wymontowanie nagrzewnicy GTI

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

wymontowanie nagrzewnicy GTI

Post autor: grzechuuu205 »

WItam wszytkich (na wstepie - czytałem pare postów na ten temat było jak to wymontowac (powieszchownie) ale mam pare pytan co do jej "deinstalacji"

A wiec tak: po miesiacu stania w garazu (gdzie jest sucho, bo sufit tez suchy był :P) stwierdziłem ze mam mokry dywan od kierowcy (na 100% płyn chłodniczy - tłusty i slodki :P)
W innych postach było pisane ze nalezy zdjec plastik nad nogami (co uczyniłem) lecz według mnie przeszkadza jescze platik koło nóg (pa prawej streonie od nóg, ten jest połączony jakby z konsolą główną). zdjełem pare platików (od nawiewu, popielniczke cały platik z zegarkiem i przyciskami od awaryjnych itp) i ukazłay mi sie nastepny platik ;/ który według mnie jest jedną całością az do schowka u pasarzera (myle sie???) co zrobic zeby tą nagrzewnica wymontowac?

pozdrawiam, i dziekuje z góry wszytkich co jakos na temat mi pomogą (a moze w przyszłosci i innym)

pozdr ;)
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

Re: wymontowanie nagrzewnicy GTI

niewie nikt????? :(
Obrazek
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

Re: wymontowanie nagrzewnicy GTI (ZDJĘCIA)

zrobiłem pare fotek bo potrzebuje rady moze ktos mi powiedziec czy ten platik trzeba zdjęc? (mi sie wydaje ze tak , ale jak to zdjąc?) (FOT1)

Obrazek

i tak wygląda nagrzewnioca moja (i widac tez gdzie cieknie - zielony płyn)
Obrazek
czy jak sie odkręci srube nr1 to te rurki odejdą od nagrzewnicy co nie? i na których srubach sie tyrzyma cała nagrzewnica? nr2 i jescze jakas gdzies jest? bo dostępu nie widze tam za bardzo
ciezko juz bedzie nr1 odkręcic - cos mi sie wydaje. i wyciągnać całą nagrzewnice to tez chyba szarpania sie jak niewiem co (a ktos gdzies pisał ze 1.5 godziny roboty ;/ )

PROSZE O POMOC!!!
Obrazek
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

Pewnie trochę za późno piszę, ale będzie dla innych. Jeżeli w GTi jest to samo co w Look dieslu, a pewnie tak jest to ściągasz ten plastik co zaznaczyłeś strzałką i wysuwasz na bok nagrzewnicę. Ale jak dobrze pamiętam nie trzeba nawet tego plastiku ściagać a wystarczy odchylić i wyjdzie.

Odkręcasz śrubę nr 2 i taką samą śrubę gdzieś na górze nagrzewnicy. Trzyma ona nagrzewnicę w "dziurze" :).
Śrubą nr1 rozłączysz rurki idące z grodzi silnika od samej nagrzewnicy ( uwaga bo poleci płyn, najlepiej większość go odessać od strony grodzi jakąś strzykawą).
Jak wykręcisz śruby nr 2 i śrubę nr1 to zostaje jeszcze popchać od nagrzewnicy te rurki (lub pociągnąć je od strony silnika) aby rozłączyły się od nagrzewicy- przydadzą się szmaty ;) bo posika płynem :). Po tym nagrzewnica powinna wyjść na bok chodź jak nigdy nie była wyjmowana to przez syf itd może nie iść tak lekko.
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

u mnie jest jescze pod kolumną kierownicy (na zdj. nr 1) takie cos z niebieską wtyczką - i obiawiam ze to jakos tez musiałbym zdjąć bo moze przeszkadzac przy wyjęciu.
a z drugiej strony nie ma jakis srub które trzymają nagrzewnice???

PS. zeby zdjąc ten plastik oznaczony strzałką to chyba trzeba całą deske rozbierac bo próbowałem i zrezygnowałem (moze odchylenie pomoze)
Obrazek
domel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,8D 92r
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: domel »

Generalnie przy wyciąganiu nagrzewnicy niewiele trzeba rozbierać co najwyżej te plastiki pod kierownicą. Całą operację jak się wie co i jak można zrobić w 20min.
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

no to zobacze co wymysle. ale troche pogimnastykowac sie jednak trzeba ze sie tam dostac do tych śrubek co nie? bo kazdy tak pisze ze łatwo a jednak wydaje mi sie ktos "niewyćwiczony" :P bedzie miał cieżko ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
misha84
Junior
Posiadany PUG: peugeot 205 SR 1.1
Numer Gadu-gadu: 7499780

Post autor: misha84 »

Ja wyjmowałem u siebie nagrzewnice po zdjęciu chyba tylko tego plastiku pod kierownicą. Na pewno nie zdejmowałem środkowego panelu, tak jak pisze domel wystarczy odgiąć trochę ten plastik. Śruba nr 2 i druga na przeciwko trzymają nagrzewnicę, nr 1 trzyma rurki na swoim miejscu. Jeżeli chcesz tylko wyeliminować wyciek to nawet nie musisz wyjmować nagrzewnicy, odłącz rurki i tam są 2 oringi, wymień i przykręć spowrotem. Tak jak zauważył domel trzeba do tego pod maską poluzować i wyciągnąć lekko te rurki.
ODPOWIEDZ