Obrotomierz w dieslu czyli wymiana licznika

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
NDZ205
Junior
Posty: 123
Rejestracja: 15 mar sob, 2014 11:54 pm
Numer Gadu-gadu: 12847964
Lokalizacja: Lidzbark

Re: Obrotomierz w dieslu czyli wymiana licznika

Post autor: NDZ205 » 31 gru czw, 2015 4:46 pm

Czytałem, że w alternatorze jest jakieś wyście W i pod to wyjście trzeba się wpiąć tak ?

borek_wpr
Uzalezniony
Posty: 844
Rejestracja: 25 maja czw, 2006 10:01 am
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Pruszków

Re: Obrotomierz w dieslu czyli wymiana licznika

Post autor: borek_wpr » 06 sty śr, 2016 8:06 am

W zależności od producenta oznaczenie wyjścia dla obrotomierza
może mieć inną literę. W niektórych alternatorach pin do obr. jest
już wyprowadzony (i oznaczony literowo) a w innych jest schowany pod obudową jako punkt lutowniczy. Można wywiercić otwór w obudowie a do punktu przylutować kabel z konektorem lub konektor męski po uprzednim wyprofilowaniu go pod kątem 90 st.

http://www.auto-art.pl/katalogi/alt_rozr.pdf
Na stronie nr. 6 podane oznaczenia wyjścia dla obrotomierza z alternatora f-my np.VALEO.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...

Indjana
Uzalezniony
Posty: 506
Rejestracja: 14 kwie pn, 2014 1:53 pm
Posiadany PUG: CJ
Numer Gadu-gadu: 0
Lokalizacja: Wrocław

Re: Obrotomierz w dieslu czyli wymiana licznika

Post autor: Indjana » 11 lut sob, 2017 1:44 am

Odgrzewam kotleta.
Prowadzę nierówną walkę z obrotomierzem do bieda licznika.

Ktoś go może podłączał?
Ścieżki nie różnią się niczym od wersji bieda.
Mam wyprowadzony w kostce PC2 przewód 112, był fabrycznie.
Próbowałem podłączyć kabel 13A pod 112, nie działa.

Patrząc po ścieżkach, PIN nr 8 z 10 pinowej kostki przy liczniku łączy się z obrotomierzem. Próbowałem przepiąć tam na chwilę inny kabel, sprawdzić, czy działa.
Nie działa. Jeszcze mi aku padł od tych prób.

Proszę, jak ktoś wie cokolwiek, albo ma taki licznik bieda z obrotkiem, niech mi zrobi zdjęcie i opisze jak ma PINy podpięte.

ODPOWIEDZ