Otóż po zmianie kółek na 14" z nieco szarszą oponą , pojawił się problem z hamulcami, otóż maję hamulce zwalniają a nie hamują

Miałem zamiar kupić tarcze i klocki ale obawiam się że założenie nowego zestawu nie rozwiąże problemu dalej to będę tylko trochę lepsze zwalniacze!
Wyczytałem że pasują hamulce z GTI 1,9 pod piasty od 1,4 bez przeróbek i takie chciałbym u siebie zamontować ale mam w związku z tym kilka pytań!
Pierwsze co mnie nurtuje czy jak zmienię zaciski ma te z GTI to czy będę musiał zmienić też pompę hamulcową czy to jest bez różnicy czy będzie z GTI czy z 1,4 a może one niczym się nie różnią ?
Wiadomo większy zacisk, wentylowana tarcza = mniej miejsca koło felgi! Wyczytałem że jest z tym problem ale znalazłem też post w którym ktoś napisał że o felgę 13" z XS nie obcierało

Zaciski pasują tylko DjPrezes pisał że jest problem ze śrubami mocującymi do zwrotnicy! Jak to jest , muszę mieć też śruby od GTI?
Ostatnie chyba pytanie to czy będę musiał zmieniać przewody elastyczne? czy ten z 1,4 nie będzie za krótki? nie będzie miał innego gwintu na zakończeniu ?
Przepraszam że zawracam głowę ale z tego co znalazłem nic konkretnego nie wywnioskowałem , albo temat nie pociągnięty do końca albo jeden zaprzecza drugiemu!
Z góry dzięki za odpowiedz