Hamulec - był wyciek, a nie ma dziury

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
Paweł
Junior
Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
Numer Gadu-gadu: 46077

Hamulec - był wyciek, a nie ma dziury

Post autor: Paweł »

Witajcie! W piątek na odcinku 5-10km zauważyłem, że hamulec coraz słabszy, a pedał głębszy. Okazało się, że w układzie "lewy przód - prawy tył" nie ma płynu. Ślady wycieku przy tylnym kole na łączeniu przewodu elastycznego ze sztywnym do cylinderka - samo koło jest suche; wilgotny jest też zbiornik paliwa. W sobotę dolałem płynu i z mechanikiem odpowietrzyłem układ, deptałem pedał mocno i nigdzie nie leje, a nawet nie kapie. Kilka razy dziennie sprawdzam poziom płynu - jest OK; nowe ślady wycieku - nie ma. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Co robić?
P.S. Czy ktoś wie jaka jest szansa wymiany odpowietrznika w zacisku, bo się ukręcił. Kupiłem, ale mechanik powiedział, że to robota prawie nie do zrobienia.
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Hamulec - był wyciek, a nie ma dziury

Post autor: cyborg »

Prawie robi wielka roznice- u mnie tez mialem jeden zacisk z ukreconym odpowietrznikiem, poszedlem do znajomego blacharza ktory ma migomat na cienki drut i przyspawal tam srubke M6 na tyle umiejetnie ze odpowietrznik sie wykrecil. Wczesniej przy innym zacisku odwiercalem i gwintowalem na wiekszy odpowietrznik ale dlugo to nie potrzymalo bo tam jest dosc malo miejsca, tzn po przegwintowaniu trzymaly jakies 3 zwoje gwintu a to w aluminium bardzo latwo zerwac wiec odwiercania nie polecam
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

mozna tez uzyc wykretakow ... cos jak stozkowa sruba z lewym gintem i krecisz w lewo to sie coraz mocniej zaciska w otwor i wykreca ustrojstwo
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Do zrobienia, ale nie wykretakiem. Rozwiercic, nagwintowac i dac odpowietrznik 8 zamiast 6.
Awatar użytkownika
trekpio88
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
Numer Gadu-gadu: 4204075

Post autor: trekpio88 »

znaleźć dobrego ślusarza ja mam takiego , ma ze 65 lat zwą go '' MacGyver '' niema dla niego rzeczy nie możliwych. A samemu dłubać odradzam bo małe wiertło łatwo złamać a jak zostanie w środku noto życzę powodzenia,bo wiertłem w wiertle nie wywiercisz;]
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D

Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)

FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654

VW Obrazek GOLF
ODPOWIEDZ