Witam. Dziś zlokalizowałem źródło denerwującego popukiwania z tyłu. Mam wytłuczoną tulejke w dolnym uchu mocującym tylny amortyzator (sory za nazewnictwo, ale lajkonik jezdem)...
poradźcie skąd to wziąć, czy wogóle można to luzem dostać, albo może jakiś zamiennik z innego auta....albo ktoś kiedyś z tym walczył i ma na składzie jakiś nadmiar....dzięki z góry i pozdrowienia. Arti
No niby wszystko sie da..ale ja wiem czy jest sens? Skoro się ta guma wyrobiła, znaczy ze ma już swoje lata, a jeśli tak, to i amor już swoje przeszedł..wiec zda mu sie wymiana.
Dotaczanie z poliamidu..a i owszem..ale nie na polskie drogi..wg mnie.
Ja mam to samo i amory są akurat dobre i tez wywala się z dołu. Mi się wydaje ze to jest feler producentów niektórych amorów. Jak znajde materiał to tez bede dorabiał u tokarza. Jakie masz te amory bo u mnie sachs super
Banita pisze:A dlaczego nie na polskie drogi? W koncu to jest mocowanie amortyzatora, a od tlumienia drobnych drgan jest opona.
Jak Ci sie przepali zarowka w lampie to wymieniasz cala lampe?
No w sumie to może i masz rację...amor tłumi i opona dodatkowo..hmm...tyle że ta guma jest poddawana naprężeniem na skręcanie podczas uginania się wahacza..
jak założysz z twardego materiału, to co wtedy? Chyba, że wtedy oś obrotu uchwytu amortyzatora będzie realizowana na śrubie mocującej amortyzator...
Ja mialem tez wybite te gumy, wzialem amor pod pache, udalem sie do sklepu i po 10 minutach wyszedlem z nowymi tulejami od nie wiem czego za ok 5 zl/sztuka, trzymaja do dzis;).Sprzedawca tez nie wiedzial od czego to, mial po prostu take pudlo z roznymi tulejami i znalazl podobne;)
Odswiezam temat poniewaz drugi raz (w ciagu 100 kkm) musialem wymienic tuleje w tylnych amorach i tym razem trafilem na wprost idealny silentblock, mianowicie to jest tuleja wahacza do Toyoty Corolli, na opakowaniu jest napisane "tuleja przedniego zawieszenia wg katalogu JC", dalej duzymi literami JC i numer J42016A 2198-12110. Tuleje kosztowaly mnie 24 zl/sztuke i nalezy je jedynie obciac po wcisnieciu gdyz sa za dlugie ale srednice wewnetrzna i zewnetrzna maja idealne, po posmarowaniu weszla bardzo ciasno (wciskalem w imadle) i mysle ze potrzyma dlugo