problem ze spalaniem 1.1 look

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
rocky
Junior
Posiadany PUG: 205 look

problem ze spalaniem 1.1 look

Post autor: rocky »

Mam malutki problem, a mianowicie mój "tysiąc sto" na monowtrysku coś za dużo pali (ok 12l/100km)
Jest po wymianie sondy lambda, kabli WN i nic :( czym to może być spowodowane?? Jest możliwość "wypalonego" katalizatora?
Obrazek
Awatar użytkownika
tomek05229
Junior
Posiadany PUG: 205 Forever '95
Numer Gadu-gadu: 11234915

Re: problem ze spalaniem 1.1 look

Post autor: tomek05229 »

szczerze to mocno wątpie bo ja mam całkowicie usuniety i jedyne co zauwazylem to szybsze wkrecanie sie i odrobinie bardziej elastycznie zachowujący sie silnik...moze to kwestia wyregulowania....nie mam pojecia ale na pewno nie winiłbym kata-a raczej jego braku :W
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior
Posiadany PUG: 205 XS '89 TU3M - wrak & 205 XL TU3M & 205 Look TU3M
Numer Gadu-gadu: 2292990

Post autor: morpheusss »

wykręć świece i zobacz jakie mają kolory. Podmień wtrysk (już 2x mi się trafiło że zalewał) i sprawdź podłączenie czujnika temperatury silnika.
Awatar użytkownika
rocky
Junior

Świeczki idą do wymiany (poprzedni właściciel założył 2xISKRA i 2x NGK :-? Co do wtrysku też go podejrzewam bo dziś zauważyłem że przy zapalonym silniku robi sobie "cyk,cyk,cyk" Chyba że powiniec :-?
Obrazek
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Jaki kolor mają świece? jasna kawa z mlekiem czy czarne?
Zrzuć cały dolot ze wtrysku, odpal silnik, dodaj gazu i patrz co leci z wtrysku. Ostatnio wymieniałem wtrysk w pugu bo przy dodaniu gazu benzyna lała się ciurkiem, a ma być tylko mgiełka..
Awatar użytkownika
rocky
Junior

Świece czarne były. A dolot rozbiorę jutro gdyż o 12 w nocy niewygodne to troszkę;/
Obrazek
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

no to zalewa. Zostaje TPS, komp, wtrysk. Ewentualnie czujnik temperatury ma zwarcie..
Awatar użytkownika
halas89
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1,9 CTi XU9JA
Numer Gadu-gadu: 7901001

Post autor: halas89 »

Witam, chciałem się podpiąć pod temat. Czy dużo pali nie wiem, ale mam mega czarne świece i auto czasem szarpie, czasem się przydławi. Ogólnie robiłem oględziny i okazło się że pare przewodów podciśnieniowych skruszało i przepuszczało więc je wymieniłem. Problem w tym że po uszczelnieniu ich spadły wolne obroty do ~ 650. Wymieniłem TPS i krokowy na nowy. Miałem też używany ale niby sprawny wtryskiwacz który też wymieniłem. Nadal bez różnicy, jutro sprawdzę jak wygląda benzyna lecąca z niego bo pisałeś że ma być mgiełka. Aha, komp nie wyświetla żadnych błędów. mój silnik to TU3M
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Spadek obrotów jest całkiem normalny (sinik dostaje mniej powietrza), generalnie może być tak że komputer się "nauczył" nieszczelnego układu dolotowego i teraz po uszczelnieniu podaje za dużo paliwa na wolnych, zalewa go i stąd za niskie obroty. Może być też tak że przesadzasz i jest dobrze, sprawny TU powinien mieć ok 800RPM na jałowym. :)
Spróbuj odpiąć akumulator na 10-20 minut (albo sam komputer), po czym podłącz aku, odpal zimny silnik, nie dodawaj gazu i poczekaj aż załączy się wentylator. Komputer się zresetuje przez brak zasilania, a po odpaleniu i w czasie grzania silnika komputer na nowo "nauczy" się parametrów silnika. Zobacz jak będzie się auto zachowywać i daj znać, pomyślimy co dalej ;)
Awatar użytkownika
halas89
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1,9 CTi XU9JA
Numer Gadu-gadu: 7901001

Post autor: halas89 »

Zresetowałem kompa tak jak mówiłeś i obroty wróciły do normy:) Jedynie wydaje mi się że auto ma jakoś mało mocy ale może tylko mi się zdaje. Sprawdziłem też jak wygląda wtrysk i jest raczej ok bo taką ładną mgiełką dmucha;p dzięki za pomoc mam nadzieje że wszystko teraz będzie chodzić jak powinno.
Aha nie mówiłem jeszcze że bierze mi trochę olej, a to pewnie może mieć wpływ na osiągi?
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

no zależy którędy bierze olej. Jeśli przez głowicę to pół biedy dla osiągów, jeśli olej zabiera z cylindrów to bieda, bo znaczy że silnik ma nienajlepszą kompresję i czas wymienić pierścienie (240zł same pierścienie, uszczelka pod głowicę 50 no i robocizna)..
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony
Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
Numer Gadu-gadu: 3402152

Post autor: TymczaS »

Wiem że to nie te silniki i w ogóle, mam nadzieję że nie zlinczujecie mnie. Przed rozebraniem silnika zrobiłem to co morpheusss radził, zdjąłem dolot i obserwowałem wtrysk, zamiast mgiełki miałem powódź, przepustnica była całkowicie mokra. Świece wyglądają dobrze, TPS sprawny, krokowy nowy, sonda lambda też. Teraz cały silnik będzie inny i poprosiłem żeby zmac dołożył mi do niego wszystkie czujniki bo nie chciałem się bawić już. Spalanie 11,1l przy bardzo spokojnej jeździe. Może problem ustąpi, przynajmniej na to liczę. Nadal nie wiem co jest/było powodem tego wszystkiego.
Co do tematu to warto też sprawdzić takie banalne rzeczy jak aparat, filtry, wszystkie styki oczyścić. Rzeczy najbardziej banalne i proste, bo czasem niepotrzebnie się wkurzamy i wnerwiamy a rozwiązanie jest banalne :) 3mam kciuki.
Awatar użytkownika
rocky
Junior

morpheusss pisze:Jaki kolor mają świece? jasna kawa z mlekiem czy czarne?
Zrzuć cały dolot ze wtrysku, odpal silnik, dodaj gazu i patrz co leci z wtrysku. Ostatnio wymieniałem wtrysk w pugu bo przy dodaniu gazu benzyna lała się ciurkiem, a ma być tylko mgiełka..
Świece czarne, wtrysk - mgiełka...

Wymienimy świece i zobaczymy... Litrażuję go drugi raz właśnie zobaczymy ile wyjdzie...
Obrazek
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior

Jeśli świece są w miarę nowe to nie wymieniaj, raczej nie są przyczyną. Jeszcze na twoim miejscu sprawdziłbym lambdę, jeśli jest padnięta to komputer może myśleć że ciągle daje za mało paliwa i będzie w czasie jazdy lać strumieniem ;)
Awatar użytkownika
rocky
Junior

morpheusss pisze:Jeśli świece są w miarę nowe to nie wymieniaj, raczej nie są przyczyną. Jeszcze na twoim miejscu sprawdziłbym lambdę, jeśli jest padnięta to komputer może myśleć że ciągle daje za mało paliwa i będzie w czasie jazdy lać strumieniem ;)
Po wymianie jest... A poza tym wyskakiwał by błąd na komputerze...
Obrazek
ODPOWIEDZ