Blokujące się przednie zaciski

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
Daniel.S
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: 02 paź śr, 2013 10:18 am
Posiadany PUG: 1.8D
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Okolice Krakowa

Blokujące się przednie zaciski

Post autor: Daniel.S » 23 lip wt, 2019 6:50 pm

Problem zaczął się jakieś 2-3 miesiące temu. Na początku zaciski blokowały się dość mocno i ostro się grzały. Zaciski zdemontowałem, wyczyściłem, przesmarowałem i trochę się poprawiło ale bez szału. Potem zaczęła się wymiana wszystkiego po kolei jak leci i na dzień dzisiejszy wymieniłem chyba wszystko co moim zdaniem może mieć na to wpływ. Jest nowa pompa hamulcowa, przewody elastyczne, przewody miedziane, zaciski, tarcze, klocki, przetoczony całkiem nowy płyn.

Aktualnie zaciski dalej się blokują po hamowaniu ale po delikatnym ruszeniu już puszczają (chyba całkiem). np dojeżdżam do skrzyżowania na czerwonym delikatnie pod górkę, po zatrzymaniu mogę puścić hamulec a auto stoi w miejscu, delikatnie puszcze sprzęgło tak żeby się ruszył kilka cm. i auto już zaczyna się toczyć, nie blokuje.

Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Nie jest to aktualnie straszny problem ale bardziej irytujący. Zaciski bendix.

Awatar użytkownika
fila1223
Uzalezniony
Posty: 843
Rejestracja: 12 sty ndz, 2014 8:47 pm
Posiadany PUG: 205 zenith s16 in progres
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Kielce

Re: Blokujące się przednie zaciski

Post autor: fila1223 » 02 sie pt, 2019 4:59 pm

a do bębnów zaglądałeś ?
możne szczęki się przycinają

Awatar użytkownika
Daniel.S
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: 02 paź śr, 2013 10:18 am
Posiadany PUG: 1.8D
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Okolice Krakowa

Re: Blokujące się przednie zaciski

Post autor: Daniel.S » 06 sie wt, 2019 7:28 am

fila1223 pisze:a do bębnów zaglądałeś ?
możne szczęki się przycinają
Ewidentnie blokuje przód. Na ten moment sytuacja już wygląda znacznie lepiej. Po raz kolejny zdemontowałem nowe zaciski, wyczyściłem, przesmarowałem i zamontowałem stare - oryginalne aluminiowe tłoczki, w nowych zaciskach były stalowe.

Problem praktycznie ustał, jedynie przy bardzo mocnym hamowaniu czuje, że jeszcze delikatnie przytrzymują ale wystarczy delikatnie ruszyć i jest ok. Mam nadzieję, że z problemem koniec.

ODPOWIEDZ