Zablokowane tylne drzwi

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
bacix
Nowicjusz
Posiadany PUG: XL
Numer Gadu-gadu: 8935566

Zablokowane tylne drzwi

Post autor: bacix »

Witam, od zawsze ciezko sie otwierały są to tylne po stronie kierowcy-trzeba było otwierać w ten sposób że pociagając za klamke zew ciągnąłem guzik do góry i jakos sie otwierały. Teraz zablokowały sie fest, sciagnałem boczek ciągnałem tym prętem od klamki w te i nazot ale nie działa. Jak wykrecic klamke zew ? Jak mam je otworzyc .
Awatar użytkownika
trekpio88
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
Numer Gadu-gadu: 4204075

Re: Zablokowane tylne drzwi

Post autor: trekpio88 »

przerabiałem to;] jak pociagniesz do góry klamkę zauważysz po nakrętki/śrubki i żeby je odkręcic musisz też zdjąc tapicerkę, i odkręcasz;] ciężkie dojście tam jest ale do ogarnięcia :D jak wyciągniesz klamkę zauważysz że cięgno metalowe zespolone z klamką jest zapieczonei i wystarczy rozruszac gwarantuje że zacznie działac :P
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D

Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)

FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654

VW Obrazek GOLF
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Tak jak pisze trekpio88 zapiekło się cięgno. Miałem to samo. Klamka jest mocowana z zewnątrz na torx (bodajże 40) a od środka z drugiej strony nakrętką na klucz 10.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
Paweł
Junior
Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
Numer Gadu-gadu: 46077

Post autor: Paweł »

A ja dodam, że sprężynę odbijającą metalowe cięgno można zaczepić o dziurkę dalej, żeby nieco zużyta sprężyna mocniej odbijała. Przynajmniej w moim jest taka możliwość. Proponuję dobrze wyczyścić powierzchnię między cięgnem a plastikiem i przesmarować to będzie spokój na długi czas. Ja za pierwszym razem zrobiłem byle jak i za kilka miesięcy musiałem znów rozbierać.
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)
bacix
Nowicjusz
Posiadany PUG: XL
Numer Gadu-gadu: 8935566

Post autor: bacix »

Rozumiem ze torx jest to śruba do której klucza nie mają nawet najstarsi górale w mojej okolicy. Racja klamka chyba musi byc zapieczona, zatarta :D bo jak podciągam zewnetrzną klamke to ona nie chce opadnac. Dzieki za porady ide dzialac !
borek_wpr
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: borek_wpr »

Najstarsi górale to może torxów nie mają ale jak zapytasz młodszych to Ci powiedzą że kupili w najbliższym sklepie narzędziowym czy markecie. Można kupić wkrętaki,bity lub kątowe
-oczywiście mowa o torxach.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
ODPOWIEDZ