Witam!!
Przypadkowo wyczytałem gdzieś na necie że w silnikach TU nagminnie wystepuje zużycie którejs panewki zwiazane z obciazeniem wału paskami alternatora i <jak jest> wspomagania. podobno dzieje sie to nawet w 206 z przebiegiem 30 kkm. słyszał ktos cos o tym?? pytam bo u mnie stuka przu jakiś 1500 - 2000 obrotów. zawsze muślałem ze to alternator, bo jak kiedyś odpaliłem bez paska to stukania nie było, a alternator ma luz i jego wentylator ma wyrazne bicie <lata nie osiowo>. dodam też ze z tym stukaniem zrobiłem 35 tys, i ani wiecej ani mniej. wątpie aby panewka tyle wytrzymała.
wiecie co, ja to chyba przestane wchodzic na forum techniczne, im więcej czytam o niedomaganiach 205 tym bardziej mnie krew zalewa jakie jeszcze wydatki mnie złapią. lepiej jeździc, byc nieświadomym a jak padnie to sie martwić
oj nikt nie potrafi sie ustosunkować do linków w stylu: "bzdura" lub "racja, miałem tak". czy ktoś miał problemy z przedwcześnie stukającą panewką w silniku TU??
a ze tak jeszcze spytam, nie moge zrozumiać jedej rzeczy: "Bardzo czesto zdarza sie ze po przebiegu niewiele ponad 30 tys. km mojawia
sie ciche stukanie panewek glownych na korbowodzie. Peugeot nie chce sie do
tego przyznac ale ponoc wina jest zle opasanie paska rozrzadu...". jak pasek ma rozwalić panewki?? rozumiem że mógłby podpore wału <teoretycznie jakieś mega obciążenie z jednej strony>, ale panewki?? i wracając do mojego tematu...czemu u mnie stuka przy pewnych obrotach, a jak zdejme pasek z alternatora to nie?? nadmienie że bije mi koło alternatora i pasowe na wale. czy takie "bijące" elementy moga dawac drgania powodujące "stuki"??
pozdro!!
Mam peugeota partnera 1,4 benz. Stuki przy obrotach 1500-2000 zaczeły się po ok. 40tys km. Serwis (po gw.) stwierdził, że to panewki. Wymienili na nowe (podobno) i było OK. Niestety po przejechaniu 10tyś stuki powróciłya podobno miało już być dobrze:( Nie kupujcie peugeotów z tym silnikiem oraz z silnikiem 1,0(ten sam problem we wszystkich modelach). Teraz z tym stukotem przejechałem 20tys. Nic sie nie dzieje.
u mnie tez tak wlasnie stuka, tez mam silnik TU3M 1,4 i zrobilem juz z tym ok 15tys. (tyle, ile mam auto) i zadnego pogorszenia nie widze...
moze kiedys z zamierzeniach konstruktorow silnik 1,4 mial byc dieslem i cos mu tak pozostalo ze stukotem
roobinsoon pisze:Mam peugeota partnera 1,4 benz. Stuki przy obrotach 1500-2000 zaczeły się po ok. 40tys km. Serwis (po gw.) stwierdził, że to panewki. Wymienili na nowe (podobno) i było OK. Niestety po przejechaniu 10tyś stuki powróciłya podobno miało już być dobrze:( Nie kupujcie peugeotów z tym silnikiem oraz z silnikiem 1,0(ten sam problem we wszystkich modelach). Teraz z tym stukotem przejechałem 20tys. Nic sie nie dzieje.
Jesli tylko wymienili panewki, to w sumie nic niezwyklego, ze znow klepie