Tylne koło /było/ zablokowane...

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
dexen
Junior
Posiadany PUG: XS '91r; Xsara VTS '00r
Numer Gadu-gadu: 3222175

Tylne koło /było/ zablokowane...

Post autor: dexen »

Coś zablokowało mi tylne lewe koło (Look '91, hamulce bębnowe, producenta nie znam). Rano zostawiłem pod firmą na ręcznym. Wieczorem tylne lewe koło odmówiło kręcenia się. Bardzo proszę o pomoc: informacje co mogło się stać, jak badać i jak naprawiać.

Trzyma bardzo mocno, próbowałem rozruszać je na dobrze przyczepnej nawierzchni i nic. Obstukałem przez felgę (i przez grubą papierową instrukcję :P) dość mocno młotkiem, bez zmian. Prawe tylne chodzi OK. Na ile pamiętam, hamulec ręczny w tym autku jest umiarkowanie silny i dawało się ruszyć na zaciągniętym, choć z oporami. Tym razem coś trzyma na sztywno.

Przez całą noc i dzień siąpiło i/lub było mokro, wieczorem zaczął prószyć mokry śnieg. Temperatura trochę powyżej zera, chociaż `odczuwalna' niby na poziomie 0.

Jedyne co byłem w stanie obadać to zachowanie ręcznego. Porównywałem lewą linkę z prawą. (rozumiem, że lewa w kabinie idzie do lewego koła, tak?) Obecnie lewa linka porusza się znacznie lżej niż prawa -- daje się pociągnąć kombinerkami, wraca sama dość gładko. Prawa linka stawia znacznie większy opór. Zgaduję, że szczęki zakleszczyły się w pozycji hamowania i hamulec ręczny porusza się luźno. Dźwignia ręcznego z oboma linkami daje się pociągnąć łatwiej niż dotychczas, a łącznik linek ustawia się asymetrycznie -- lewa wychodzi łatwiej.

--
Dzisiejszy długi spacer do domu zasponsorowały cyferki 2, 0, i 5 -_-'
Ostatnio zmieniony 08 gru czw, 2011 6:19 pm przez dexen, łącznie zmieniany 1 raz.
return -ENOCOMPREHEND; || my other ride is a Kerbal Space Program rocket ^^
Awatar użytkownika
pawel
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI

Re: Zablokowane tylne koło -- pomocy!

Post autor: pawel »

Mogła Ci się odkleić okładzina i zaklinować bęben
P205
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

mialem to samo, prawdopodobnie przymarzł ci beben do okładni. Ja u siebie ruszyłem z kapcia do przodu, póżniej troszqu cofnąłem i odpuściło.
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
dexen
Junior

Martinoo pisze:mialem to samo, prawdopodobnie przymarzł ci beben do okładni. Ja u siebie ruszyłem z kapcia do przodu, póżniej troszqu cofnąłem i odpuściło.
Próbowałem do przodu i tyłu bardzo mocno, na dobrym podłożu, nie puszczało. Trochę boję się `zjechać' z tylnej belki... W piątek rano ma być cieplej, może wtedy coś.

pawel pisze:Mogła Ci się odkleić okładzina i zaklinować bęben
Mogę to jakoś zbadać bez rozbierania bębna? Rozumiem, że w takim wypadku trzeba wymienić szczęki, tak? Byłoby to troszkę kłopotliwe, bo autko finalnie wylądowało w wieeelkiej kałuży błota, która do wiosny nie zniknie :<
Awatar użytkownika
pawel
Maniak

Trzeba zdjąć bęben niestety...
P205
Awatar użytkownika
dexen
Junior

pawel pisze:Trzeba zdjąć bęben niestety...
Oops.

Czy na podstawie modelu (Look '91, silnik TU1M) można dobrać odpowiedni model (girling vs. bendix, rozmiar) szczęk? Chciałbym zamówić możliwie szybko.
Awatar użytkownika
pawel
Maniak

z doświadczenia dopóki nie zobaczysz jaki system hamulcowy masz założony nie możesz zamówić części...
P205
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony
Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
Numer Gadu-gadu: 3402152

Post autor: TymczaS »

zdejmij bęben i wszystko będzie jasne. Spróbuj tez zaciągnąć pare razy hamulec ręczny i popompowac hamulcem, może samoregulator się zaklinował i nie chce puscić. A jak to nie pomorze to załatw sobie do sciągniecia bębna sciągacz :) bez tego nie dasz rady jak hamulec trzyma
Awatar użytkownika
dexen
Junior

Hamulce dostały kilka mocnych kopniaków, nie pomogło.

Zastanawia mnie cały czas czemu ręczny lewego koła chodzi teraz tak łatwo -- jakby szczęki pozostały otwarte i nie wracały. Gdyby sprężyny powrotne popękały, szczęki zablokowałyby koło? W obie strony? O_o

Czy może jakaś jeszcze dziwniejsza akcja, typu szczęki tak bardzo starte, że tłoczek wypadł z cylinderka rozpieracza? 8)7
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: cyborg »

Gdyby wypadl ci tloczek to pewnie pedal hamulca mialbys w podlodze a z bebna kapalby plyn. Najprawdopodobniej masz przerdzewialy pancerz tej linki i jak zaciagnales a pozniej odpusciles reczny to linka juz nie dala rady wrocic bo sie zaciela w pancerzu. Sprobuj kombinerkami mocno wyciagnac pancerz z tarczy kotwicznej za bebnem, ciagnij z calej sily-powinienes ruszyc wtedy linke i szczeki moze puszcza. Jesli nie to tylko demontaz bebna i wymiana linek i szczek (oraz zestawu montazowego-kolki i sprezynki bo przy sciaganiu na sile najpewniej uszkodzisz kolki)
Awatar użytkownika
yogurt
Uzalezniony
Posiadany PUG: THP
Numer Gadu-gadu: 3691207

Post autor: yogurt »

Przyjrzyj sie czy w miejscu w ktorym do bebna wchodzi linka wszystko jest ok. Mialem taki przypadek kiedy pekl krociec wchodzacy do bebna i zwyczajnie klinowal sie w tyym miejscu.
Awatar użytkownika
yogurt
Uzalezniony
Posiadany PUG: THP
Numer Gadu-gadu: 3691207

Post autor: yogurt »

Przyjrzyj sie czy w miejscu w ktorym do bebna wchodzi linka wszystko jest ok. Mialem taki przypadek kiedy pekl krociec wchodzacy do bebna i zwyczajnie klinowal sie w tyym miejscu.
Awatar użytkownika
dexen
Junior

cyborg pisze:Gdyby wypadl ci tloczek to pewnie pedal hamulca mialbys w podlodze a z bebna kapalby plyn. (...)
Tego na szczęście nie mam, nożny działa OK.
cyborg pisze:(...) Najprawdopodobniej masz przerdzewialy pancerz tej linki i jak zaciagnales a pozniej odpusciles reczny to linka juz nie dala rady wrocic bo sie zaciela w pancerzu. (...)
Pancerz jest pęknięty i podrdzewiały w jednym miejscu więc pójdzie do wymiany, ale... wyczepiłem linki z dźwigni ręcznego i pociągnąłem kombinerkami. Prawa stawia ogromny opór (tylko dźwignią mogę ją ruszyć); lewą pociągam kombinerkami z umiarkowanym oporem na dziwnie dużą odległość i wraca sama gładko -- więc chyba nie jest pęknięta ani zakleszczona? Poza tym, ręczny w tym autku nigdy nie był aż tak mocny aby /totalnie/ zablokować koło...
yogurt pisze:Przyjrzyj sie czy w miejscu w ktorym do bebna wchodzi linka wszystko jest ok. Mialem taki przypadek kiedy pekl krociec wchodzacy do bebna i zwyczajnie klinowal sie w tyym miejscu.
Ciekawa opcja, czy jesteś w stanie dokładniej opisać? Nie rozbierałem jeszcze tylnego hamulca, więc tylko mgliście sobie wyobrażam jak pancerzyk z linką wchodzi do bębna. Może powinienem przeciąć linkę i pancerz i spróbować wyjąć pancerz z bębna?

----

Czy ktoś z Forumowiczów ze Szczecina lub okolic może pożyczyć ściągacz? Autko stoi 2km za Mierzynem.
Awatar użytkownika
dexen
Junior

Re: Tylne koło /było/ zablokowane...

Hurra! Lewek, chociaż ciężko ranny, podniósł się i wrócił do domu :-)

Po dość brutalnym obstukaniu bębna młotkiem autko ruszyło i doturlało się. Oczywiście hamulec dalej haczy i koło zgrzało się niemiłosiernie.

Na jutro jestem ustawiony do mechanika. Zobaczymy...

Dziękuję wszystkim Forumowiczom którzy wsparli w temacie :W
ODPOWIEDZ