału z czujnika obrotów wału. I od tego może ci się kontrolka zapalać...
Sprawdź sobie świece, jaki mają kolor, jak są bardzo białe to masz za uboga mieszankę, a jak czarne to za bogata.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

41 pojawia się podczas diagnostyki, bo... wał się nie kręci :wink:
Sprawdź stycznik biegu jałowego (na gorącym silniku). Jest w silniczku krokowym przy przepustnicy. Generalnie dobrze by było sprawdzić TPS'a.
Dodatkowo, zaopatrz się w kostkę lodu i gdy zacznie się czkawka, spróbuj schłodzić moduł zapłonowy (na aparacie)
Major
Nowicjusz

a możecie mi powiedzieć do czego służy ten czujnik (tutaj z żółtą wtyczką) http://www.snovi.neostrada.pl/205/przewod_skrzynia.jpg
bo nie podaje napięcia w tym kablu, ani nic. Do czego on służy jak prawidłowo powinno być i czy z jego winy mogę mieć problemy?

bo tps to raczej nie, bo u niego co za różnica czy ciepły silnik czy zimny? (no chyba że tam ma jakis wpływ)
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Lampka ostrzegawcza dotycząca temperatury.

Co do tps'a -temp zwiększa opór elektryczny -jeśli jest na granicy, to będą się działy cuda.
Dodatkowo wg tps może zaniżać dawkę paliwa. Na zimnym silniku jest ok, bo jeździsz na bogatej mieszance. Po nagrzaniu jest za ubogo.

Generalnie problem wygląda bardziej na elektryczny. (uk zapłonowy), ale ponoć wszystko sprawdziłeś.
Major
Nowicjusz

no nie zmieniłem tylko aparatu zapłonowego, a tak reszta wymieniona (z dobrych na nowe)

Znalazłem to na forum http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... ps#p204994 spróbuje to posprawdzać, albo znaleźć coś na podmiankę - bo kolejny niepotrzebny wydatek jakoś mi się nie widzi :/
Musv

Post autor: Musv »

Witam!
Mam podobny problem mianowicie: dzisiaj jak rano było dosyć zimno to samochód jechał całkiem ok. Teraz jak jest ciepło to jak zwykle: na benzynie szarpie, przerywa, gaśnie i na jałowych nierówno pracuje jak by nie chodził na jeden cylinder. Na gazie chodzi prawie idealnie tylko jałowe dalej takie same. Sprawdzałem przewód od serwa, ale jest ok.

Silnik 1.4 TU3M
Błędy:

41-......
53- napięcie akumulatora, sprawdź obwód prądu ładowania
14-czujnik temperatury silnika
33-przepływomierz powietrza, potencjometr przepustnicy
32-wlot powietrza do układu ssącego
21-włącznik przepustnicy, styk biegu jałowego
POMOCY!
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony
Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
Numer Gadu-gadu: 3402152

Post autor: TymczaS »

zacznij od uszczelnienia dolotu. każdej najmniejszej dziurki. Wymień czujnik temp silnika (to jest powód ze jak jest ciepły mam problemy) o takich rzeczach jak filtr powietrza chyba nie muszę mówic..:) Przemierz sobie potencjometr przepustnicy, jak jest walnięty to kup nowy. zresetuj kompa. Powinno pomoc :W
Musv

Post autor: Musv »

Uszczelnienie dolotu sprawdzalem i wydaje sie być ok, ale zastanawia mnie 'wolny' kruciec we wtrysku tuż pod potencjometrem przepustnicy od strony głowicy nie wiem czy tam czegoś nie brakuje.
ODPOWIEDZ