TU3M zastrajkował, brak pomysłów

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
halas89
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1,9 CTi XU9JA
Numer Gadu-gadu: 7901001

TU3M zastrajkował, brak pomysłów

Post autor: halas89 »

Sytuacja wygląda następująco, zawsze miałem problemy ze ssanie w swoim tu3m i jakieś 3 tygodnie temu powiedziałem dość. Kupiłem kompletny wtrysk z przepustnicą krokowym i czujnikiem przepustnicy. Przełożyłem wszystko jak trzeba, okazało się że i tak nie chodzi jak powinien, ściągnąłem więc z naszego forum instrukcje ustawiania czujnika przepustnicy. Wszystko wykonałem dokładnie tak jak tam było opisane i autko chodziło wreszcie jak powinno...obroty trzymało idealnie, ssanie chodziło jak w nówce... problem w tym że całe 3 dni. Potem auto wcale nie chciało odpalić. Jak już dziwnym trafem po pogrzebaniu przy świecach, wtrysku i gdzie tam jeszcze się dało odpaliło to strasznie szarpało na niskich obrotach. Po paru dniach sprawdzania wszystkiego po kolei kupiłem moduł zapłonowy i wszystko wróciło do porządku. Oczywiści wtrysk musiałem ustawić na nowo bo go rozregulowałem. I tak autko chodziło kolejne dwa tygodnie. Dzisiaj rano już nie odpaliło. Iskra jest, wtryskiwacz coś tam cyka ale jak nie zapala to nie włącza się na tyle by było dobrze widać. najlepsze jest to że jak podałem mu (za radą kumpla który kiedyś tez miał podobne problemy) paliwa prosto w gardziel ze strzykawki to i tak nie odpalił... brak pomysłów... proszę o pomoc panowie... :cry:
Awatar użytkownika
kojak
Nowicjusz
Posiadany PUG: Peugeot 106 , 205 w poszukiwaniu :D
Numer Gadu-gadu: 2948084

Re: TU3M zastrajkował, brak pomysłów

Post autor: kojak »

to ze nie odpalil jak mu wlales paliwo ze strzykawki to jeszcze nic takiego bo mogles go zwyczajnie zalac...jak cos to kup sobie samostart i podawaj mu do kolektora ssace probujac odpalic i wtedy sie patrz czy jesli odpali auto to masz podawane paliwo...to juz wyeliminuje pare rzeczy no i sprawdz czy chodzi Ci pompka paliwa bo sie moze przywiesza...
Czwórka
Nowicjusz
Posiadany PUG: Group B 205 ;)
Numer Gadu-gadu: 0

Re: TU3M zastrajkował, brak pomysłów

Post autor: Czwórka »

Wyciąg świece i wyczyść, jak tego jeszcze nie zrobiłeś, najlepiej przepal je na palniku (na kuchence np.).

Możesz jeszcze spróbować przełożyć sam wtrysk ze swojego starego kompletu, może się przytyka. Później sprawdzić stan filtra paliwa, a najlepiej wymienić jak nie był wymieniany, bo kosztuje raptem 7-8zł.
ODPOWIEDZ