1.1 60KM nagle przestał odpalać

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
mulec
Junior
Posty: 241
Rejestracja: 07 sty wt, 2014 8:29 pm
Posiadany PUG: 205 1.1 XR (91'), 205 1.8D Mito (95')
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Kraków

1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: mulec » 20 lut wt, 2018 10:27 am

Niestety dziś pug zawiódł mnie pierwszy raz od bardzo dawna. Wróciłem wczoraj bez problemów z pracy, zostawiłem puga na noc, rano wsiadam próbuję odpalić bez pozytywnych efektów.
Silnik zachowywał się tak jakby nie dostawał paliwa, w trakcie kręcenia rozrusznikiem z komputera w schowku dochodziły dziwne dźwięki (głośne tykanie/pykanie?) wcześniej nigdy tego nie miałem, co to może oznaczać?

Podejrzane sprawy przed awarią to zbyt wysokie obroty biegu jałowego, kopci na biało na zimnym silniku i ubyło płynu chłodniczego (dolałem i miałem teraz sprawdzać czy czeka mnie zabawa z UPG, "masła" pod korkiem wlewu oleju nie ma, w zbiorniczku wyrównawczym minimalna ilość tłustych plam na tafli płynu)

W pierwszej kolejności sprawdzę pompę paliwa, co dalej jeśli będzie OK? HELP! 8)7

Awatar użytkownika
pawel
Maniak
Posty: 1120
Rejestracja: 06 lis czw, 2003 11:16 pm
Posiadany PUG: 1.9 GTI
Lokalizacja: Włocławek

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: pawel » 20 lut wt, 2018 10:33 am

Sprawdz czy jest iskra - może moduł zapłonowy Ci strzelił
P205

Awatar użytkownika
mulec
Junior
Posty: 241
Rejestracja: 07 sty wt, 2014 8:29 pm
Posiadany PUG: 205 1.1 XR (91'), 205 1.8D Mito (95')
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: mulec » 21 lut śr, 2018 10:45 am

Iskra jest, przynajmniej na jednej świecy, bo więcej nie miałem czasu odkręcać. Podejrzewam też problem z klemami przy akumulatorze, jak je wymienię i nie pomoże to będę sprawdzał dalej.

Awatar użytkownika
krzyska
Peugeot 205 Master
Posty: 2085
Rejestracja: 02 paź pt, 2009 9:49 pm
Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, Peugeot 207UjemnieDynamiczny
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: okolice Kruszwicy

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: krzyska » 21 lut śr, 2018 11:30 am

Sprawdz jeszcze przekaźnik koło serwa na przegrodzie. Jak masz plaka to spróbuj odpalić na nim. Jak załapie to układ zapłonowy działa.
GTI_Efekt Masy Obrazek

Awatar użytkownika
mulec
Junior
Posty: 241
Rejestracja: 07 sty wt, 2014 8:29 pm
Posiadany PUG: 205 1.1 XR (91'), 205 1.8D Mito (95')
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: mulec » 22 lut czw, 2018 9:38 am

krzyska pisze:Sprawdz jeszcze przekaźnik koło serwa na przegrodzie. Jak masz plaka to spróbuj odpalić na nim. Jak załapie to układ zapłonowy działa.

Ten przekaźnik jest w tej skrzynce zaznaczonej na zdjęciu? Jak go sprawdzić czy jest sprawny? Z plakiem może po pracy dziś uda się spróbować.

Pompę paliwa da się sprawdzić jakoś miernikiem?
Załączniki
0335768853012 - Kopia.jpg

Indjana
Uzalezniony
Posty: 506
Rejestracja: 14 kwie pn, 2014 1:53 pm
Posiadany PUG: CJ
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Wrocław

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: Indjana » 22 lut czw, 2018 11:49 am

Pompę w sumie możesz na słuch - jest dosyć głośna.
Podnieś kanapę z tyłu i spróbuj odpalić.

Awatar użytkownika
krzyska
Peugeot 205 Master
Posty: 2085
Rejestracja: 02 paź pt, 2009 9:49 pm
Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, Peugeot 207UjemnieDynamiczny
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: okolice Kruszwicy

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: krzyska » 22 lut czw, 2018 3:11 pm

W color line mieliśmy tak, że pompa niby działała ale straciła wydajność i nie chciał zapalić. Jak nalaliśny trochę paliwa na przepustnicę to zapalał.
Po właczeniu zapłonu te przekaźniki powinny " cyknąć".
GTI_Efekt Masy Obrazek

Awatar użytkownika
mulec
Junior
Posty: 241
Rejestracja: 07 sty wt, 2014 8:29 pm
Posiadany PUG: 205 1.1 XR (91'), 205 1.8D Mito (95')
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: mulec » 23 lut pt, 2018 9:51 am

Odkręciłem obudowę dolotu i sprawdzałem czy wtryskiwacz dawkuje paliwo w czasie kręcenia rozrusznika, paliwo było, dawkował z 1-2 sekundowymi przerwami, niestety w ogóle nie wyglądało jakby miał zagadać.

Zajrzałem przy okazji do odmy i tam niestety majonez - chyba go za dużo? Czyli UPG ?
Pod korkiem oleju czysto.

Więcej nie udało się sprawdzić, jutro jest plan żeby sprawdzić, błędy na kompie, iskrę na wszystkich cylindrach, przekaźnik, o którym pisaliście wyżej, kopułkę aparatu zapłonowego, palec rozdzielacza.

Coś więcej do sprawdzenia, jakieś czujniki, które jeśli padną to nie pozwolą auta odpalić? 8)7
Czy komputer w schowku mógł się jakoś uszkodzić? Słychać go jak zwykle że sobie brzęczy na chwilę przy włączaniu zapłonu.
Załączniki
wlew oleju.jpg
odma.jpg

Awatar użytkownika
hans
Junior
Posty: 361
Rejestracja: 18 maja śr, 2016 10:01 pm
Posiadany PUG: mito 1.8 D 1996 ,generacion 205 1.4 1997, 307 2.0 hdi 136 KM 2005,307 2.0 hdi 107KM, 807 2,2 hdi 128
Numer Gadu-gadu: 3320593
Lokalizacja: panki

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: hans » 23 lut pt, 2018 12:00 pm

a cos z bledow mozna wyczytac?
ja tak mialem przy wypietej kostce z czujnikka temperatury silnika nie myl z czujnikiem temperatury cieczy. jest zamontowany nieco nizej pod aparatem zaplonowym
En mis venas en vez de gasolina y el corazón de trabajo de la turbina!!!

Awatar użytkownika
mulec
Junior
Posty: 241
Rejestracja: 07 sty wt, 2014 8:29 pm
Posiadany PUG: 205 1.1 XR (91'), 205 1.8D Mito (95')
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: mulec » 26 lut pn, 2018 9:57 am

hans pisze:a cos z bledow mozna wyczytac?
ja tak mialem przy wypietej kostce z czujnikka temperatury silnika nie myl z czujnikiem temperatury cieczy. jest zamontowany nieco nizej pod aparatem zaplonowym

Błędów nie było żadnych, ale to chyba przez to że zaraz po awarii wymontowałem akumulator żeby naładować i wszystko się skasowało ;/

Pompa działa, iskra jest, kopułka i palec też OK, przekaźnik też wygląda OK na słuch, chyba że da się go jakoś zmierzyć.

W którym miejscu jest ten czujnik temperatury silnika? Jak go sprawdzić czy działa?

Awatar użytkownika
hans
Junior
Posty: 361
Rejestracja: 18 maja śr, 2016 10:01 pm
Posiadany PUG: mito 1.8 D 1996 ,generacion 205 1.4 1997, 307 2.0 hdi 136 KM 2005,307 2.0 hdi 107KM, 807 2,2 hdi 128
Numer Gadu-gadu: 3320593
Lokalizacja: panki

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: hans » 26 lut pn, 2018 10:00 pm

to jest dwupinowy czujnik w bloki pod aparatem zaplonowym
bodajze z niebieska koscia nad skrzynia
En mis venas en vez de gasolina y el corazón de trabajo de la turbina!!!

grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posty: 5503
Rejestracja: 01 lis ndz, 2009 8:13 pm
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: grzesiek309 » 26 lut pn, 2018 10:08 pm

To, że pompa działa, nie oznacza, że wtryskiwacz podaje paliwo 8)7
Podnieś pokrywę dolotu i sprawdź czy przy kręceniu silnikiem wtryskiwacz podaje.
Czujnik temperatury nie mam wpływu na odpalanie. Zdarzyło mi się pomylić kostki czujnika i włącznika wstecznego, a pug bez problemu odpalił :wink:
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/

Awatar użytkownika
mulec
Junior
Posty: 241
Rejestracja: 07 sty wt, 2014 8:29 pm
Posiadany PUG: 205 1.1 XR (91'), 205 1.8D Mito (95')
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Kraków

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: mulec » 27 lut wt, 2018 10:16 am

Demontowałem pokrywę dolotu i patrzyłem przy kręceniu silnikiem, paliwo było podawane, ale nie jestem przekonany czy prawidłowo, wrzucę popołudniu filmik.

Jeśli czujnik temperatury nie ma wpływu na odpalanie, to gdzie jeszcze szukać przyczyny? Czy mógł paść komputer(słychać że działa po włączeniu zapłonu)?

Awatar użytkownika
pawel
Maniak
Posty: 1120
Rejestracja: 06 lis czw, 2003 11:16 pm
Posiadany PUG: 1.9 GTI
Lokalizacja: Włocławek

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: pawel » 28 lut śr, 2018 12:00 am

Skoro zapłon jest i paliwo jest sprawdz rozrząd.
P205

Awatar użytkownika
hans
Junior
Posty: 361
Rejestracja: 18 maja śr, 2016 10:01 pm
Posiadany PUG: mito 1.8 D 1996 ,generacion 205 1.4 1997, 307 2.0 hdi 136 KM 2005,307 2.0 hdi 107KM, 807 2,2 hdi 128
Numer Gadu-gadu: 3320593
Lokalizacja: panki

Re: 1.1 60KM nagle przestał odpalać

Post autor: hans » 28 lut śr, 2018 9:17 am

czujnik ma wplyw na dawke paliwa moze dawac za duzo lub za malo, a rurke do odmy ja zima sciagam z jednej strony od filtra i mam spokojne jezdzeniem.
En mis venas en vez de gasolina y el corazón de trabajo de la turbina!!!

ODPOWIEDZ