Niestety okazało się, że mam raczej krzywe sanki w autku. Lewe koło jest lekko cofnięte a kolumna stoi tak \. Wahacz był niedawno wymieniony czyli jest prosty, stabilizator też jest raczej ok bo się mocno pręży z tej lewej strony i widać po nim że wahacz powinien być raczej wysunięty trochę do przodu, czyli zostaje to . Generalnie znosi mi auto trochę na lewo.
I teraz pytanie czy warto mi się w to bawić i jak to ściągnąć. Z tego co kiedyś przy okazji oglądałem to trzeba zdjąć wahacze, odkręcić sanki od auta (4 śruby do budy + 2 większe gdzieś w okolicach błotników) i chyba jeszcze wodziki od drążka zmiany biegów trzymają się do tego. Coś jeszcze? Jakie mogą mnie czekać niespodzianki? Dam radę sam, ewentualnie z przyjacielem? Mam kanał.
moze to takie troche lopatologiczne ale ..... sprobuj moze zmierzyc odleglosc sanek od budy po lewej stronie auta i po prawej ... jesli odleglosci beda takie same to wtedy nie sanki a karosa np. skrzywione, a jak rozne dlugosci to wtedy wiadomo ze sanki ... pomysl moze dziwny ale taki pomiar pewnie wykluczy sytuacje kiedy dotkna Cie w ogole zbedne koszta
Nałogowy czytelnikforum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
powiem Ci że z sankami nie było większego problemu moge nawet powiedzieć że sam ściągłem i założyłem te sanki bez niczyjej pomocy i bez kanału no ale jak kto woli:)
a śrub masz 6 sztuk po jednej na stronie (za amortyzatorem, są widoczne i łatwo dostępne) bodajże 16 , a reszta jest pod samochodem po 2 na strone no i poduszkę silnika też mussisz odkręcić ale też łatwo dostępna za pewne WD-40 Ci się przyda bo niema takich problemów z odkręcaniem. Magłownice możesz śmiało zrzucić po wymontowaniu sanek no a tak to musisz tylko wybić gałki z zwrotnicy.
A te sanki które chcesz zamontować to pomierz czy takie same jak te stare bo mi mówiono że wszystkie sanki są te same ale niestety jak kupiłem to okazało sie że podstawa na wodziki skrzyni biegów jest w innym miejscu niż powinna byc ale bez problemu prze spawałem i pasi. Powodzenia i daj znać czy dałeś rady
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
trekpio88 pisze:
a śrub masz 6 sztuk po jednej na stronie y
przednie poduszki sanek przykręcone są na 2 śruby każda co daje łącznie 8 a nie 6 śrub (środkowa śruba to element poduszki ,łatwo ją zerwać jezeli jest pordzewiała choć trochę),nie polecam
Zapewne autor tego tematu już sobie poradził z wymianą sanek .
Co do tych nieszczęsnych śrub to napisałem w moim pierwszym poście ile i jakie trzeba odkręcić .
Sanki min 6
wahacze od zwrotnic 2
maglownica 2
łapa dolna silnika 1
Co daje 11 nie 7 ,a co do magla to lepiej już odkrecić 2 śruby od sanek za wczasu niż "Magłownice możesz śmiało zrzucić po wymontowaniu sanek no a tak to musisz tylko wybić gałki z zwrotnic"dokładając sobie dodatkowej roboty z wybijaniem krzyżaka kolumny kierowniczej .Prowadząc warsztat wolę nie dokładać sam sobie pracy i tym samym innym .Pozdrawiam
''dokładając sobie dodatkowej roboty z wybijaniem krzyżaka kolumny kierowniczej'' kolego krzyżaka nie musisz wybijać, ciut niżej jest śruba 13 którą odkręcasz.... Widzę że przy każdej robocie przy której trzeba wymontować magłownice Ty wybijasz krzyżak z kolumny?? noto powodzenia. Każdy ma swoją racje.
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)