Aparat zapłonowy Bosch

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
205Junior
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 16 paź pn, 2017 8:43 pm
Posiadany PUG: Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Bolęcin

Aparat zapłonowy Bosch

Post autor: 205Junior » 21 wrz pn, 2020 10:31 am

Cześć wszystkim,
już prawie zrobiłem doktorat z aparatu zapłonowego tylko nic to nie dało.
Mój zaczął lać więc najpierw wymieniłem oring na zewnątrz. Nic nie dało. Rozebrałem w poszukiwaniu simeringu - okazuje się, że nie występuje w tym egzemplarzu. Olej zatrzymywany jest przez podkładki i "gwint" na ośce. Oczywiście simeringi kupione, ale nie ma go założyć.
Po konsultacjach z mechanikiem wiem, że jest na ośce czyli wyrobiona tulejka. I tu się zaczyna problem, bo jest ona wykonana w jakiegoś stopu magnezowo cośtam i nie idzie takie dostać dorobić (przynajmniej u mnie).
Może ktoś ma jakiś pomysł na te tulejkę. Mogę kupić również cały aparat tylko żeby nie przepuszczał oleju.
Zdjęcia wrzucam w razie pytań.
Wszelkie pomocne komentarze mile widziane. Z góry dzięki.
Załączniki
IMG_20200918_145924.jpg
IMG_20200918_145913.jpg
IMG_20200918_145909.jpg

Awatar użytkownika
zen81
Junior
Posty: 496
Rejestracja: 15 lip pt, 2005 11:45 pm
Posiadany PUG: Clio
Lokalizacja: Starogard Gdanski

Re: Aparat zapłonowy Bosch

Post autor: zen81 » 22 wrz wt, 2020 6:53 am

A nie moga rozwiercic otworu i w srodek nabic nowej tulejki z poprawnym wymiarem?
Zero łaski, zero wzruszeń..
-------------------------

205Junior
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 16 paź pn, 2017 8:43 pm
Posiadany PUG: Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Bolęcin

Re: Aparat zapłonowy Bosch

Post autor: 205Junior » 22 wrz wt, 2020 8:48 am

Nie mogę dostać nigdzie tulejki z stopu magnezowego. Bo tak tam jest. Inne wytrzymują 500km i znowu zaczynają przeciekać. Chyba, że ma ktoś dostęp do takich tulejek.

Awatar użytkownika
zen81
Junior
Posty: 496
Rejestracja: 15 lip pt, 2005 11:45 pm
Posiadany PUG: Clio
Lokalizacja: Starogard Gdanski

Re: Aparat zapłonowy Bosch

Post autor: zen81 » 22 wrz wt, 2020 1:25 pm

Że stali narzedziowej jak zrobisz to nie ma bata że sie wyrobi szybko
Zero łaski, zero wzruszeń..
-------------------------

205Junior
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 16 paź pn, 2017 8:43 pm
Posiadany PUG: Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Bolęcin

Re: Aparat zapłonowy Bosch

Post autor: 205Junior » 23 wrz śr, 2020 12:27 am

Może i to jest pomysł. Na razie znalazłem używany wygląda tak samo tylko numer ma inny. Będzie chodził?
0 237 009 615, a u mnie był 0 237 009 603

ODPOWIEDZ