Stacyjka... jak to ugryźć ?

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
tygrysek_82

Stacyjka... jak to ugryźć ?

Post autor: tygrysek_82 »

Witam
Jakiś czas temu w stacyjce padła mi sprężynka która po uruchomieniu sprowadza kluczyk w pozycję II (teraz trzeba samemu go cofnąć).
Rozkrecilem wszystkie możliwe śrubki... i nadal nie widzę w jaki sposób wyjąć i wymienić stacyjkę. (Hmmm no chyba z tym całym żelastwem przy kierownicy..)
Mam okazję wymienic niedziałające zamki ;-) i stacyjkę za małe pieniądze, ale nijak nie mogę ugryźć tej stacyjki :(

Może ktoś miał już podobne problemy?
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Michal
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Michal »

Poszukaj na forum, bylo juz.
Moj profil -> http://www.Michal.205.pl
Automobilklub Galicyjski -> http://www.agalicyjski.pl
tygrysek_82

Post autor: tygrysek_82 »

:| hmmmm za dużo szukanie nie pomogło. Nikt w sumie nie podał dokładnie sposobu, ale pokombinuję z tym jeszcze. Może zadziała ten patent z chowaniem się bolców przy przekręcaniu kluczyka, bo inaczej trzeba będzie siłą (Nijak nie chciały się skubane wcisnąć)

--------------------------edit---------------------------------------------
No i działa :-) nie trzeba było się nawet siłować.
Po odkręceniu plastiku pod kierownicą i śrubki mocującej stacyjkę należy powoli przekręcać kluczykiem w stacyjce z pozycji 0 na 1 naciskając jednocześnie te bolce. Jak już zaskoczy to kilka razy do przodu i do tyłu kluczykiem i powinny już się kompletnie schować. Sprytnie pomyślane 8)
Awatar użytkownika
Paweł
Junior
Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
Numer Gadu-gadu: 46077

Re: Stacyjka... jak to ugryźć ?

Post autor: Paweł »

Wrócę do tematu spężyny, która cofa kluczyk po rozruchu.
Czy ktoś lub ktokowiek wie, słyszał czy da się naprawić, żeby cofało kluczyk po rozruchu?
Bardzo nie chcę wymieniać stacyjki.
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)
ODPOWIEDZ