Zapytanie zwiazane z silnikiem.

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Ceballos
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 roland garros
Numer Gadu-gadu: 2722519

Zapytanie zwiazane z silnikiem.

Post autor: Ceballos »

Witam wszystkich.Zakupilem 205 rolland garros rocznik 92 :) .Niestety silnik pali bardzo duzo jak sie rozgrzewa i jak jest mokro kiedy sie nagrzeje spalanie nieco spada.Posprawdzalem podstawowe sprawy filtry swiece przewody zasadniczo nie wiem o co chodzi z ta bryczka bede na kompie jesczcze ale chcialbym przelozyc silnik 1,4 na gazniku bardzo podobnie wygladaja :) od citroena w Peugocie poprzednim ma straszny wygar i jest chyba nie popsuty z tym ze tamten peugeot mial 4 biegi... Jesli ktos z was forumowiczów ma wiedze by stwierdzic ze taka zamiana jest mozliwa prosze o info.
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Re: Zapytanie zwiazane z silnikiem.

Post autor: palpio »

[silnik pali bardzo duzo jak sie rozgrzewa i jak jest mokro kiedy sie nagrzeje spalanie nieco spada.
Tzn spalanie tak ze 20 l czy jak? A z drugiej strony jak to stwierdziłeś pokazuje Ci chwilowe spalanie? Co do większego spalania na zimnym silniku to normalne we wszystkich samochodach.
Co do swapa to nie wiem czy jest sens zamieniać wtrysk na gaźnik no chyba ze silnik z rally na dwóch gaźnikach :Y
Ceballos
Nowicjusz

no pali ze 20 i sie zatanawiam czy zamiast brandzlowac sie z szukaniem defektow bo chyba takie spalanie powoduje ich kilka wymienic poprostu silniczek tylko czy mozna...
Ceballos
Nowicjusz

a no i jesczcze szarpie silnikem kiedy jade ze stala predkoscia tzn nie przyspieszam i nie zwalniam...:)
gres
Junior
Posiadany PUG: :( ni mo :(
Numer Gadu-gadu: 2667907

Post autor: gres »

straszmnie mnie zastanawia jak to spalanie stweirdziles , ze wiesz ze na zimnym tyle pali. :)
Ceballos
Nowicjusz

Nie wiem dokladnie czy 20 .Pluje z rury czasem wacha i sie zalal ostatnio.Nie wiem co to moze byc.Jak go odpalam to obroty czasem nawet sie wkrecaja do 3500 (dlatego wole juz jechac niz stac na tych obrotach) Wiecie od czego az tak strasznie sie wkreca co moze byc bezposrednia przyczyna? czy to moze krokowy(raz zalalem za 20 to przejechalem 23 km i stanal dokladnie zobaczylem ile pali...)Jak sie juz nagrzeje to jest ok (spalanie spada) tylko silnik szarpie jak trzymam rwone obroty.Dlatego mysle o przekladce.CHyba ze cos podpowiecie.
Awatar użytkownika
palpio
Junior
Posiadany PUG: PEUGEOT 309 Xs 1.6 105 KM juz go niema :( jest E36
Numer Gadu-gadu: 587970

Post autor: palpio »

sprawdz lambdę i krokowca
ODPOWIEDZ