Panewki

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Panewki

Post autor: cyborg »

Tak sobie mysle ze moze by bylo dobrze poskladac moj stary silnik TU3M w ktorym 2 lata temu wydmuchalo uszczelke pod glowica.. Silnik jest calutki w proszku, glowica splanowana, czesc uszczelek lezy i czeka, w miedzyczasie kupilem inny silnik i na nim jezdze. Mojego mi szkoda bo jezdzil lepiej niz ten teraz, chcialbym go zlozyc ale jest jedna watpliwosc- bylo juz slychac panewki korbowe na wolnych obrotach, maja wyczuwalne luzy. I tu pytanie-czy ktos juz wymienial same panewki na nominalne? Czy taka operacja ma jakikolwiek sens? Chcialbym zrobic silnik dosc dobrze ale nie ukrywam ze i dosc tanio-nie usmiecha mi sie dawac pewnie z 4-5 stowek za szlif walu z kompletem panewek. Same czopy nie maja rys ani przebarwien, komplet panewek korbowych kosztuje mniej niz 100 zl ale pytanie czy dlugo taki silnik pojezdzi? Ponawiam pytanie-czy ktos tak robil u siebie i jezdzi nadal?
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Kontakt:

Re: Panewki

Post autor: grzesiek309 »

Musisz pomierzyć wał. Jeśli trzyma wymiary i nie ma owalu, możesz zmienić same panewki.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
cyborg
Uzalezniony

No wlasnie wal mierzylem mikrometrem, miesci sie w tolerancjach wymiarowych, owalu tez nie zauwazylem przy pomiarach, ale czytalem ze czopy korbowe zuzywaja sie na ksztalt "zaokraglonego trojkata" a to raczej ciezko zmierzyc dlatego sam nie wiem co robic. Jak ktos mi powie ze wymienil same panewki i zrobil np 60 kkkm i nic nie stuka, to chyba tez sprobuje
Awatar użytkownika
TomekŻulu
Junior
Posiadany PUG: Roland Garros
Kontakt:

Post autor: TomekŻulu »

Siemasz
Pewnie już coś ogarnołeś ale opisze jak to było u mnie z panewkami. Więc po zamontowaniu wspomagania (Żona prawko zrobiła) bagnet został przetargany na drugą strone i nie dochodził do końca czyli jak miałem mniejwięcej min. oleju to tak jak bym miał maximum ,jak już nie było na bagnecie nic widać to oznaczało minimum i z taką myślą śmigałem, aż tu pewnego razu znany mi rechot panewek z pewnego rozdziału w mym życiu którego się szybko pozbyłem czyli Nissan Sunny GTI coupe 18.16v ogarnoł me uszy. Okazało się że bagnet się usadowił prawidłowo a ja dłuższy czas nie dolewałem oleju ,a trzeba było bo na szafie ponad 200tyś. Dojechałem do domu 15km. i rozebrałem silnik. Jakieś 200-250 ml oleju tylko w nim było i do dziś nie wiem dlaczego czujnik ciśnienia nic nie pokazał. Panewki całe brązowe, na dwóch skrajnych zadarte i wtopione w wał ,ale on sam nie porysowany. Długo nie myślałem papier wodny 2000 i następnego dnia już na nowych panewkach nominalnych silnik był skręcony. Tak więc sprawdź czy masz wyczówalnu próg na wale(na skraju osadzenia panewek) jeśli nie to śmiało kupuj nominały i dalej jazda, u siebie wymieniłem jeszcze pierścienie i usczelniacze i zniknoł problem z dolewaniem oleju, cały koszt części to około 350zł. ale w 2008 roku to było więc po inflacji pewnie drożej będzie. :D
cyborg
Uzalezniony

No,to juz jest dobra wiadomosc;) Jeszcze zbieram fundusze bo wydatkow sporo, ale decyzja juz zapadla-zrobie tak jak planowalem, dzieki
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205mi16
Numer Gadu-gadu: 4896812
Kontakt:

Post autor: stef »

czop korbowy wyrabia się przede wszystkim góra/dół, pierwsze słysze o jakimś zaokrąglonym trójkacie?! Czop korbowy wału należy mierzyć tak jakbyś ustawił go w pozycji TDC dla danego czopa korbowodowego. Jeżeli mieści się w tolerancji można zapolerować papierem 200 i zakladać nowe panewki. Jeżeli słyszałeś panewki to musiałbyć tam już spory luz (może słyszałeś jednak co innego)
Obrazek
cyborg
Uzalezniony

Slyszalem na pewno panewki, poza tym jak skrecilem korbowod na sucho to luz mozna wyczuc reka. Czop teoretycznie wyrabia sie najbardziej w miejscu w ktorym panewka naciska podczas ruchu tloka w dol, od polowy suwu pracy do dolu (najwieksza sila od spalin wtedy wystepuje). Tak gdzies czytalem
ODPOWIEDZ